Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Απολογισμός Δημοτικής Αρχής

Apologismoss
ApologismossΣε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε ο Απολογισμός Πεπραγμένων 2013.
 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Ξυριδάκης, στην συνεδρίαση, “ο Απολογισμος αφορά τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Και ουσιαστικά την τελευταία «γεμάτη χρονιά» της πρώτης θητείας της Διοίκησης μας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη θητεία όλων των δημοτικών αρχών της χώρας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ήταν 3,5 χρόνια και όχι τέσσερα.”
 
Δείτε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Οικονομικό Απολογισμό , σε αναλυτική μορφή και σε Power Point presentation.
 
Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού:
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, στα πλαίσια εφαρμογής των όσων προβλέπει ο Κώδικας Δήμων, παρουσιάζει δημόσια τα απολογιστικά στοιχεία των πεπραγμένων του, σε μια δημόσια εκδήλωση που στόχο έχει την έγκυρη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των πολιτών, για όλα όσα έγιναν από πλευράς Δήμου την διαχειριστική περίοδο από 1-1-2013 ως τις 31-12-2013.Apologismos1
 
Το 2013 ήταν κι αυτή μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Δήμο μας. Κι ακόμη πιο δύσκολη για το σύνολο των Δήμων όλης της χώρας. Εμείς όμως ως Φιλοθέη Ψυχικό είχαμε το πλεονέκτημα , σε σχέση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων Δήμων, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνον την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
 
Και την ευχέρεια αυτή μας την έδωσαν οι ισχυρές οικονομικές βάσεις που δημιουργήσαμε με την εφαρμογή της δημοτικής μας πολιτικής.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Εμείς καταφέραμε σε μια περίοδο που από τα ταμεία του Δήμου έλειψαν πάνω από 10.000.000 ευρώ , γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που μας περικόπηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων, να μην φανεί η έλλειψη των χρημάτων αυτών στην καθημερινότητα  των συμπολιτών μας.
 • Χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ.
 • Μειώνοντας κάθε χρόνο τα δημοτικά τέλη.
 • Πετυχαίνοντας πλεονάσματα που ξεπέρασαν τα τρία πρώτα χρόνια τα 6.000.000 ευρώ, σε μια περίοδο μάλιστα που όλοι οι Δήμοι αλλά και το Κράτος πνιγόταν στα ελλείμματα και τα χρέη.
 • Χωρίς να αφήνουμε χρέη σε προμηθευτές κι εργολάβους.
 • Προσφέροντας διαρκώς νέες υπηρεσίες στους κατοίκους των προαστίων μας.
Apologismos2Κι εύλογα κάποιος κακόπιστος θα αναρωτηθεί, Καλά, πως τα καταφέρατε όλα αυτά; Τι διαφορετικό κάνατε στη Φιλοθέη, στο Νέο Ψυχικό, στο Ψυχικό, που δεν το έκαναν οι άλλοι; Η απάντηση μας σε αυτά τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρη.
 
Εμείς πετύχαμε πλεονάσματα γιατί εκτελέσαμε έργα στην πόλη πετυχαίνοντας μεγάλες εκπτώσεις , αφού γνώριζαν οι εργολάβοι ότι από τη δική μας Διοίκηση θα πληρωθούν στην ώρα τους. Αυτές οι εκπτώσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων, γύρισαν πίσω στους κατοίκους, με τη μορφή περισσότερων έργων αλλά και νέων υπηρεσιών.

Εμείς πετύχαμε πλεονάσματα γιατί διαχειρισθήκαμε με σεβασμό τα χρήματα των συμπολιτών μας, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

 
Το δικό μας μοντέλο διοίκησης επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια μηδενική ανοχή στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
 • Το δικό μας μοντέλο διοίκησης επιβάλλει μετρημένες κινήσεις.
 • Κι όχι άλματα στο κενό.
 • Ως Δημοτική Αρχή σχεδιάζουμε προσεκτικά τα βήματα μας.
 • Σύμφωνα με τις πραγματικές μας δυνατότητες.
Είναι επιλογή μας να μην προσφέρουμε υπηρεσίες που αφενός ξεπερνούν τα όρια αρμοδιοτήτων μας και αφετέρου, κοστίζουν ακριβά στους δημότες.

