Χάρη στην ευγενική χορηγία του τοποθετούνται οι βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικής πληροφόρησης των δημοτών.
Ανδρέας Δεβλέτογλου : Ένας άρχοντας του Ψυχικού
Κάτοικος Ψυχικού από το 1930, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στο Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts. Ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα. Στην Αμερική παντρεύτηκε την Joyce την όμορφη Ελληνοαμερικανίδα που του έκλεψε την καρδιά και τον συντροφεύει στη ζωή του. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Δεβλέτογλου, εκτός από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ασχολήθηκε και με ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο που λίγοι γνωρίζουν.
Τίμησε το Σχολείο του, την Πατρίδα του και τον Τόπο του ενισχύοντας με δωρεές το έργο τους.
Σε συζητήσεις με φίλους, διαπίστωσε την ανάγκη ύπαρξης μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Ψυχικό και έπεισε τον τότε Δήμαρχο Κρίτο Νεόφυτο για την ίδρυσή της. Το όραμα του ίδιου καθώς και της συζύγου του Joyce ήταν να αποκτήσει το Ψυχικό έναν ελκυστικό δημόσιο χώρο όπου όλοι οι κάτοικοι θα είχαν πρόσβαση στο βιβλίο, πηγή γνώσης και ψυχικής ανάτασης αλλά και στη δωρεάν πληροφόρηση.
«Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού» : To αρχικό Όραμα
Το 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Δεβλέτογλου, τη βούληση του Δημάρχου Κρίτου Νεόφυτου, τον ενθουσιασμό του τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Ξυθάλη και τη δική μου μικρή συμβολή (Νέλλη Λάβδα), δουλέψαμε για την ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού». Το 2006 διορίστηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο που είχε ως μέλη τον Ανδρέα Δεβλέτογλου, την βιβλιοθηκονόμο Αλεξάνδρα Παπάζογλου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Ζωή Ράπτη, Μαρίνα Ελευθερουδάκη και ως πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Βύρων Σαμαρόπουλος.
Καθώς το όραμα πήρε σάρκα και οστά, ο Ανδρέας Δεβλέτογλου αγκάλιασε τη Βιβλιοθήκη από τη στιγμή της ίδρυσής της και έκτοτε συνδράμει με δωρεές σε χρήμα και υλικό. Ακόμα και σήμερα η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται χάρη στην αγορά βιβλίων που σιωπηλά ο ίδιος χρηματοδοτεί.
Από το 2011, με την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη» και τη συνένωση όλων των ΝΠΔΔ του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι το καμάρι του ΟΚΑΠΑ. Η μικρή αλλά πλούσια και γοητευτική Βιβλιοθήκη που ξεκίνησε από ένα γραφείο στο παλιό Δημαρχείο, εκεί όπου είχαν συγκεντρωθεί κάποια βιβλία, είναι σήμερα μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη με 7.500 βιβλία, οργανωμένα σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό κατάλογο με δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού.
Στο παλιό σαλόνι του σπιτιού του λογοτέχνη Κοσμά Πολίτη που έχει διαμορφωθεί σε έναν όμορφο χώρο αναγνωστηρίου, υπάρχουν επίσης, υπολογιστές για αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ένας ξεχωριστός χώρος είναι αφιερωμένος στα παιδιά. Εκεί υπάρχει η παιδική συλλογή βιβλίων και χώρος για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος που σφύζει από ζωντάνια καθώς εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν τρεις λέσχες ανάγνωσης με συντονιστές εθελοντές. Στις λέσχες διαβάζονται εξαιρετικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ενώ παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές φιλίες :
- Την ελληνική λέσχη ανάγνωσης συντονίζει η σπουδαία βιβλιοθηκονόμος και εκλεκτή συμπολίτης μας Αλεξάνδρα Παπάζογλου.
- Την αγγλική λέσχη ανάγνωσης συντονίζει η ακούραστη Alexandra Pell.
- Τους «μικρούς βιβλιοφάγους» συντονίζει η συγγραφέας Ζέφη Συρίβλη.
