Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Εγκαίνια Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού

Zaloggos

ZaloggosΤην Τετάρτη 23 Μαΐου εγκαίνια της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, διοργανώνουν τα εγκαίνια με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση του γλυπτού «Ζάλογγο» στην Πλατεία Γ. Ζογγολόπουλου & τον φωτισμό των γλυπτών σε αυτήν.

Η «Υπαίθρια Γλυπτοθήκη» περιλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2010 έξι αντιπροσωπευτικά γλυπτά από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό :

  • Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» Zaloggos2

Τον Ιανουάριο του 2018 προστέθηκε το έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου υπάρχουν διάσπαρτα στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού :

  • Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο Ψυχικού, λίγα μέτρα πιο μακριά στην οδό Ολυμπιονικών βρίσκεται η «Ελιά» στην ALPHA BANK της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους επί της οδού Δάφνης.

Τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ο Δήμος και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όπως αυτό φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.

Για τη δημιουργία και την υλοποίηση της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκαν άοκνα και συστηματικά η τ. αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α. κα Νέλλη Λάβδα και ο αρχιτέκτονας και Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης.

Πότε : 18:30
Που : Πλατεία Γ. Ζογγολόπουλου, δίπλα στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου, Ψυχικό (αναλυτικό Δελτίο Τύπου, εδώ).

Zaloggos

Πηγή ενημέρωσης : Δελτίο Τύπου από Γραφείο Δημάρχου

Τελευταία Νέα