Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Κι’ όμως, υπάρχουν λύσεις…

Kounoupia1

Kounoupia1Μέλημα του Δήμου είναι η εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής & η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!

Η αυξημένη ενόχληση που παρατηρήθηκε το φετινό καλοκαίρι, είναι επακόλουθο των ασυνήθιστων για την εποχή βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία πολλαπλών σημείων συγκέντρωσης υδάτων τα οποία λειτουργούν ως εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Πέρα αυτών, η όχληση που προκαλούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Εστίες σε Δημόσιους Χώρους

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού συνεχίζει τις δράσεις κουνουποκτονίας στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών αναπαραγωγής που βρίσκονται στους χώρους ευθύνης του, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα :

  1. πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες εφαρμογές προνυμφοκτονίας κατά μήκος του ρέματος της Φιλοθέης που θεωρείται βασική εστία αναπαραγωγής κουνουπιών, με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα.
  2. παράλληλα, ελέγχεται το σύνολο των φρεατίων όμβριων υδάτων του δήμου και ψεκάζονται όσα φρεάτια κατακρατούν νερά ανά είκοσι ημέρες.
  3. τέλος, σε χώρους πρασίνου και μαζικής συγκέντρωσης δημοτών (πάρκα,  παιδικές χάρες κ.α.) έχουν καταγραφεί οι πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και διαχειρίζονται με σκευάσματά εγκεκριμένα και φιλικά προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Εστίες σε Ιδιωτικούς Χώρους 

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους θα πρέπει  να γνωρίζουμε  τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και να μεγαλώνει η προνύμφη τους.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, μοίρασε  φυλλάδια και αφίσες,  στους κατοίκους, στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών ως προς τις ενέργειες που πραγματοποιούνται  για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την πλευρά του, αλλά και ως προς την διαχείριση των εστιών στους ιδιωτικούς χώρους και τους τρόπους  μείωσής τους.

Kounoupia2

Kounoupia3

Τα φυλλάδια ενημέρωσης μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται από τα Δημοτικά καταστήματα, τα ΚΕΠ του Δήμου & από το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού.

  • Oδηγίες της Αντιδημάρχου πώς ν’ αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι, εδώ.
  • Πληροφορίες για τον κύκλο ζωής των κουνουπιών, εδώ.
  • Video Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την Ζωή των Κουνουπιών, εδώ.

Ιός του Δυτικού ΝείλουΠ

Η μείωση, του συνολικού πληθυσμού κουνουπιών, είναι μείζονος υγειονομικής σημασίας, ιδιαιτέρως έπειτα από τα πολλαπλά κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών, με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες,  αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών, όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Kounoupia4

Πηγή ενημέρωσης: κ. Κατερίνα Πετρίτση-Μουράντ, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας

Τελευταία Νέα