Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Οικονομικός Απολογισμός Πεπραγμένων

Apologismos

ApologismosΣε ειδική δημόσια συνεδρίαση ο Δήμαρχος παρουσίασε τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε το 2015.

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. Παντελή Ξυριδάκη στις :

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για μια ακόμη χρονιά η Διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής  που ακολουθήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε, το 2015. Τα στοιχεία που θα σας δώσω παρακάτω, αποτυπώνουν για μια ακόμη χρονιά  σε αριθμούς:

 1. Την οικονομική ανεξαρτησία και  χαμηλή εξάρτηση της λειτουργίας του Δήμου μας από την κρατική χρηματοδότηση
 2. Την αποτελεσματικότητά μας να εισπράττουμε σε πολύ υψηλό ποσοστό τα έσοδά μας, παρά τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση
 3. Την ικανότητά μας να αξιοποιούμε μέχρι το τελευταίο ευρώ τα χρήματά που μας εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας
 4. Την προσήλωσή μας στις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης

Τα οικονομικά μας στοιχεία αποτελούν για μια ακόμη χρονιά την απόδειξη ότι και το 2015 ήταν για το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, μια χρονιά παραγωγής έργου, που στηρίχτηκε σε στέρεες, υγιείς οικονομικές βάσεις : 

 • Αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι ως Δήμος αποτελούμε πρότυπο οικονομικής διαχείρισης κι αποτελεσματικότητας.
 • Ότι για μια ακόμη χρονιά καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, σε μια πραγματικά ιδιαίτερα δυσμενή για την Αυτοδιοίκηση χρονική συγκυρία.

Γιατί και το 2015, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Αυτοδιοίκηση :Apol1

Μια χρονιά λιτότητας και περικοπών όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση. Μια χρονιά που δεν υπήρξε χρηματοδότηση έργων μέσα από το ΕΣΠΑ. Μια ακόμη χρονιά υποχώρησης των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και των δημόσιων δαπανών που αφορούν την κοινωνική προστασία.

Όμως εμείς τα καταφέραμε.

Και τα καταφέραμε αφενός χάρη στο πετυχημένο όπως έχει αποδειχθεί μοντέλο οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζουμε με συνέπεια. Αφετέρου, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας και ιδιαίτερα το προσωπικό της οικονομικής μας υπηρεσίας, για μια ακόμη χρονιά δούλεψε με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Και θέλω να τους ευχαριστήσω για την απόδοσή τους , όπως θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή το σύνολο των εργαζομένων μας, οι οποίοι παρά τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, εξακολουθούν να προσφέρουν το έργο και τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Apologismos3Δημιουργία Πλεονάσματος

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την πόλη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να διαθέτει ο Δήμος μας ισχυρή οικονομική θέση.

Να μην χρωστά.
Να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Να μπορεί να κάνει έργα.
Να μην είναι υποχρεωμένος να αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.
Να μην περνά ο Δήμος μας τις δύσκολες κι αδιέξοδες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλοι Δήμοι, οι οποίοι εξαιτίας των χρεών που έχουν δημιουργήσει, υποχρεώνονται από τη νομοθεσία να αυξήσουν από 50 ως και 100 % τα ανταποδοτικά τους τέλη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση ως Δήμος όχι μόνον να μην επιβαρύνουμε με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη τους συμπολίτες μας όπως γίνεται σε άλλους Δήμους, αλλά να εφαρμόζουμε μια πολιτική μείωσης ή παγώματος των τελών αυτών τα τελευταία χρόνια.

