Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Έναρξη «Δράσεων» Κουνουποκτονίας

Kounoupia3

Kounoupia3Ο Δήμος άρχισε εβδομαδιαίες εφαρμογές προνυμφοκτονίας με εγκεκριμένα σκευάσματα κατά μήκος του Ποδονίφτη.

Το ρέμα της Φιλοθέης, αποτελεί τμήμα του Ποδονίφτη και θεωρείται βασική εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών, με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες,  αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών, όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Πέρα αυτών, η όχληση που προκαλούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Όπως αναφέρει η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ “αναλογιζόμενοι τα παραπάνω αλλά και την ιδιομορφία του Δήμου μας όσο αφορά την φυτική του κάλυψη, θεωρούμε αναγκαία την λήψη μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών αλλά και ενημέρωσης των δημοτών ” :

  • Από τα μέσα Απριλίου, και ανά 20 ημέρες στο σύνολο των 1342 φρεατίων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού ελέγχεται η περιεκτικότητα τους σε στάσιμα ύδατα και πραγματοποιείται προνυμφοκτονία σε όσα καταγράφονται με νερό.
  • Επίσης σε κρίσιμα σημεία πρασίνου, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, πλατειές κ.α. καταγράφονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και αντιμετωπίζονται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας.
  • Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και επιτόπιος έλεγχος για την ανεύρεση εστιών αναπαραγωγής σε συνολικά 1000 οικοδομικά κτήρια σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου μας.

Από τις αρχές Μαΐου, όπου ο πληθυσμός του κουνουπιού «τίγρης» αρχίζει και αυξάνεται σημαντικά, θα διανέμεται από τον Δήμο ενημερωτικά φυλλάδια προς τους Δημότες με πληροφορίες & τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών & ειδικότερα του συγκεκριμένου είδους. Τα φυλλάδια ενημέρωσης μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται από τα Δημοτικά καταστήματα, τα ΚΕΠ του Δήμου & από το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού.

  • Oδηγίες πως αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι, εδώ.
  • Video Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την Ζωή των Κουνουπιών, εδώ, και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

KounoupiaOdigies

Πηγή ενημέρωσης: κ. Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Τελευταία Νέα