Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Μαθαίνοντας στα παιδιά το Περιβάλλον»

1

15 χρόνια, από την πρώτη φορά που ο Δήμος σχεδίασε & ξεκίνησε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού. 

Η ιδέα ήταν η συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που μέσω των προγραμμάτων τους θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά-με τη βοήθεια εξειδικευμένων εθελοντών- να κατανοήσουν την ιδέα της Οικολογίας, μέσα από δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν.

Η εφαρμογή της ιδέας αυτής έκανε το φιλόξενο χώρο του Οικολογικού Πάρκου να γεμίσει με παιδικά χαμόγελα. Ας δούμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνεργάζονται φέτος :

«Μπορούμε στο Σχολείο»

2Το πρόγραμμα της «Μπορούμε στο Σχολείο» έχει σχεδιαστεί για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σχετικά με το θέμα της σπατάλης του φαγητού, ενώ μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά ανακαλύπτουν συγχρόνως έννοιες όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτια του, αλλά και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Eξοικείωση με Κατοικίδια»

2Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση και γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα. Μέσα από οπτικό υλικό, προβολή video, και διαδραστικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν για τα δικαιώματά των ζώων και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με προβλήματα όπως η εγκατάλειψη, παραμέληση – κακοποίηση των ζώων, και διαμορφώνουν την συμπεριφορά τους προς αυτά.

Επιπλέον, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα συντροφιάς, θα αντιμετωπίσουν τους πιθανούς φόβους τους, θα μάθουν τους τρόπους ασφαλούς επαφής, και πως να γίνουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες! Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, (ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ.) ιδρύθηκε το 2011 και είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που αποτελείται μόνο από εθελοντές.

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»

3Το WWF Ελλάς είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει στόχο ο Άνθρωπος και η Φύση να συνυπάρχουν αρμονικά στο παρόν και στο μέλλον. Το ζώο-σύμβολο του WWF, το Πάντα, υποδέχεται τους μαθητές για να τους ξεναγήσει σε μία ιδιαίτερη και μυστηριώδη διαδρομή!

Παρέα με τους φίλους του, εξερευνούν τα ζώα που είναι κρυμμένα στο Λαβύρινθο του Πάρκου, αλλά και όλα τα ζώα και φυτά του πλανήτη που έχουν ανάγκη να προστατευτούν. Ερευνούν το φαγητό των ζώων αλλά και των ανθρώπων, το μυστικό των Χρωματιστών Κάδων και ανακαλύπτουν πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Αποστολή τους : να ανακαλύψουν τη βιώσιμη διατροφή για ένα υγιή πλανήτη! Το πρόγραμμα, στηρίζεται στο παιδαγωγικό υλικό ‘Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’, που έχει στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη.

«Πόσο νερό έχει η πίτσα που τρως»

5Το πρόγραμμά περιλαμβάνει 2 βιωματικές δραστηριότητες: «Πόσο νερό έχει η πίτσα που τρως» και «Εξερευνώντας το ρύζι!»

Ο Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την κατανάλωση του νερού στον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, τον αντίκτυπο της παραγωγής τροφής στο περιβάλλον & τους καλλιεργητές και η εξοικείωσή τους με την αλληλεξάρτηση τροφής & περιβάλλοντος.

Μέσα από παιχνίδι τα παιδιά θα μάθουν πώς αυτά που μπαίνουν καθημερινά στο πιάτο μας έχουν άμεση σχέση με την προέλευση της τροφή μας, τον τρόπο με τον οποίο παράχθηκε, τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν και συνεπώς τη σημασία των επιλογών τους στο φαγητό και θα πάρουν χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να υλοποιήσουν στο σπίτι και στο σχολείο ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνοι καταναλωτές σεβόμενοι το περιβάλλον!

Πληροφορίες :

Που Είναι ; Το Εκπαιδευτικό και Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη (πίσω από το Πεντάγωνο).
Πως Είναι ; Ο χώρος του πάρκου, (έκτασης 7 στρεμμάτων) διαθέτει παιδική χαρά, το «Λαβύρινθο», κιόσκια, παλιό σιδηροδρομικό βαγόνι, μικρό τρενάκι και αποτελεί μια όαση στην καρδιά του λεκανοπεδίου.
Επικοινωνία : Γραμματεία της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., 210 6834550, 210 6776033.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα συμβάλλουν καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση των παιδιών μας σε θέματα περιβάλλοντος.

Πηγή ενημέρωσης : μερική αναδημοσίευση άρθρου της Αντιπροέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ., κας Σόφης Ζαφρακοπούλου, που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση του δήμου «Παράθυρο».

Τελευταία Νέα