Με ενθουσιασμό από τα παιδιά και τους γονείς και παρούσα σύσσωμη την Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Γαλάνη, έγιναν τα εγκαίνια της νέας μεγάλης παιδικής χαράς του Νέου Ψυχικού στην Πλατεία Ελευθερίας.
Με χαρούμενες φωνές, διασκέδαση και χορό, οι κάτοικοι του Νέου Ψυχικού αλλά και όλου του Δήμου, κατέκλυσαν τα 1800 m² στα οποία εκτείνεται το πάρκο αναψυχής για να ανακαλύψουν τα 13 όμορφα και ασφαλή νέα παιχνίδια – όργανα.
Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης παραδίδοντας στους Δημότες ένα ακόμη πάρκο αναψυχής, αφού προηγήθηκαν της οδού Μακεδονίας στη Φιλοθέη και της Μεταλληνού στο Ψυχικό, εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας:
«Χαίρομαι που τα παιδιά του Νέου Ψυχικού θα διασκεδάζουν μαζί με τους γονείς τους σε μία παιδική χαρά, την μεγαλύτερη που είχε ποτέ αυτή εδώ η περιοχή αυτές εδώ οι γειτονιές , ένα πάρκο αναψυχής Ευρωπαϊκών προδιαγραφών με σύγχρονα όργανα από ξύλο .
Πετύχαμε μια εξαιρετική αναδιαμόρφωση του χώρου σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον και το επεκτείναμε δημιουργώντας ένα παιχνιδότοπο για να ψυχαγωγούνται με άνεση και ασφάλεια οι μικροί μας φίλοι .Η καρδιά του Νέου Ψυχικού χτυπά από σήμερα εδώ στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ θα έχουν την ευκαιρία όλες οι οικογένειες να απολαμβάνουν ευχάριστες στιγμές εκτός σπιτιού»
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος, ως κάτοικος του Δήμου μας έφερε το μικρό γιο του να παίξει στην παιδική χαρά.
Μικροί και μεγάλοι , διασκέδασαν παρέα με ξυλοπόδαρους, έκαναν face painting, έπαιξαν με cartoons, χόρεψαν.
Την καρδιά των λιλιπούτειων Δημοτών μας έκλεψε ο «Πύργος», εντυπωσιακός με «μπόι» 9 μέτρα, καταλήγει σε τσουλήθρες, πρόκειται για έναν από τους μόνον 5 που βρίσκονται σε παιδικές χαρές σε όλο τον κόσμο ενώ είναι ο ψηλότερος της Μεσογείου.
Στην σχεδόν 2 στρεμμάτων Παιδική χαρά, από τα 13 όργανα αναψυχής, τα 7 προορίζονται για χρήση ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τον κατασκευαστή ενώ ξεχωρίζει ο περιμετρικός ποδηλατόδρομος για ορθοπεταλιές με ασφάλεια.
Η Παιδική Χαρά πληροί απαιτήσεις προσβασιμότητας για μετακινήσεις πεζή με ή χωρίς βοηθήματα και με τροχήλατο εξοπλισμό (αναπηρικά αμαξίδια, βρεφικά και παιδικά καρότσια, μικρά ποδήλατα και πατίνια) για κάθε κατηγορία χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων.
Στο σχεδιασμό ελήφθη υπόψιν ότι , επειδή οι αναπηρίες δεν είναι μόνο κινητικές ή ορατές, κάθε εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την εμπειρία, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, του επιπέδου συγκέντρωσης και την ηλικία του κάθε παιδιού.
Επίσης προς αποφυγήν διακρίσεων και κοινωνικού στιγματισμού, δεν τοποθετούνται επιγραφές για τα άτομα με αναπηρία, διότι η Παιδική Χαρά απευθύνεται σε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας, κάθε σωματικής διάπλασης, θαρραλέα και μη, με ή χωρίς αναπηρίες.
Όλα τα παιχνίδια όργανα φέρουν πιστοποιήσεις, ακολουθούν κατά γράμμα τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ ήδη από το πρώτο βράδυ δόθηκαν οδηγίες από τον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Γιώργο Παπαχρόνη για την συνεχή φροντίδα και συντήρηση τους ανά 15 μέρες, με καθημερινή υποχρέωση αναφοράς των όποιων προβλημάτων από τους φύλακες. Επίσης θα γίνεται τακτικός οπτικός και λειτουργικός έλεγχος από εξειδικευμένα συνεργεία με επικεφαλής έναν πολιτικό μηχανικό για να εξασφαλίζεται η διαρκής άψογη κατάσταση του έργου.
Το χυτό ελαστικό δάπεδο που επιλέχθηκε για την τοποθέτηση των οργάνων είναι η τελευταία τάση αφού διαθέτει ειδική ανακρουστική ικανότητα που μετρήθηκε και θα επαναμετράται σε τακτά διαστήματα ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο οποιοσδήποτε κίνδυνος ατυχημάτων.
Ευτυχώς το από ετών εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι απομακρύνθηκε από την μέση της Πλατείας, αφού τα τελευταία 13 χρόνια αποτελούσε σημείο κινδύνου για ατυχήματα για τα παιδιά που έπαιζαν.
Το κόστος του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ και χρειάστηκαν 162 εγκρίσεις οι οποίες ελήφθησαν μέσα σε 2,5 μήνες.