Η επίδραση της κάμπιας του πεύκου επιβαρύνει τόσο στην υγεία των δέντρων, όσο και στην υγεία των ανθρώπων, καθώς η παρουσία της κάμπιας και των παραγώγων της προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, τους οφθαλμούς καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.
Η κάμπια τρέφεται για τα πρώτα στάδια της ζωής της με βελόνες από τα δέντρα (πεύκα και κέδρους) στα οποία κατοικεί, φτιάχνει το κουκούλι της και γεννά τα αυγά της, για να γίνει αργότερα νυχτοπεταλούδα. Συχνά απομυζούν τόσο το δέντρο που μπορεί και να το ξεράνουν.
Όμως επικίνδυνες και τοξικές είναι οι κάμπιες που ζουν στα πεύκα και κατεβαίνουν από τα κλαδιά τους από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο σχηματίζοντας μεγάλες σειρές στο έδαφος, και για τις γάτες και τους σκύλους. H τοξικότητα της αλλεργιογόνου χημικής ουσίας (πρωτεΐνη thaumatopein) που βρίσκεται στις τρίχες του εντόμου (και είναι το δικό του σύστημα άμυνας) μπορεί να δημιουργήσει πολλές βλάβες ακόμα και απώλεια μέρους της γλώσσας του ζώου.
«Με συστηματικό έλεγχο και διαχείριση προσπαθούμε να μειώσουμε το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των δημοτών αλλά και στα πευκόδεντρα του δήμου. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε όλες τις κάμπιες που είναι στα πεύκα του δήμου μας αλλά την μάχη την δίνουμε με προτεραιότητες σχολεία, παιδικούς σταθμούς, εκκλησίες, παιδικές χαρές, πλατείες. Ο πόλεμος εναντίον της κάμπιας συνεχίζεται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου.
Πηγή ενημέρωσης: Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανακύκλωσης, κ. Βύρων Σαμαρόπουλος