Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Γιατί δεν είναι καθόλου… «Έτσι»!

1
1Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπεύθυνο για κάθε δαπάνη των σχολείων του Δήμου μας είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι όμως έτσι;
 
Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική διάσταση που έχει η συντήρηση – λειτουργία όλων των σχολείων του Δήμου μας. Aπό το 2011, σε μία από τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων στην Παιδεία εν μέσω οικονομικής κρίσης, όλα τα σχολικά κτίρια περιήλθαν στην κυριότητα των Δήμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πλέον δύο πηγές χρηματοδότησης :
  1. το Κράτος και τον Δήμο
  2. στη δική μας περίπτωση, τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού!
Θεωρητικά, ένα τέτοιο μοντέλο συγχρηματοδότησης, δεν θα είχε πρόβλημα… Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει…
  • Η ετήσια επιχορήγηση του Κράτους είναι ελλιπής και οριακά καταφέρνει να καλύπτει μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των καθαριστριών, των σχολικών τροχονόμων και ένα μικρό μέρος των εντελώς αναγκαίων λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Αυτή όμως, δεν είναι η εικόνα της Παιδείας που θέλουμε! Ούτε με αυτά τα «υλικά» χτίζεται το Μέλλον.  Με αυτή την νοοτροπία – ακόμη και αν κάποιος επικαλείται την Οικονομική κατάσταση της χώρας – υποβαθμίζεται η μεγαλύτερη περιουσία και η πιο ουσιαστική επένδυση που μπορεί να έχει μια χώρα: οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί επιστήμονες!

Με αυτά τα δεδομένα να είναι υπαρκτά, ο Δήμος μας, με απόφαση του Δημάρχου Παντελή Ξυριδάκη, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να αποδίδεται απευθείας στις σχολικές επιτροπές, ένα σημαντικό μέρος από το φόρο των ηλεκτροδοτούμενων χώρων που πληρώνουν οι Δημότες. Με μια κεντρική σκέψη : κανένα σχολείο να μην έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με κάθε πρότυπο ιδιωτικό!
  • Η δημοτική επιχορήγηση ξεπερνά σήμερα το 65% των συνολικών εσόδων της Επιτροπής!
  • Συγκεκριμένα, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, καταβάλλει κάθε χρόνο περίπου 600.000 € για την συντήρηση των σχολικών κτηρίων και άλλες 600.000 € για την λειτουργία τους, επιπρόσθετα στα ποσά που καταβάλλει το αρμόδιο υπουργείο!
  • Όλα τα παραπάνω, κατατάσσουν τα σχολεία του Δήμου μας, πρώτα στην λίστα των πόρων που απορροφούν, αναλογικά με όλα τα Δημόσια σχολεία της Ελλάδας!
Επίσης σημαντική, είναι και η τακτική καταβολή από το Δήμο, που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στις σχολικές επιτροπές, να καλύπτονται όλες οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στο σύνολό τους και να υπάρχει ένα ικανό περίσσευμα, για την εκτέλεση των έργων βελτίωσης και ανακαίνισης των σχολικών κτιρίων και την αγορά εξοπλισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Ενδεικτικά :
2
 
Πρόσφατα, εγκρίθηκε ποσό 4.500 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και έχει δοθεί η παραγγελία για την αγορά 15 υπολογιστών που θα τοποθετηθούν στα Εργαστήρια Πληροφορικής των σχολείων, με ένα επιπλέον ποσό 5.000 ευρώ για την αγορά προβολικών μηχανημάτων (Projectors) και διαδραστικών πινάκων. Με αυτές τις αγορές, θα έχουν σύντομα εξοπλιστεί τα εργαστήρια πληροφορικής με σύγχρονα μέσα, ενώ οι περισσότερες από τις μισές αίθουσες διδασκαλίας θα διαθέτουν διαδραστικό πίνακα που είναι αναγκαίος για μια σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.

Σαν μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να ξέρει κανείς οτι στην πλειοψηφία των Δήμων της Αττικής, υπάρχουν μόνο 2 ή 3 διαδραστικοί πίνακες ή προβολικά μηχανήματα σε κάθε σχολική μονάδα…

Πηγή ενημέρωσης : Μερική αναδημοσίευση άρθρου από την περιοδική έκδοση του δήμου “Παράθυρο“.

Τελευταία Νέα