Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Κεραία κινητής στο Νέο Ψυχικό

KeraiaK
KeraiaK Δυστυχώς η νομοθεσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
 
Μεγάλη αναστάτωση έφερε η πληροφορία ότι μέσα στον οικιστικό ιστό του Νέου Ψυχικού, τοποθετήθηκαν σε δώμα πολυκατοικίας, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες επικοινωνιών, και υποστηρίζουν την νομιμότητα της κατασκευής.
 
Μια νομιμότητα η οποία προκύπτει  από τον Νόμο 4070/2012 και το Άρθρο 30 περί «Ρυθμίσεων σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών». Στο συγκεκριμένο άρθρο ονομάζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης κατασκευής και τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με  το άρθρο 1 του ν. 2801/2000 (Α` 46). Υπεύθυνη στην παράγραφο 2 για τον έλεγχο νομιμότητας εμφανίζεται η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), είτε δια των οργάνων της ή με συνεργεία που έχουν ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτήν, και υποχρεούται να ελέγχουν την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία.
 
Με μια γρήγορη -αλλά καθόλου πρόχειρη- ματιά στο Άρθρο 30, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι παντού επιτρέπεται να τοποθετηθούν κεραίες:
  • Κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία ακόμα και παιδικούς σταθμούς… αρκεί να ρυθμίζεται αναλόγως η ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές, σε επιτρεπτά επίπεδα.

Η παράγραφος 10 το επιβεβαιώνει: «Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2 – 4 της υπ` αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης….» κλπ. Από την άλλη πλευρά, απαγορεύει την εγκατάσταση κεραίας πάνω σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία (βλ. παρ. 18, αρθρ. 30 Ν 4070/2012).

  • Επειδή όμως αυτό απαγορεύεται, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν κεραίες συνήθως δίπλα στα σχολεία, νοσοκομεία κλπ (σημεία με πολλούς χρήστες κινητού) εκθέτοντας τα παιδιά και τους ασθενείς σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Στις παραγράφους 12 και 13 διαβάζουμε και το… «ζουμί» της υπόθεσης που αφορά την κεραία στο Νέο Ψυχικό:

  1. 12. Πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα, επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας, δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής κεραίας, εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής ή την ασφάλεια του κτιρίου, και υπό την προϋπόθεση, ότι το κτίριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας ή ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στην διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαιρέτου τμήματος του κτιρίου.
  2. 13. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση, που χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την παράγραφο 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (Α` 46).
KeraiaK2Οι κάτοικοι επιμένουν στην απομάκρυνση
 
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι θέτουν ζήτημα νομιμότητας και ηθικής. Δύο έννοιες περισσότερο μπερδεμένες παρά ξεκάθαρες μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια.
 
Όπως υποστηρίζουν, η κατασκευή των κεραιών έγινε μία ημέρα πριν από τα  Χριστούγεννα, όταν ο κόσμος έλειπε για διακοπές ή τουλάχιστον απουσίαζαν για ψώνια από τα σπίτια τους. Η επιλογή της συγκεκριμένη ημέρας κινεί μια υποψία νομιμότητας όπως μας είπαν.  Υποστηρίζουν δε, ότι η όλη διαδικασία τοποθέτησης της κεραίας έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και αποκαλύφθηκε από την παρατηρητικότητα κάποιου γείτονα που έτυχε να πίνει τον καφέ του εκείνη την στιγμή.
 
Στις προθέσεις τους είναι η συλλογή υπογραφών και όποια άλλη ενέργεια θεωρείται νόμιμη, ώστε να πετύχουν την απομάκρυνση των κεραιών από μια περιοχή που είναι πυκνοκατοικημένη. Ήδη έχουν αρχίσει επαφές με δικηγόρους…

Πηγή ενημέρωσης: Αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Τοπικά Νέα” (15 Ιανουαρίου 2016)

 

  • Δείτε ένα πλήρες αφιέρωμα για Ακτινοβολία Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας: Επιπτώσεις υγείας, νομοθεσία, τρόποι προστασίας, εδώ.
  • Δείτε video σχετικά με το θέμα, εδώ.

Τελευταία Νέα