Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Έκθεση εικαστικού Μιχάλη Κατζουράκη

Katzourakis
KatzourakisΤην Πέμπτη 23 Απριλίου διοργανώνονται τα εγκαίνια της έκθεσης του Μιχάλη Κατζουράκη: «νέα έργα & έργα 1961 – 1965».
                                                                         
Σε συνέχεια των δύο εξαιρετικά πετυχημένων εκθέσεων του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Μιχάλη Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και στην αίθουσα τέχνης Καππάτος η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό οργανώνει  ατομική έκθεση του καλλιτέχνη όπου θα παρουσιάζεται εκτός από τη σειρά των νέων του έργων και έργα από την περίοδο 1961 – 1965.
 
Οι αναζητήσεις του Μιχάλη Κατζουράκη μέσα από το μακρύ έργο του, απαντούν σε σημερινά ερωτήματα – ειρωνεύονται τη μηχανή, υπογράφουν τα δράματα του πολέμου, τη σύγχυση της εποχής ή πασχίζουν να συλλάβουν ποιητικά την εικόνα του τεχνολογικού και βιομηχανικού κόσμου. Συχνά προτείνουν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής αντικείμενα τάξης και ρυθμού.
 
Katzourakis1Οι γλυπτικές και ζωγραφικές του κατασκευές, χαρακτηρίζονται από έναν συγκρατημένο λυρισμό και προβάλλονται σαν δυναμικά απρόσωπα στοιχεία απέναντι στη γεμάτη ερωτήματα και φόβους εποχή μας, με το νόημα μιας πλαστικής ισορροπίας. Η σύνδεσή τους με ανάλογες σημερινές πλαστικές προσπάθειες που εντάσσονται σε δράματα μιας νέας πολεοδομίας θα μπορούσε να μας μεταφέρει φανταστικά έξω από το στενό χώρο μιας έκθεσης, σε ένα ελεύθερο περιβάλλον που τα έργα δεν θα ασφυκτιούν και θα συνεργάζονται με τον ανάλογο ζωτικό τους χώρο και τη συμμετοχή του μεγάλου κοινού.
 
Το αντίστοιχο στοιχείο βρίσκεται στα ζωγραφικά : αφηρημένες χρωματικές συνθέσεις σε έντονες και άμεσες διατυπώσεις και σχήματα σε αυστηρή οικονομία χώρου που μαζί με τα γλυπτά, χωρίς να είναι ανθρωπομορφικά, έχουν ανθρώπινο ρυθμό. Ίσως κατά κάποιο τρόπο πρωτόγονα, αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκά και περισσότερο σοφά, είναι έτοιμα να δεχτούν τη μεταμόρφωσή τους από κάτι νέο που γεννιέται. Katzourakis2
 
Γράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του:
 
«…Το ερέθισμα έρχεται από το περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον, εκείνο, όμως, που έχει αποτυπώσει ίχνη μιας περασμένης ζωής, ερειπωμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια κ.α…
 
Η καλή ζωγραφική ή τουλάχιστον, η ζωγραφική που με ενδιαφέρει, είναι πιστεύω, πάντα αφηρημένη… Το θέμα μπορεί σε όλα τα στάδια είναι προφανώς κάτι το αφαιρετικό… Ένα έργο είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Όταν κάτι αρχίζει να γίνεται έργο, αποκτά διαδικασίες κατασκευής έργου.
 
Αρχίζεις από κάπου, ένα θέμα πολύ συγκεκριμένο, που στην εξέλιξη του έργου παύει να σε απασχολεί , και πας αλλού.. Η πας κι εκεί που ήθελες αρχικά ,ποτέ δεν είναι σίγουρο που θα καταλήξεις . Συχνά, το ίδιο το έργο σε οδηγεί. Ένα λάθος, ένα ασήμαντο γεγονός, σε οδηγεί σε άλλο δρόμο. Τυχαίο γεγονός- εξαρτάται αν θα το δεις ή όχι. Είναι στιγμές τυχερές που το βλέπεις…». Μ.Κ.
 
Πότε: 19.30 μ.μ.
Που: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό, Τηλ 210 6717097
 
Διάρκεια Έκθεσης: 23 Απριλίου – 15 Μαΐου
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης Μουσειολόγος
 
Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Ο.Κ.Α.Π.Α.» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
 
Πηγή ενημέρωσης: κα Ελίζα Γερολυμάτου

Τελευταία Νέα