Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ανακαλύπτοντας τη φύση στο Δήμο μας

Album
Album«Εκ Φύσεως, η πόλη μας», είναι το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα στο οποίο καταγράφεται και απεικονίζεται ο φυσικός κόσμος μέσα σε αστικό ιστό.
 
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο κτήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους έγινε η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Εκ Φύσεως, η πόλη μας- Ανακαλύπτοντας τη φύση στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού». 
 
Συγγραφέας ο βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ και εκδότης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ). Album1
 
Στο βιβλίο 23 φωτογράφοι Φύσης παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα τους τα οποία πρόσφεραν για τη συγκεκριμένη έκδοση και τα οποία εκτίθενται μαζί με άλλα στην έκθεση φωτογραφίας που συνόδευσε την παρουσίαση του βιβλίου στα ΓΑΚ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία από την κα Χριστίνα Φίλιππα (διοργανώτρια της εκδήλωσης) αποσπάσματος του κειμένου «Γαίας Ατίμωσις» του μεγάλου αρχιτέκτονα, δάσκαλου και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη, που γράφτηκε το 1954.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης αφού ευχαρίστησε τα ΓΑΚ για τη φιλοξενία και τους συντελεστές του λευκώματος, τόνισε ότι το βιβλίο αυτό είναι ανεξόφλητο χρέος προς τους πρώτους οικιστές των πόλεων του Δήμου μας, Album2οι οποίοι με προσωπική δουλειά και κόπο δημιούργησαν αυτό το καταπράσινο περιβάλλον για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, και οφείλουμε να το διατηρήσουμε γιατί από αυτό εξαρτάται το μέλλον μας και η ίδια μας η ύπαρξη».
 

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, τόνισε τη σημασία του να γνωρίσουν οι κάτοικοι και κυρίως οι νέοι το φυσικό περιβάλλον της πόλης τους λέγοντας ότι: «Ο σύγχρονος κάτοικος της πόλης γνωρίζει, χάρη στην τηλεόραση,  περισσότερα πράγματα για τις ζέβρες και τις αντιλόπες που ζουν στην Αφρική παρά για τη φύση που υπάρχει δίπλα του, στην πόλη του ή ακόμα και στον κήπο του».

Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Album3 Γιάννης Πολύζος, εξήγησε τη σημασία των «πράσινων διαδρομών» μέσα στις πόλεις και μας μίλησε για τη σημασία των ανοιχτών ρεμάτων και το ρόλο που παίζουν στη ζωή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας ελπίσουμε ότι οι νεότερες γενιές θα αποφασίσουν και θα ανοίξουν όλα τα κλειστά ρέματα»!

Τελευταίος ομιλητής ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης, χαιρέτησε το βιβλίο τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πρώτος «πράσινος οδηγός» (green guide) πόλης και ευχήθηκε αυτή η πρωτοβουλία να βρει συνεχιστές και σε άλλους δήμους.

Ακολούθησε συναυλία του κουαρτέτου Baroque and blue Ensemble με αποσπάσματα απ το έργο του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη «Μεσόγειος έρημος» και το έργο του συνθέτη Παναγιώτη Θεοδοσίου Jazz Trio Suite.
 

Ακολούθησε η περιήγηση του κοινού στους χώρους της έκθεσης φωτογραφίας των έργων που προσέφεραν οι φωτογράφοι για την έκδοση του βιβλίου.
 
Διάρκεια Έκθεσης: έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά εκτός Σ/Κ και αργιών 09:00-15:00
Που: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Δάφνης 61, Ψυχικό
 
Σημεία Πώλησης του Λευκώματος:
  1.  ΕΛΤΑ (Πλατεία Α Π. Ψυχικού πρώην blue bell)
  2. Γραφεία ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη
 
Πηγή ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου Γραφείου Δημάρχου

Τελευταία Νέα