Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος
Δείτε σήμερα σε online πρεμιέρα τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών.
Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος επανασυνδέει το θέατρο με τον Θεό του τον Διόνυσο και έχει δημιουργήσει μια μοναδική μέθοδο εργασίας πάνω στο θέατρο τα τελευταία 33 χρόνια. Σκηνοθετεί παραστάσεις στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου ενώ έχει τιμηθεί με πολλά θεατρικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχουν εκδοθεί και μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, κινέζικα, πολωνικά και τουρκικά βιβλία για τη δουλειά του. Είναι επίτιμος καθηγητής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου.
Η παράσταση που θα απολαύσουμε δόθηκε το καλοκαίρι του 218 στο πλαίσιο αφιερώματος στον σκηνοθέτη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Το αφιέρωμα περιελάμβανε ένα Διεθνές Συμπόσιο, την παρουσίαση της Μεθόδου υποκριτικής του σκηνοθέτη, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων.
Θέμα:
Ο Ευριπίδης έγραψε τις “Τρωάδες”, το 415 π.Χ. για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στη Μήλο, ήθελε -χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας- να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στον πόλεμο και στην καταπίεση.
Μετά την πτώση της Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό των δικών της και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, Ανδρομάχη, που ζει ένα ακόμη δράμα καθώς οι νικητές δολοφονούν το μικρό της γιο. Κι ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη που υπήρξε η αφορμή αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προφητεύει τα δεινά που περιμένουν τους νικητές κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα.
Ο Ευριπίδης στο έργο αυτό, για πρώτη φορά στη δραματουργία του, δεν βλέπει το θέμα και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Δίνει λόγο στους ηττημένους και καταγράφει τον επίμονο θρήνο τους.
Στις διαπολιτισμικές Τρωάδες που σκηνοθετεί ο Τερζόπουλος συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μόσταρ, Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάστασή της.
Δείτε την παράσταση σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00 εδώ