Εμείς όλα αυτά τα χρόνια είμαστε περήφανοι γιατί εφαρμόζουμε ένα μοντέλο που μας επιτρέπει :

 • Και να δημιουργούμε πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα ή χρέη
 • Και να μειώνουμε ή να παγώνουμε τις επιβαρύνσεις στους συμπολίτες μας.
 • Και να διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών μας.
 • Και να στηρίζουμε στην πράξη μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες τους συνανθρώπους μας που μας έχουν πραγματική ανάγκη.
 • Και να δίνουμε λογαριασμό στους συμπολίτες μας για το που έχουμε ξοδέψει και το τελευταίο ευρώ που μας εμπιστεύθηκαν από το υστέρημά τους
 • και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια για να μειωθεί η άδικη φορολογία που έχει επιβληθεί στις περιουσίες των κατοίκων του προαστίου μας, φορολογία που αγγίζει τα όρια της δήμευσης.

Κυρίες και κύριοι,

Όσο κι αν για τους περισσότερους από μας θεωρείται αυτονόητο να διαθέτουμε ως πόλη υγιή οικονομικά, πρέπει να γνωρίζετε όλοι, ότι δεν είναι αυτό εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και αποδοτικό μοντέλο οργάνωσης. Αποδοτικό μοντέλο στην πράξη, με αριθμοδείκτες απόδοσης, κι όχι κουφια λόγια.

Τα οικονομικά στοιχεία που αποτυπώνονται  στον απολογισμό του 2015, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού πατούσε την περσινή χρονιά γερά στα πόδια του. Εξακολουθήσαμε και το 2015 να εμφανίζουμε πλεόνασμα στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Όπως άλλωστε συμβαίνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου :

 1. 2011: 3.500.000  €
 2. 2012: 1.200.000 €
 3. 2013: 1.300.000 €
 4. 2014: 800.000 €
 5. 2015: 550.000 €

Το 2015 ο προϋπολογισμός ως προς τα συνολικά του έσοδα, εκτελέστηκε κατά 90,45%, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84,26%.  Συνολικά εισπράχθηκαν 27.138.175 ευρώ. Το υψηλό ποσοστό αυτό, 90,45% αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα μας ως προς την είσπραξη των εσόδων μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Ως προς τα τακτικά έσοδα χρήσης 2015, εισπράχθηκαν 15.726.365,80 ευρώ έναντι των 17.022.713 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, φτάνοντας σε ποσοστό εκτέλεσης 92,38%. Παρουσιάζεται αύξηση κατά 0,89% στα τακτικά έσοδα του 2015, σε σχέση με τα αντίστοιχα τακτικά έσοδα του έτους 2014, όταν το 2014 το αντίστοιχο μέγεθος εμφανιζόταν μειωμένο σε σχεση με το 2013.

Έστω και σε χαμηλό ποσοστό, αυξήσαμε την είσπραξη των τακτικών μας εσόδων τη χρονιά που μας πέρασε, αντιστρέφοντας την πορεία μείωσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Κι όλα αυτά :

 • παρά το γεγονός ότι δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα ανταποδοτικά τέλη
 • παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί η ΔΕΗ να μας αποδίδει τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη με καθυστέρηση,
 • εξαιτίας του γεγονότος ότι  όλο και περισσότερα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις του προαστίου μας προχωρούν σε διακανονισμό των οφειλών τους, κι αυτό επηρεάζει επακόλουθα τους ρυθμούς είσπραξης των δικών μας εσόδων.

Όσον αφορά τα έκτακτα έσοδα του Δήμου μας, εισπράξαμε το 2015 3.792.613 ευρώ έναντι 5.361.974 ευρώ που είχαμε προϋπολογίσει.

Apologismos5Αριθμοδείκτες 2015

Η  συνολική οικονομική μας διαχείριση, αποτυπώνεται σε μια σειρά από  αριθμοδείκτες που αφορούν την περίοδο που εξετάζουμε. Αριθμοδείκτες που αναδεικνύουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού είναι οι αριθμοί που λένε την αλήθεια για τα οικονομικά του Δήμου μας.

Ας δούμε λοιπόν εν συντομία τι αποτυπώθηκαν μέσω των αριθμοδεικτών το 2015.