«Δίκτυο πληροφόρησης δημοτών» : Ο νέος Στόχος
Αυτήν τη Βιβλιοθήκη την οποία ο Ανδρέας Δεβλέτογλου στηρίζει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αποφάσισε να την προικίσει με ακόμη μία μεγάλη δωρεά. Πριν από κάποιους μήνες όταν ήρθε στο γραφείο μου για να μιλήσουμε για τα σχέδιά του, η φωνή του παλλόταν από ενθουσιασμό και τα μάτια του έλαμπαν. Μου μίλησε για το Κολλέγιο Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες του που με τόση μαεστρία διευθύνει η φίλη Αλεξάνδρα Παπάζογλου, για τα έργα που εκτελούνται εκεί και κατέληξε ότι επειδή επιθυμεί την αναβάθμιση και των δικών μας Βιβλιοθηκών, αποφάσισε να συμβάλει με ένα μεγάλο πόσο στην υλοποίηση του έργου.
Στο ραντεβού με τον Δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη, η κα Μαρία Μαρματάκη-Μόλχο εκ μέρους της εταιρείας Elidoc, η οποία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της οργάνωσης βιβλιοθηκών με εφαρμογή των νέων τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, παρουσίασε το έργο το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
- Σήμανση των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Π. Ψυχικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID) με στόχο την ασφάλεια του υλικού και στο μέλλον την υλοποίηση της δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης των χρηστών της βιβλιοθήκης.
- Επιστημονική καταγραφή των βιβλίων της βιβλιοθήκης του Νέου Ψυχικού σε ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης
- Δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή των βιβλίων που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο, ώστε όλοι οι δημότες να μπορούν να ψάχνουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και να πληροφορούνται αν τα συγκεκριμένα βιβλία είναι διαθέσιμα και σε ποιά βιβλιοθήκη θα πρέπει να απευθυνθούν για να τα δανειστούν.
- Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας στη Βιβλιοθήκη Παλαιού Ψυχικού για την αποφυγή βανδαλισμού του κτιρίου και φθορά του εξοπλισμού και του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.
Την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017, υπεγράφη το συμφωνητικό υλοποίησης του έργου μεταξύ του Δημάρχου κ. Παντελή Ξυριδάκη, του κ. Ανδρέα Δεβλέτογλου, χορηγού και της κας Μαρίας Μαρματάκη-Μόλχο που θα υλοποιήσει το έργο. Για τη σχεδίαση και την οριστικοποίηση των ενεργειών & εργασιών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιό του συνεργάσθηκαν δημιουργικά ο κ. Ανδρέας Δεβλέτογλου, η Δημοτική Σύμβουλος & μέλος του ΔΣ του ΟΚΑΠΑ Έλση Δημουλά, η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα και η κα Μαρία Μαρματάκη.
- Εκτιμάται ότι το έργο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του χρόνου, ενώ σταδιακά θα παραδίδονται προς χρήση στους δημότες οι ενότητες που θα ολοκληρώνονται.
- Με το έργο αυτό τοποθετούνται οι απαραίτητες βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφόρησης των δημοτών, αρχικά με το περιεχόμενο των δύο βιβλιοθηκών που διαθέτει ο Δήμος και σταδιακά με ποικίλο πολιτιστικό περιεχόμενο.
Ο Ανδρέας Δεβλέτογλου είναι ένας Ψυχικιώτης …παλαιάς κοπής. Ψηλός, ευθυτενής, μιλάει αργά και χαμογελάει πάντα στον συνομιλητή του. Καλο-μαθημένος, καλο-σπουδαγμένος, καλο-μεγαλωμένος, έγινε ένας καλός άνθρωπος γιατί είχε την ευφυΐα να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα δώρα που του χαρίστηκαν.
Η Δημοτική Αρχή και οι Συμπολίτες μας είναι ευγνώμονες στον μεγάλο δωρητή.
Πηγή ενημέρωσης : αναδημοσίευση άρθρου κας Νέλλη Λάβδα, Προέδρου Ο.Κ.Α.Π.Α., στην περιοδική έκδοση «Παράθυρο».