Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημάρχου

4
4Απολογισμός πεπραγμένων του κ. Παντελή Ξυριδάκη που παρουσιάστηκε στην ετήσια απολογιστική Συνεδρίαση του Δ.Σ. την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Οικονομικός Απολογισμός 2014, εδώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Υλοποιώντας όσα προβλέπονται από την εφαρμογή του Κώδικα Δήμων, σχετικά με την υποχρέωση που όλες οι Δημοτικές Αρχές έχουν για τη δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων των πεπραγμένων τους, υλοποιούμε σήμερα τη δημόσια απολογιστική μας εκδήλωση για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού για το έτος 2014.
 
2014, Χρονιά Ιδιαιτερότητας
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2014 είχε μια ιδιαιτερότητα. Ήταν μια χρονιά που ουσιαστικά κόπηκε στη μέση, αφού στα μέσα του έτους έληξε η θητεία της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου και διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας, η θητεία της οποίας λήγει στα τέλη του 2019.5 Ουσιαστικά λοιπόν σήμερα μιλάμε για τα πεπραγμένα δύο διαφορετικών Διοικήσεων του Δήμου, της Διοίκησης που ολοκλήρωσε θητεία 3,5 ετών και παρέδωσε σε μια νέα Διοίκηση, που η θητεία της θα  διαρκέσει πέντε χρόνια.
 
Βέβαια η άποψη των συμπολιτών μας, όπως αυτή ξεκάθαρα εκφράστηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν ότι δεν χρειαζόταν αλλαγή Διοίκησης στο Δήμο. Οι συμπολίτες μας με πολύ εμφατικό τρόπο, επιβράβευσαν την προσπάθειά των προηγούμενων 3,5 ετών και μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε. Επιβράβευσαν με την ψήφο τους την προσπάθεια και το έργο που παρουσιάσαμε τα πρώτα χρόνια της θητείας μας. Κι επέλεξαν να μας δώσουν τη δυνατότητα :
 • αφενός να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, που αποδείχθηκε στην πράξη αποτελεσματικό,
 • αφετέρου , να υλοποιήσουμε το σχέδιο έργων και παρεμβάσεων που τους παρουσιάσαμε, με το οποίο θα διασφαλίσουμε ότι και τα επόμενα χρόνια τα προάστιά μας θα παραμείνουν προάστια που ξεχωρίζουν.
Για την εμπιστοσύνη αυτή των συμπολιτών μας θέλω για μια ακόμη φορά, τόσο ως Δήμαρχος, όσο κι ως επικεφαλής της σημερινής πλειοψηφούσας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο δημοτικής παράταξης  Συμμαχία Πολιτών, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου.
 

2014, Δύσκολη Χρονιά 

Το 2014 δεν ήταν όμως μόνον προεκλογική χρονιά. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Για τη χώρα, για την ελληνική κοινωνία, για την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η κατάσταση όπως ήταν φυσικό, επηρέασε και το Δήμο μας. Όχι βέβαια στο βαθμό που επηρέασε άλλους Δήμους της χώρας, που αναγκάστηκαν να καταργήσουν υπηρεσίες, να κλείσουν δομές, να απολύσουν προσωπικό. Να σταματήσουν να εκτελούν έργα :
 • Εμείς ούτε υπηρεσίες καταργήσαμε,
 • ούτε δομές κλείσαμε,
 • ούτε εργαζόμενους απομακρύναμε.
 • Εμείς πετύχαμε με τα έργα και τις παρεμβάσεις μας, με τις δομές και τις υπηρεσίες μας, να καταστήσουμε το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού όαση ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια έρημο ανασφάλειας, αβεβαιότητας, ασάφειας και λαϊκισμού  στην οποία είχε και έχει μετατραπεί η χώρα.1
Στο Δήμο μας το 2014 πετύχαμε :
 • Να διατηρήσουμε υγιή τα οικονομικά μας και να δημιουργήσουμε για μια ακόμη χρονιά οικονομικά πλεονάσματα.
 • Να διατηρήσουμε τα προάστιά μας καθαρά, πράσινα και λειτουργικά.
 • Να εκτελέσουμε έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
 • Να στηρίξουμε την προσπάθεια των οικογενειών της Φιλοθέης, του Νέου Ψυχικού, του Ψυχικού, που αγωνίζονται καθημερινά για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους.
 • Να ενισχύσουμε το δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη τη βοήθειά μας, αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά σε υπέρτατες αξίες.
 • Να αποτελέσει ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων των προαστίων μας κι όχι περιττή κι ακριβή πολυτέλεια , όπως συνέβη σε άλλους Δήμους.
 • Να προσφέρουμε σε μικρούς και μεγάλους πολλές και ποιοτικές επιλογές για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική τους απασχόληση.
 • Αντιμετωπίσαμε ισότιμα τις ανάγκες όλων των γειτονιών.
Οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών μας Προσώπων θα σας παρουσιάσουν αναλυτικά τα όσα έγιναν στους τομείς δράσης τους, το 2014. Θα έχω κι εγώ την ευκαιρία αργότερα να αναφερθώ αναλυτικά στα οικονομικά του Δήμου μας και στο μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζουμε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.
 