Δεν επιλέξαμε συνειδητά όλα τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε το Δήμο μας σε τροχιά ελλειμμάτων, για να δημιουργήσουμε υπηρεσίες και δομές, που δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε. 

 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Apologismos3Αυτός είναι ο λόγος λοιπόν που και το 2013, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια καταφέραμε ως Δήμος με λιγότερα χρήματα, με λιγότερο προσωπικό, να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέραμε. 
 
Kαι το 2013 καταφέραμε να αποτελέσει ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού Δήμο πρότυπο. Με τη μοναδική εικόνα και αισθητική του. Δίνοντας καθημερινά τη μάχη για να διατηρήσουμε το προάστιο μας καθαρό, αξιοποιώντας στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό μας, αλλά και ανανεώνοντας διαρκώς τον εξοπλισμό της υπηρεσίας μας.

Χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους συμπολίτες μας, αφού και το 2013 ήταν χρονιά μείωσης των ανταποδοτικών τελών, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2013 εφαρμόστηκε και ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, που πλέον ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της πόλης.

Στον τομέα της ανακύκλωσης, τη χρονιά που μας πέρασε, ο Δήμος μας πέτυχε σημαντικές διακρίσεις, αφού συλλέχτηκαν πάνω από 1.800.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών.

Δώσαμε και το 2013 τον αγώνα για να διατηρήσουμε τον πράσινο χαρακτήρα του προαστίου μας. Με εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου πρασίνου , σε πάρκα, άλση και πλατείες, αλλά και νέες φυτεύσεις σε όλη την πόλη.

Μέσα από τη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών αλλά κι αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας έδωσε η άψογη λειτουργία της Αναπτυξιακής μας Εταιρείας, καταφέραμε το 2013 να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, πολλές και ποιοτικές επιλογές αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού.

 
Οι πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές που ως Δήμος διαθέτουμε μας επιτρέπουν να ξεχωρίζουμε ως πόλη και στον τομέα αυτό.

Apologismos5Απλώσαμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης , λειτουργώντας υψηλού επιπέδου κοινωνικές δομές και υποδομές.

 • Δεκάδες παιδιά φιλοξενήθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
 • Εκατοντάδες συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν από τα δημοτικά μας ιατρεία και τους εθελοντές γιατρούς που τα στελεχώνουν.
 • Στηρίξαμε δεκάδες οικογένειες, οικονομικά αδύναμους κι ευπαθείς συμπολίτες μας, με διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με την ουσιαστική βοήθεια που μας πρόσφεραν ευαίσθητοι συμπολίτες μας και τοπικές επιχειρήσεις, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή.
Η Δημοτική μας Αρχή ήταν διαρκώς κοντά στους συμπολίτες μας που μας μεγάλωσαν, δίνοντας τους μέσα από τη λειτουργία του ΚΑΠΗ δημιουργικές επιλογές απασχόλησης και αναψυχής.
 
Καλλιεργήσαμε το πνεύμα του Εθελοντισμού

Με γνώμονα την εθελοντική προσφορά , η Επιτροπή Εθελοντισμού συνέβαλλε καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας μέσα από την οργάνωση ποικίλων δράσεων όπως:

 1. Δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν αναδασώσεις, καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων που φέρνουν κοντά τους νέους με την προστασία του περιβάλλοντος.
 2. Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης όπως διοργάνωση χαριστικών παζαριών, συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων, φαρμάκων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και τον Ιατρικό Σύλλογο.
 3. Δράσεις αθλητικού περιεχομένου με την οργάνωση του ημιμαραθωνίου Ψυχικού σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου μας.
 4. Δράσεις ενημερωτικού περιεχομένου με διοργάνωση διαλέξεων ιατρικής φύσεως κυρίως. 
Κυρίες και κύριοι,
 
