Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Η Προίκα» της Μιράντας Σοφιανού

Proika2
Proika2Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα ελληνικά προικιά ξεδιπλώνονται μέσα από το βιβλίο αφιερωμένο στην τέχνη του κεντήματος.
 
Η συγγραφέας Μιράντα Σοφιανού, παιδί της προσφυγιάς και παθιασμένη για τη διατήρηση της μνήμης, θέλει να δείξει στον κόσμο την αξιόλογη ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού.
 
Μετά από ένα αιώνα καλά φυλαγμένη στα σεντούκια από χέρια στοργικά, η «Προίκα» των Χαμένων Πατρίδων βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για την προσωπική συλλογή της οικογένειας της Μιράντας Σοφιανού που ταξίδεψε από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα και που η συγγραφέας παραδίδει στις επόμενες γενιές μέσα από το ομώνυμο βιβλίο.

«Μπροστά πηγαίνει η εικόνα. Ακολουθούν οι μικρές παρθένες, κρατώντας επάνω σε ασημένιους δίσκους τα προικιά. Περνούν από τους δρόμους της πόλης της Περγάμου, που είναι ριχζωμένη στο λόφο της ακρόπολης…. Κεντημένα λευκά πανιά, υφάσματα μεταξωτά, χρυσοκέντητοι κάμποι, όνειρα και επιθυμίες ακουμπισμένες με τρυφερότητα, ίδια ανθισμένα στεφάνια, στα κεφάλια των νεονύμφων».
 
Έτσι ξεκινάει το βιβλίο «Η Προίκα» της Μιράντας Σοφιανού, της εξαιρετικής αυτής γυναίκας που διατηρεί έναν ιστορικό θησαυρό της κεντητικής τέχνης, κειμήλιο από την οικογένεια της «φερμένο» από την Πέργαμο και την Κωνσταντινούπολη.

Proika

  • Αποσπάσματα από τα βιβλία της «Η Προίκα» και «Ο παππούς μου ο Φάχρη» θα μας διαβάσουν οι ηθοποιοί Καίτη Δανδουλάκη και Τέλης Ζώτος.
  • Θα ακουστούν μουσική και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τα οποία θα συνοδεύουν τις εικόνες από τα βιβλία.
  • Σκηνοθετική επιμέλεια: Μίκα Ζαχαροπούλου.
Πότε: 18:30
Που: Μορφωτική & Πολιτιστική Λέσχη Φιλοθέης, Βασ. Γεωργίου Β΄ 11, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6745 284

 
Πηγή ενημέρωσης: Ομάδα Σύνταξης

Τελευταία Νέα