Οικονομική Ευρωστία του Δήμου

Το πρώτο και το σημαντικότερο από τα βασικά σημεία της προσπάθειας που έγινε το 2014, είναι η ανεξαρτησία που έχουμε καταφέρει να έχουμε ως Δήμος. Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού πέτυχε να μην εξαρτά την καθημερινή του λειτουργία από ξένα χρήματα. Δεν εξαρτόμαστε ούτε από δάνεια, ούτε από τα χρήματα του Κράτους. Σε μια περίοδο που η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται διαρκώς, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, εμείς δεν επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό.
 
Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Πατάμε στα πόδια μας!! Κι όχι μόνον στηριζόμαστε σε αυτές, αλλά παράλληλα μειώνουμε σταθερά όλα τα χρόνια αυτά, αλλά και το 2014, τις επιβαρύνσεις των κατοίκων κι επαγγελματιών της πόλης μας, χωρίς να μειώνουμε ούτε τον αριθμό, ούτε την ποιότητα των υπηρεσιών. Ενώ παράλληλα, δημιουργούμε πλεονάσματα, με τα οποία χρηματοδοτούμε νέα έργα και δράσεις,  που σε άλλους Δήμους φαντάζουν πολυτέλεια.
 
Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
 
Πολυτέλεια είναι για κάποιους Δήμους να μην περιμένουν τα λεφτά του Κράτους για να συντηρήσουν τα σχολεία τους, όταν εμείς, με το πλεόνασμα των 6 εκατομμυρίων ευρώ που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια μπορέσαμε ως Δήμος να εκτελέσουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα σχολεία της πόλης μας και μοναδικής για την Ελλάδα επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών.
 
Με τα χρήματα αυτά μπορέσαμε επίσης και εξασφαλίσαμε τον σύγχρονο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να μπορούν τα παιδιά των δημόσιων σχολείων της πόλης μας να μαθαίνουν γράμματα σε κατάλληλα κι ασφαλή κτίρια, χωρίς να έχουν καμία έλλειψη.
 
Ασφάλεια στον Δήμο 
 
Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα. 6Για μας είναι πλέον καθημερινότητα να διαθέτουμε ιδιωτική φύλαξη για τις σημαντικές υποδομές της πόλης μας, όταν σε άλλους Δήμους δεν επαρκούν τα χρήματά τους ακόμη και για να πληρώσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους. Για μας, χάρη στην πολιτική που ακολουθήσαμε ως Διοίκηση και το 2014, η ασφάλεια της περιουσίας του Δήμου και της πόλης μας δεν αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, αλλά ως ανάγκη.
 
Κι εμείς αυτή την ανάγκη μπορούμε να την ικανοποιούμε, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσουμε και τους συμπολίτες μας από το υψηλό κόστος αποκατάστασης φθορών και καταστροφών που προκαλείται στην περιουσία μας από πιθανούς βανδαλισμούς.
 
Μείωση των επιβαρύνσεων από τα Τέλη
 
Το 2014 εξακολουθήσαμε να υλοποιούμε μια πολιτική μείωσης των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται μέσω των τελών, στους συμπολίτες μας, παρόλο που ήταν προεκλογική χρονιά…. Κι αυτό το πετύχαμε με ορθολογική διαχείριση, αφενός γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερο το λειτουργικό μας κόστος, αφετέρου γιατί δεν προχωρήσαμε σε άσκοπες δαπάνες και σπατάλες. Κρατήσαμε την πόλη μας καθαρή ενώ ταυτόχρονα μπορέσαμε κι ανανεώσαμε μέρος του εξοπλισμού της υπηρεσίας Καθαριότητας αποκτώντας νέα μέσα.
 
Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να τονίσω ένα πράγμα, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στην τοπική κοινωνία που μας εμπιστεύεται. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Την επόμενη χρονιά τα τέλη δεν θα μειωθούν, όπως έγινε το 2014 και το 2015, αλλά θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή τα χρήματα που εισπράττουμε κατευθύνονται κατά 75-80% σε ανελαστικές δαπάνες, που δεν μπορούν να περικοπούν:
 1. σε μισθοδοσία προσωπικού,
 2. σε καύσιμα και
 3. εξοπλισμό.
Επιπλέον, ένα 15% καθυστερεί πλέον να μας αποδοθεί από τη ΔΕΗ, εξαιτίας  της καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλών προς την εταιρεία από τους καταναλωτές. Κι όταν μιλάμε για καθυστέρηση, μιλάμε για διάστημα από 1 ως 1,5 χρόνο.
 
Αν λοιπόν δεν υπάρξει στο μέλλον καμία δομική αλλαγή στο μοντέλο με το οποίο γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για νέες μειώσεις, γιατί αυτό θα υπονομεύσει μακροπρόθεσμα την υγεία των οικονομικών του Δήμου μας. Θα μας στερήσει τη δυνατότητα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να είμαστε αυτόνομοι και αυτοδύναμοι οικονομικά.
 
Μάχη της Καθαριότητας
 
Το 2014 καταφέραμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τη μοναδική εικόνα και αισθητική  του προαστίου μας. Δώσαμε με επιτυχία όπως ανέφερα και παραπάνω τη μάχη της καθαριότητας. Η συμβολή των εργαζομένων του τομέα καθαριότητας ήταν καθοριστική και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προσπάθειά τους:
 1. Ενισχύσαμε τόσο τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό της υπηρεσίας με νέα οχήματα, όσο και τον αστικό εξοπλισμό.
 2. Εκπονήθηκαν μελέτες για την υιοθέτηση νέων μεθόδων αποκομιδής.
 3. Πετύχαμε σημαντικές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης.
 4. Δώσαμε έμφαση στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τους επαγγελματικούς χώρους,
 5. καθώς και στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
 6. Συλλέξαμε συνολικά στο Δήμο μας 1.650.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών .
Σημαντική ήταν η συμβολή της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και ιδιαίτερα των μαθητών μας, στην προσπάθεια να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης. 7
 
Στον τομέα του Πρασίνου
 1. Συντηρηθήκαν τα 616 στρέμματα πρασίνου.
 2. Φυτεύθηκαν δεκάδες νέα δέντρα και χιλιάδες φυτά.
 3. Έγιναν αναπλάσεις πλατειών, νησίδων και κήπων και συντήρηση του αρδευτικού μας συστήματος.
 4. Έγιναν προληπτικές αποψιλώσεις σε εκτάσεις άνω των 400 στρεμμάτων.
Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, τοποθετήθηκαν περισσότερα από 400 νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που αφενός βελτίωσαν  το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού ης ανακύκλωσης, αφετέρου ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.
 
Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Το 2014, μια ακόμη χρονιά κρίσης, εξακολουθήσαμε να απλώνουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, λειτουργώντας υψηλού επιπέδου κοινωνικές δομές και υποδομές. Αξιοποιώντας παράλληλα το αίσθημα προσφοράς των συμπολιτών μας.
 • Δεκάδες παιδιά, πάνω από 300,  φιλοξενήθηκαν και τη χρονιά αυτή  στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
 • Εκατοντάδες συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν από τα δημοτικά μας ιατρεία και τους εθελοντές γιατρούς που τα στελεχώνουν.
 • Με τη Μέριμνα Δημότη στηρίξαμε δεκάδες οικογένειες , οικονομικά αδύναμους κι ευπαθείς συμπολίτες μας, με διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με την ουσιαστική βοήθεια που μας πρόσφεραν ευαίσθητοι συμπολίτες μας και τοπικές επιχειρήσεις, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή.
Η Δημοτική μας Αρχή ήταν διαρκώς κοντά στους συμπολίτες μας που μας μεγάλωσαν, δίνοντας τους μέσα από τη λειτουργία του ΚΑΠΗ δημιουργικές επιλογές απασχόλησης και αναψυχής. Ενώ το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι συνέβαλε καθοριστικά στην ανακούφιση πολλών συνδημοτών μας.3

