Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Άγγελος Κατακουζηνός»

Katakouzinos

KatakouzinosΤην Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αξίζει να τη χαρείτε.

Ο Άγγελος (Βαλής) Κατακουζινός, (1904 – 1982), υπήρξε Έλληνας ψυχίατρος με λαμπρή επιστημονική καριέρα & διεθνή αναγνώριση. Ίδρυσε μια από τις πρώτες ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Μέλος του Δ.Σ. κι αργότερα πρόεδρος του Ιδρύματος Παστέρ, Διευθυντής για 30 χρόνια της Νευρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος.

Παράλληλα, ανέπτυξε αξιόλογη πολιτιστική δράση ως ιδρυτής & Πρόεδρος του Γαλλοελληνικού Ινστιτούτου, κι αργότερα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ το σπίτι του υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής του.

Την οικία Κατακουζηνού, το μοναδικό σωζόμενο φιλολογικό σαλόνι της γενιάς του ’30,  ένα αθηναϊκό «Μουσείο της Αθωότητας», έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς επιφανείς ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Καμί, ο Φόκνερ, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Tériade, ο Ιονέσκο και ο Henri Cartier-Bresson.

Γι΄αυτόν, τον «σπουδαίο άνθωπο» θα μιλήσει σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία – η κα Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Μουσειολόγος, & «ψυχή» της Οικίας Κατακουζηνού από το 1997.

Πότε : 20:00
Που : Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό, τηλ.: 210 6745 135

Πηγή ενημέρωσης : εν δήμω

Τελευταία Νέα