Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Είσαι 18 – 45, δώσε Ελπίδα, δώσε Ζωή!

Elpida

Elpida

Δυναμικά συνεχίζεται η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών από τον Σύλλογο “Όραμα Ελπίδας”.

 

Ο Σύλλογος “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”  μεριμνά για τη λειτουργία της Τράπεζας καλύπτοντας τις  ανάγκες ανθρώπων που χρήζουν μεταμόσχευσης αιμοποιητικών  κυττάρων (μυελού των οστών) τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς (κάθε αίτηση καταχωρείται στην  Παγκόσμια Τράπεζα αναζήτησης μυελού οστών).
 
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται πάνω από 15.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια με τον πάσχοντα. Η εγγραφή Ελλήνων στην σχετική Τράπεζα είναι σημαντική, διότι η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη, δεδομένου ότι μόλις το 30%  των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη στην οικογένεια τους.

Πως Μπορείτε να γίνετε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

Αν είσαι μεταξύ 18-45 χρόνων, σε καλή κατάσταση υγείας και πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.
Η διαδικασία είναι η εξής:

Elpida21. Εγγραφή ως Εθελοντής Δότης

  •  Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων, εδώ.
  • Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος. Δείτε την διαδικασία εδώ.
  • Καταχωρείσαι ως εθελοντής δότης (ή καταχώρηση αίτησης παίρνει 4-6 μήνες) Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW). Τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία ιατρικής αξιολόγησης είναι εμπιστευτικά και διέπονται από το νόμο 2737/99 περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
 2. Επιβεβαιωτική εξέταση
 
Εάν είσαι τυχερός και βρεθείς αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα:

  • Επικοινωνήσουμε μαζί σου για να μας επιβεβαιώσεις αν εξακολουθείς να επιθυμείς τη δωρεά.
  • Αν συμφωνήσεις, θα κληθείς για συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας.
3. Έλεγχος Δότη
 
Αν βρεθείς ως ο πιο κατάλληλος δότης για τον ασθενή θα ενημερωθείς διεξοδικά για την διαδικασία δωρεάς και θα σου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου.
 
Στη συνέχεια, θα υποβληθείς σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου.
 
Elpida24. Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων
 
Αν κάποια στιγμή σε διάστημα  ετών βρεθείς συμβατός, θα  ενημερωθείς σχετικά, και αν  συνεχίζεις να το επιθυμείς θα  προχωρήσεις στη διαδικασία είτε  
  1. συλλογής των αιμοποιητικών  κυττάρων από το περιφερικό αίμα  μετά από ειδική αυξητική  διαδικασία, είτε
  2. συλλογής  μυελού των οστών χειρουργικά με  παρακέντηση των οστών της  λεκάνης χωρίς χειρουργική τομή, συλλέγοντας περίπου υλικό 5% που  θα αναπληρωθεί πλήρως οργανικά  τις επόμενες μέρες.
Η απόφαση του τρόπου είναι αποκλειστικά και μόνον του δότη και σε όλα τα  στάδια της  διαδικασίας ο εθελοντής έχει  δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του, εάν κρίνει ότι δεν είναι  έτοιμος.

«‘Όσοι πιο πολλοί, όσο πιο συνειδητοί, τόσο πιο δυνατοί, γίνε δότης!».

Πηγή ενημέρωσης: Γραμματεία Δημάρχου

Τελευταία Νέα