Μέσα από τη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών αλλά κι αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας έδωσε η άψογη λειτουργία της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ. και του Ο.Κ.Α.Π.Α. και της Επιτροπής Εθελοντισμού, καταφέραμε το 2014 να υλοποιήσουμε πετυχημένα προγράμματα και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, από νήπια ως και τα πιο μεγάλα παιδιά, πολλές και ποιοτικές επιλογές αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού :

 • Αναλάβαμε δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας.
 • Μετείχαμε σε αναπτυξιακές συμπράξεις ενίσχυσης της απασχόλησης.
 • Υλοποιήσαμε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης .
 • Λειτουργήσαμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.
 • Οι πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές που ως Δήμος διαθέτουμε αποτέλεσαν και το 2014 κυψέλες ανάπτυξης του αθλητισμού και προαγωγής ενός ποιοτικού μοντέλου ζωής, αντάξιου των κατοίκων των προαστίων μας.
 • Πάνω από 10.000 πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στα αθλητικά προγράμματα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας.
Το Τεχνικό μας Πρόγραμμα
 
Μέσα από την εκτέλεση του Τεχνικού μας Προγράμματος, κινηθήκαμε σε 3 άξονες το 2014:
 1. Άξονας πρώτος, προγραμματισμός και ωρίμανση έργων. Έλεγχοι και Αδειοδοτήσεις.
 2. Άξονας δεύτερος, εκτέλεση έργων οδοποιίας και πεζοδρομίων
 3. Άξονας τρίτος, περιοδική συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.
Συνολικά το 2014  εκτελέστηκαν έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, το 55% των οποίων χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Το 2014 μεταξύ άλλων:
 • Ασφαλτοστρώθηκαν 40.400 τ.μ. οδών
 • Εκτελέστηκαν σημαντικά έργα συντήρησης σε σχολικά κτίρια της πόλης
 • Έγινα έργα ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
 • Ανακατασκευάστηκαν οι παιδικές χαρές.
 • Έγιναν έργα στα δίκτυα της πόλης. Στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και στα όμβρια.
 • Συντηρήθηκαν δημοτικά κτίρια.
Τόπος ιδανικός για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας
 
Κλείνω την τοποθέτησή μου με στοιχεία πολιτικής :
 
1.    2Τόσο το 2014, όσο και σήμερα, ασκούμε μια πολιτική που υπηρετεί ένα συγκεκριμένο όραμα. Το όραμα να ζούμε σε μια πόλη ξεχωριστή. Το όραμα αυτό προϋποθέτει ότι ο Δήμος μας θα κινείται με βάση ένα μοντέλο που θα διασφαλίζει τη σωστή και νοικοκυρεμένη λειτουργία του.
 
2.    Με σεβασμό στα χρήματα των πολιτών. Με διαφάνεια κι έλεγχο. Με το Δήμο σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Θέλουμε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού να είναι όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, Δήμος υπόδειγμα για την Αυτοδιοίκηση. Ένας Δήμος που δεν θα σταματά ποτέ να λειτουργεί και να προσφέρει έργα και υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας. Ανεξάρτητα από το πόση θα είναι η χρηματοδότηση που θα μας δίνει το Κράτος.
 
3.    Εμείς από την πλευρά μας ως Διοίκηση δεν εφησυχάζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε με όσα έχουμε πετύχει. Βλέπουμε τις απειλές που έρχονται και ετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας.
 
4.    Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για το μέλλον, αλλά δεν μπορώ να μην σας πω ότι είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω πολύ στους συμπολίτες μου. Στις ικανότητες τους, στη διάθεση και επιθυμία τους να εξακολουθήσουν να ζουν σε μια πόλη που ξεχωρίζει. Στη δική σας διάθεση, στη δική σας δύναμη, θα στηριχθούμε και μελλοντικά. Επενδύουμε στη συμμαχία μας με τους πολίτες του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας για τα παιδιά μας.
 
Σας ευχαριστώ

 

Πηγή ενημέρωσης : Δελτίο Τύπου Γραμματείας Δημάρχου

Τελευταία Νέα