Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

ΘΕΑΜΑ/Καλλιτεχνικό Πατινάζ

patinazbanner

patinazphoto

Όταν ο πρωταθλητισμός συναντά την τέχνη.

Δημιουργήσαμε για σας μια σύνθεση αξιομνημόνευτων στιγμών του καλλιτεχνικού πατινάζ προκειμένου να απολαύσετε σημεία στον χρόνο όπου η άρτια τεχνική μετουσιώνεται σε μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία.

Ευχαριστούμε την Λένα Δρομάζου πρόεδρο της Μορφωτικής & Πολιτιστικής Λέσχης Φιλοθέης για την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Jayne Torvill Christophew Dean

Jayne Torvill – Christorher Dean

Η Jayne Torvill και ο Christorher Dean κατάγονται από Νότιγχαμ της Αγγλιας, δεν είναι ζευγάρι στη ζωή και ο καθένας μετά το 1998 που αποσύρθηκαν από τους αγώνες ακολούθησε την δική του σταδιοδρομία, ως το 2006 που αποφάσισαν να επανέλθουν και να συνεχίσουν να μετέχουν σε σόου.

Σε ψηφοφορία που διοργάνωσε το τηλεοπτικό κανάλι Chanel 4, το 2002, ψηφίστηκαν με την εμφάνιση τους το 1984, ως το όγδοο σημαντικό αθλητικό γεγονός , ανάμεσα στις 100 « μεγαλύτερες αθλητικές στιγμές»

Το αρτιο καλλιτεχνικό ζευγάρι του πατινάζ παρουσίασε το 1984 στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεράγεβο το Μπολερό του Ραβέλ και άφησε ιστορία.

Η σύνθεση του Γάλλου σύνθετη παρουσίαζε μεγάλη δυσκολία στο να παρουσιαστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες . Η διάρκεια της είναι 17 λεπτά και ο κανονισμός των Αγώνων επέτρεπε διάρκεια μόνο 4 λεπτά με ανοχή δέκα δευτερόλεπτα λιγότερα ή περισσότερα. Το έδωσαν σε ειδικό διασκευαστή μουσικών έργων να το «μοντάρει». Αυτός, αφού κοπίασε πολύ, το μείωσε σε 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα. Και πάλι δεν μπορούσε να παρουσιαστεί . Είχε πλεόνασμα 10 δευτερολέπτων. Η εφευρετικότητα όμως των δυο Άγγλων αθλητών έλυσε το πρόβλημα. Το παγοπέδιλο της Τζέιν, στην αρχή, για 18 δευτερόλεπτα , δεν πατά στην πίστα. Έτσι λοιπόν το ζευγάρι μπόρεσε να χορέψει και να προσφέρει στο κοινό 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα ευφορίας και έκστασης. Και οι ίδιοι να πάρουν το τέλειο «άριστα» και να δώσουν νέα πνοή στο άθλημα.

Δείτε εδώ

Στη ίδια διοργάνωση, στο ελεύθερο πρόγραμμα, παρουσίασαν το δραματικό «Πάσο Ντόμπλε» Σε αυτή τη χορογραφία η Τζέιν έχει τον ρόλο της κάπας του ταυρομάχου.

Δείτε εδώ

Για να ολοκληρώσουμε το καλλιτεχνικό πορτρέτο των δύο αθλητών, προβάλλουμε και τον «Song of India» performance και αυτή του 1984.

Δείτε εδώ

Gabriella Papadakis and Guillaume Cizeron of France

Gabriella Papadakis – Guillaume Cizeron

Ένα άλλο αξιόλογο ζευγάρι του καλλιτεχνικού πατινάζ είναι η Gabriella Papadakis και ο Guillaume Cizeron. Το δίδυμο, το 2019 αναδείχτηκε για τέταρτη φορά παγκόσμιοι πρωταθλητές στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Έχουν κατακτήσει πέντε φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα video που βλέπετε είναι το ένα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο Ρίμινι της Ιταλίας και το άλλο από το παγκόσμιο του 2019, όπου και εκεί είχαν αναδειχτεί παγκόσμιοι πρωταθλητές, Η Gabriella είναι Ελληνογαλίδα με Έλληνα πατέρα.

Δείτε δύο από τις σημαντικότερες χορογραφίες τους εδώ και εδώ

plushenko

Evgeni Plushenko

Γεννήθηκε το 1982 σε ένα μικρό χωριό της Ρωσίας και είναι από τους πιο δημοφιλείς αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο πάγο σε ηλικία 4 ετών. Στα 11 του χρόνια μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη για να προπονείται στο παγοδρόμιο. Στην Αγία Πετρούπολη αναλαμβάνει την προπόνηση του ο Αλεξει Μισιν, ένας από τους κορυφαίους προπονητές. Η εξέλιξή του υπήρξε θεαματική και στα 15 του κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Μιλάνο ( 1998) εντυπωσιάζοντας τους πάντες,. Την ίδια χρονιά κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, βάζοντας τη βάση για την παγκόσμια κυριαρχία του τα επόμενα χρόνια. Και είναι μόλις 16 χρονών. Ακολουθεί συλλογή από πληθώρα μεταλλίων, χρυσών αργυρών σε πανευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο αθλητής που εκτέλεσε για πρώτη φορά 3 συνεχόμενα άλματα ( τετραπλό τόλουπ, τριπλό τόλουπ,, τριπλό λουπ ) Έχει την ικανότητα να ξεσηκώνει τα πλήθη και είναι γνωστοί οι βηματισμοί του κατά μήκος της πίστας και η πιρουέτα Biellmann που παρουσιάζει.

Δείτε τρείς από τις σημαντικότερες χορογραφίες του εδώ, εδώ και εδώ

yuzuru hanyu

Yuzuru Hanyu

Ιάπωνας αθλητής του Καλλιτεχνικού Πατινάζ. Γεννήθηκε το 1994 στο Σενταϊ της Ιαπωνίας. Κατοικεί στο Τορόντο και προπονητές του είναι οι Μπραϊαν Ορσερ και Τρέισι Ουίλσον.

Κατέκτησε το 2014 στο Σότσι την πρώτη θέση στο ελεύθερο πρόγραμμα του καλλιτεχνικού πατινάζ και την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο, στην Πιονγκτσονγκ. Θεωρείται από τους πολλά υποσχόμενους νέους αθλητές του Καλλιτεχνικού Πατινάζ.

Δείτε το video από το Παγκόσμιο στη Pyeongchang το 2018 εδώ

Τελευταία Νέα