Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ναι στο Παιχνίδι, αλλά και στην Ασφάλεια!

PaidXara organo

PaidXara organoΟι «μικροί δημότες» παίζουν καθημερινά περνώντας την είσοδο μιας απο τις Παιδικές χαρές του Δήμου, αλλά η συντήρησή τους δεν χαρακτηρίζεται… παιγνίδι.

Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος κ. Καρυώτης “το να καταγράφεις καθημερινά τις ανάγκες που εμφανίζονται, τα σύγχρονα ρεύματα που αλλάζουν την απλή χρήση των κλασικών παιγνιδιών και να έρχεσαι αντιμέτωπος με το δυσλειτουργικό ρόλο του κράτους… Δεν είναι καθόλου παιγνίδι.

Αλλά είναι μέρος μιας δουλειάς που έχουμε αναλάβει και την υπηρετούμε με κάθε γνώση που διαθέτουμε αλλά και με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που αποδεικνύεται απαραίτητο: με στωϊκή υπομονή!”

Ο Δήμος μας, διαθέτει συνολικά δεκαεπτά παιδικές  χαρές

  • Από αυτές, ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη στην Φιλοθέη, αποτελεί μια ειδική περίπτωση: δεν είναι “καθαρόαιμη” παιδική χαρά και έχει κηρυχθεί ως “νεώτερο μνημείο”.
  • Όσον αφορά στις υπόλοιπες  δεκαέξι τυπικές παιδικές χαρές του Δήμου μας, τέσσερις από αυτές διαθέτουν ήδη σήμα καταλληλότητας ασφαλούς λειτουργίας.
  • Από τις υπόλοιπες δώδεκα  που απομένουν, οι πέντε  έχουν πρόσφατα ανακατασκευαστεί και είναι έτοιμες για την πιστοποίηση και την χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας.
  • Από τις επτά που απομένουν, οι τρεις είναι υπό προσωρινή σφράγιση και θα αποξηλωθούν τα εκεί υπάρχοντα όργανα κυρίως λόγω ακαταλληλότητας από άποψη κανόνων ασφαλείας, με τις υπόλοιπες τέσσερις να είναι υπό ανακατασκευή.

PaidikesXares1

Παιδικός Κήπος Πικιώνη

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Εσωτερικών τα όργανα – παιχνίδια που υπάρχουν στον Παιδικό Κήπο Πικιώνη στην Φιλοθέη, δεν μπορεί να εναρμονιστούν με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν. Η συνέχεια έρχεται απο το Υπουργείο Πολιτισμού, που αντιλαμβάνεται τον συγκεκριμένο χώρο ως ακίνητο μνημείο και σύμφωνα με τις οδηγίες του, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση προσαρμογής του χώρου στα Ευρωπαïκά πρότυπα ασφάλειας παιδικών χαρών, γιατί πολύ απλά:  ΅…απαγορεύεται κάθε ενέργεια σε ακίνητο ή μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αλλοίωση της μορφής του.

Αυτήν την αδυναμία προσαρμογής του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, επισήμανε ο Δήμος μας στα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, ζητώντας να καθοριστούν ειδικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές ώστε να ξεκαθαριστεί το καθεστώς λειτουργίας του για να συμβιβάζεται η παιδική αναψυχή και το Νεώτερο Μνημείο. Και μέχρι τα Υπουργεία να ….ευαρεστηθούν να ρυθμίσουν το θέμα, ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη, λειτουργεί ως έχει : ως ένα τοπόσημο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το προάστιο της Φιλοθέης με τον επιστάτη της για την καθημερινή φύλαξη και επόπτευσή της.

Καθυστερήσεις στην εργολαβία

Είναι γεγονός πως στην τελευταία εργολαβία, με την οποία και θα ολοκληρωνόταν η ανακαίνιση των παιδικών χαρών και η πιστοποίηση τους, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις :

  1. Η αδυναμία του αναδόχου να ανταπεξέλθει στις χρονικές και οικονομικές απαιτήσεις του έργου αλλά και,
  2. τραπεζικές δυσκολίες στην προμήθεια των οργάνων που εισάγονται από το εξωτερικό,
  3. οδήγησαν στην εγκατάσταση νέου αναδόχου και στην παράταση της ημερομηνίας περαίωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2016.

PaidikesXares2

Τέλος, θα πρέπει να πούμε πως σχεδόν καθημερινά, λόγω έλλειψης φύλαξης και αστυνόμευσης, προκαλούνται φθορές από βανδαλισμούς και κλοπές των εξαρτημάτων των οργάνων. Φθορές που μόλις αναφερθούν, καταβάλλουμε προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Πηγή ενημέρωσης: Άρθρο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρου Καρυώτη που δημοσιεύτηκε στο “Παράθυρο” Σεπτεμβρίου.

Τελευταία Νέα