Σε συνέχεια της Ημερίδας για την Αντιμετώπιση των Κουνουπιών, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Ανακύκλωσης δημοσιεύει τις ομιλίες των δύο επιστημόνων που συμμετείχαν.
Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαρόπουλος : Όλοι θυμόμαστε τα κουνούπια του περσινού καλοκαιριού. Σκεφτήκαμε λοιπόν να μάθουμε τι πραγματικά πρέπει να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε πριν παρουσιαστεί και πάλι το πρόβλημα. Στραφήκαμε στους ειδικούς επιστήμονες ελπίζοντας ότι θα μας δώσουν λύση. Έτσι στις 17 Μαρτίου 2016 διοργανώσαμε την “Ημερίδα για αντιμετώπιση των Κουνουπιών“.
- “Κουνούπια & Αστικό Περιβάλλον“, Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου LIFE CONOPS
- “Το περιβάλλον μας και η υγεία μας εστιάζοντας στα κουνούπια“, κα Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α και ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου LIFE CONOPS
Εκεί μάθαμε ότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το γνωστό μας κουνούπι που αναπτύσσεται και βρώμικο νερό, που βγαίνει μετά τη δύση του ηλίου και κάνει τον γνωστό ήχο στο αυτί μας. Υπάρχει και νέο είδος εισαγωγής, το κουνούπι τίγρης, πολύ μικρότερο, που κυκλοφορεί την ημέρα και πολλαπλασιάζεται σε καθαρό στάσιμο νερό που ψάχνει να βρει έστω και σε μικρή ποσότητα. Το νέο αυτό κουνούπι είναι μεν εν δυνάμει φορέας ασθενειών αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα.
Η ενημερωτική συνάντηση μας είπαν έγινε την κατάλληλη στιγμή. Η σωστή εποχή καταπολέμησης των κουνουπιών είναι η άνοιξη, οπότε μπορούν να καταστραφούν τα πρώτα αυγά και έτσι να μην ολοκληρωθεί ο κύκλος του πολλαπλασιασμού που από ένα σημείο και μετά δίνει τεράστιο αριθμό κουνουπιών.
- Πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει στάσιμο νερό στον χώρο μας, ούτε σε μικρή ποσότητα. Οι πισίνες που λειτουργούν δεν είναι πρόβλημα αλλά το ποτισμένο γκαζόν είναι. Καλό είναι να ποτίζουμε το πρωί ώστε να εξατμίζεται το νερό.
- Όσον αφορά τις διάφορες χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όλες βλάπτουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Καλύτερα τα μακριά μανίκια και ο ανεμιστήρας.
Σχετικά με τους γενικούς ψεκασμούς που συχνά ζητούν οι κάτοικοι από τον δήμο, αυτοί γίνονται συστηματικά όπου επιτρέπεται: Έτσι ψεκάζουμε το ρέμα και όλα τα φρεάτια ομβρίων του Δήμου μας.
- Δείτε το φυλλάδιο με τις οδηγίες αντιμετώπισης των κουνουπιών, εδώ.
Πηγή ενημέρωσης: κ. Βύρων Σαμαρόπουλος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Ανακύκλωσης