Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Επίσκεψη υπηρεσίας Πρασίνου στο Κτήμα Σπάροζα

Sparoza2

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανακύκλωσης ενημερώνει για την πρωτοβουλία να επισκεφθεί η υπηρεσία πρασίνου του δήμου τη Σπάροζα, ένα κτήμα που καλύπτει 12 στρέμματα, όπου γίνεται συστηματική προσπάθεια προώθησης της Μεσογειακής χλωρίδας, ένα παράδεισο δίπλα στην πόλη.

Ο κήπος Σπάροζα δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1960 από την αγγλίδα πολεοδόμο Jaqueline Tyrwhitt. Ήταν πρωτοπόρος στη χρήση φυτών ξηρού κλίματος, δηλαδή μεσογειακών φυτών, πράγμα ασυνήθιστο εκείνα τα χρόνια. Η Σπάροζα θεωρείται ένας από τους πρώτους κήπους όπου εφαρμόστηκε αυτού του είδους η κηπουρική η συμβατή με το κλίμα.

Όταν, το 1994, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής (MGS), η Σπάροζα, με την άδεια του νέου ιδιοκτήτη του κτήματος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, ορίστηκε έδρα του. Ο Σύλλογος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη και συντήρηση του κήπου.

Sparoza2

Σκοπός είναι να προωθηθεί η φύτευση φυτών της Μεσογείου που ευδοκιμούν χωρίς πολύ νερό. Η Mediterranean Garden Society που δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, έχει παράρτημα και στην Ελλάδα. Τα μέλη της, οι περισσότεροι ξένοι εγκατεστημένοι στη χώρα μας για μεγάλο αλλά και για σύντομο διάστημα, καλλιεργούν και συντηρούν το κτήμα στην Παιανία, σύμφωνα με τις αρχές της οργάνωσης.

Sparoza1

Θελήσαμε να δούμε το έργο τους και να μάθουμε απ’ αυτούς οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για το πράσινο του (Μεσογειακού) Δήμου μας. Η Sally και η Robin μας δέχτηκαν, μας ξενάγησαν και όχι μόνο πλούτισαν τις γνώσεις μας, αλλά μας πρότειναν τα εξής :

  1. Η οργάνωση είναι διατεθειμένη να στείλει  έναν από τους εθελοντές της να ενημερώσει τους δημότες  για το πώς μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού στους κήπους.
  2. Επίσης προσφέρθηκαν να σχεδιάσουν ένα παρτέρι στο Δήμο μας, να πολλαπλασιάσουν τα φυτά του και να δείξουν στους κηπουρούς μας πώς να το συντηρούν.
  3. Τέλος ανέφεραν ότι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν κάποιον από μία άλλη οργάνωση να παρουσιάσει την οικιακή κομποστοποίηση στους κατοίκους που ενδιαφέρονται.
Ένα πολύ αποδοτικό πρωινό για το μέλλον του Πράσινου του Δήμου μας λοιπόν.
Sparoza3

Πηγή ενημέρωσης: κ. Βύρων Σαμαρόπουλος Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανακύκλωσης

Τελευταία Νέα