Apologismos4Μέσα από την εκτέλεση του Τεχνικού μας Προγράμματος, κινηθήκαμε σε 4 άξονες το 2013:

 1. Άξονας πρώτος, προγραμματισμός και ωρίμανση έργων
 2. Άξονας δεύτερος, εκτέλεση έργων
 3. Άξονας τρίτος, Καθημερινή συντήρηση με αυτεπιστασία
 4. Και άξονας τέταρτος, έλεγχοι κι αδειοδοτήσεις από τις υπηρεσίες μας.

Το 2013 μεταξύ άλλων:

 • Εκτελέστηκε το έργο ολοκλήρωσης του δικτύου ομβρίων του Ψυχικού, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.
 • Διασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ και Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου και της πλατείας Δροσοπούλου
 • Έγιναν ασφαλτοστρώσεις χιλιομέτρων,
 • Νέα πεζοδρόμια,
 • Αγωγοί αποχέτευσης,
 • Ανακατασκευές παιδικών χαρών.
 • Τοποθετήθηκαν δεκάδες νέα φωτιστικά σώματα για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας.
 • Ενώ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη συντήρηση και τον εξοπλισμό των δημόσιων σχολείων του προαστίου μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω, απαριθμώντας το έργο που έγινε στην πόλη το 2013.

Άλλωστε αμέσως μετά από μένα, οι αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών μας Προσώπων, θα σας παρουσιάσουν αναλυτικά τα πεπραγμένα τους.

Εγώ θέλω να  κλείσω την αρχική μου τοποθέτηση με μια επισήμανση:

 • Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού αποτελεί Δήμο υπόδειγμα για την Αυτοδιοίκηση, μοντέλο σωστής και νοικοκυρεμένης λειτουργίας.
 • Αποδεικνύουμε όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη ότι σεβόμαστε τα χρήματα των δημοτών μας.
 • Και επιστρέφουμε σε αυτούς το μέρισμα των θετικών οικονομικών μας αποτελεσμάτων, με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε όλοι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα:

Η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία από τη μια, καθώς και τα στενά πλέον περιθώρια που έχουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς τις μειώσεις στα τέλη, θα καταστήσει πλέον δύσκολη την επίτευξη νέων πλεονασμάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Το μοντέλο που προωθεί η Πολιτεία κι αφορά την Αυτοδιοίκηση, προβλέπει σημαντικά λιγότερους πόρους και φόρτωμα όλο και περισσότερων ευθυνών κι αρμοδιοτήτων στις πλάτες μας. Κι αυτό ίσως σημάνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των δημοτών σε προγράμματα και υπηρεσίες, που σήμερα παρέχονται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλό κόστος.

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει μελλοντικά η διαχείριση των απορριμμάτων ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη όλων μας, αν δεν γίνουν σωστές επιλογές.

Apologismos6Οι καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Εμείς από την πλευρά μας ως Διοίκηση δεν εφησυχάζουμε.

Στηριζόμαστε στα πλεονεκτήματα της μέχρι σήμερα διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές προκλήσεις κι ανάγκες.

Επενδύουμε στη συμμαχία με τους πολίτες του Δήμου μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι και στο μέλλον ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού θα παραμείνει τόπος που ξεχωρίζει, με έναν Δήμο χρήσιμο στους πολίτες, θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ώστε να εξακολουθήσουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα προάστιο αντάξιο των υψηλών προσδοκιών μας.

 Σας ευχαριστώ 

Παντελής Ξυριδάκης

Δείτε την παρουσίαση του Δημάρχου, σε μορφή Power Point.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Γραμματεία Δημάρχου

Τελευταία Νέα