Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Καταπολέμηση των κουνουπιών

Apolymansi

ApolymansiΓια την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, ο Δήμος μας έχει αναθέσει έργο για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την καταπολέμηση των κουνουπιών με την περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδο της προνυμφοκτονίας στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου στους οποίους μετά από εβδομαδιαίο έλεγχο πιστοποιημένα παρουσιάζουν προνύμφες κουνουπιών. Κύριες εστίες είναι στάσιμα νερά κατά μήκος του ρέματος της Φιλοθέης, σιντριβάνια, φρεάτια όμβριων υδάτων καθώς και άλλες πιθανές υδατοσυλλογές του Δήμου.

Οι ενέργειες του Δήμου δεν αρκούν αν οι Δημότες δεν ευαισθητοποιηθούν για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους και κήπους, όπως:

 • Μετά από μια βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών.
 • Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμισθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
 • Επειδή η καταπολέμηση κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους δεν αρκεί συνιστάται να γίνεται καταπολέμηση και στους ιδιωτικούς χώρους από εταιρίες που διαθέτουν τη σχετική άδεια.

Σχετικά με τα κουνούπια: 

 1. Όλα τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.
 2. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά, όπου μπορούν να εκκολαφθούν ακόμη και σε μία ή δύο ημέρες. Άλλα είδη μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους στο χώμα, σε παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, κονσερβοκούτια, και άλλα πεταμένα δοχεία. Τα αυγά των κουνουπιών αυτών μπορεί να παραμένουν εκεί για βδομάδες ή και μήνες μέχρι να σκεπαστούν με νερό και να εκκολαφθούν οι προνύμφες.
 3. Έτσι μετά από μια βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών.
 4. Η κύκλος ζωής των διάφορων σταδίων των προνυμφών (κατά τα οποία επιχειρείται η καταπολέμηση) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαρκεί από 5-10 ημέρες (ανάλογα της θερμοκρασίας που επικρατεί).
 5. Τα ενήλικα κουνούπια ζουν και τσιμπούν κατά μέσο όρο για έναν μήνα (20-40 ημέρες) και αναπαύονται σε θάμνους ή σε ψηλό γρασίδι, δεν γεννιούνται ούτε αναπτύσσονται εκεί!
 6. Στάσιμα νερά στον χώρο σας σημαίνει ότι ενδέχεται να εκτρέφετε κουνούπια στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας.

Λίστα ελέγχου για αυλές ή και μπαλκόνια:Apolymansi

 1. Καθαρίστε τις υδρορροές από φύλλα ώστε να μην κρατάνε νερό
 2. Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα σας λειτουργεί κανονικά ή είναι εντελώς άδεια όταν δεν χρησιμοποιείται
 3. Πετάξτε (ή φυλάξτε από την βροχή) παλιά ελαστικά, βαρέλια, μπουκάλια και δοχεία που κρατούν νερό
 4. Διορθώστε σωλήνες με διαρροές και εξωτερικές βρύσες που στάζουν
 5. Καλύψτε τους κάδους απορριμμάτων ώστε να μην κρατούν νερό της βροχής
 6. Αδειάστε ή αλλάζετε συχνά το νερό από ποτίστρες ζώων, τα τασάκια από γλάστρες και δοχεία συλλογής υδρατμών από τα κλιματιστικά
 7. Διατηρείτε το γκαζόν σας κουρεμένο και τους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους ή αραιωμένους ώστε τα κουνούπια να μην αναπαύονται εκεί.
 8. Βοηθούν επίσης τα αρωματικά φυτά, όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός κ.λπ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση τηλεφωνήστε στη Διεύθυνση Καθαριότητας & Πρασίνου, τηλ. : 213 2014 507, 213 2014 516. Δείτε το Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης, εδώ.

Πηγή ενημέρωσης: Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Ανακύκλωσης, κ. Βύρων Σαμαρόπουλος

Τελευταία Νέα