Καταρχήν, ο Αριθμοδείκτης Τακτικών Εσόδων / Συνολικά Έσοδα, ο οποίος εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των τακτικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του Δείκτη Τακτικών Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτονομία που διαθέτει ο Δήμος αφού στηρίζεται σε τακτικά έσοδα.

 • Σύμφωνα λοιπόν με τα νούμερα του απολογισμού ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού του 2015 για το Δήμο μας είναι 57,95%, όταν το 2014 ήταν 55 %.

Η βελτίωση αυτή αποδεικνύει ότι ο Δήμος μας πέτυχε όχι μόνον να διατηρήσει μια αυτονομία που συναντάς σε ελάχιστους Δήμους σε όλη τη χώρα. Αλλά και να ενισχύσει την αυτονομία αυτή, σε σχέση με το 2014.

Δεύτερον, υπάρχει ο Αριθμοδείκτης  Εκτάκτων Εσόδων / Συνολικά έσοδα. Αυτός εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των εκτάκτων εσόδων στο σύνολο των εσόδων του Δήμου. Όσο μικρότερη  είναι η τιμή του Δείκτη Εκτάκτων Εσόδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα αυτόνομης δράσης του Δήμου αφού δεν στηρίζεται σε έκτακτα έσοδα.

 • Για το Δήμο μας το 2015, ο Αριθμοδείκτης του απολογισμού  ήταν μόλις 13,98 %, μειωμένος κατά 4 σχεδόν μονάδες σε σχέση με το 2014 που ήταν 17,83 %, ποσοστό πολύ χαμηλό, που αποδεικνύει ότι δεν εξαρτόμαστε από την εισροή έκτακτων εσόδων.

Τρίτον, ένας άλλος σημαντικός δείκτης, είναι αυτός που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των ίδιων τακτικών εσόδων στο σύνολο των τακτικών εσόδων του Δήμου. Είναι ο Αριθμοδείκτης Ίδιων Εσόδων. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του Δείκτη Ίδιων Εσόδων, τόσο μικρότερη είναι η εξάρτηση του Δήμου από τις τακτικές επιχορηγήσεις της Κεντρικής Διοίκησης γεγονός που συμβάλλει στην ανεξάρτητη δράση του.

 • Το 2015, ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης απολογισμού για το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού ήταν 77,13%. Το νούμερο αυτό φανερώνει την αυξημένη δυνατότητα του Δήμου να βασίζεται στη συλλογή των δικών του εσόδων για την κάλυψη των αναγκών του. 

Ο Δήμος μας εξακολουθούσε και το 2015 να έχει μικρή εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.Θέλω να σταθώ λίγο στον τομέα τακτικά έσοδα. Το 2015 από το ποσό των 15.726.365,80 ευρώ, που ήταν τα τακτικά μας έσοδα :

 1. τα 7.115.56,92 ευρώ αφορούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, (ποσοστό 45,24%),
 2. τα 1.679.458 ευρώ αφορούν το τέλος ακίνητης περιουσίας (ποσοστό 10,78%),
 3. τα 3.992.946 ευρώ αφορούν τους Κεντρικούς  Αυτοτελείς Πόρους, (ποσοστό 25,39%)
 4. και τα 852,097 ευρώ αφορούν την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων (ποσοστό 5,42%).
Τέταρτον, ένας ακόμη αριθμοδείκτης που αποδεικνύει την οικονομική μας ανεξαρτησία, είναι ο αριθμοδείκτης ΚΑΠ. Ο αριθμοδείκτης που εκφράζει το ποσοστό συμμετοχής των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών του Δήμου μας. Ο αριθμοδείκτης Κ.Α.Π. του απολογισμού 2015 είναι μόλις 26,24%. Τι λεει αυτός ο αριθμός. Πολύ απλά ότι ουσιαστικά το Κράτος καλύπτει μόλις το 1/4 των λειτουργικών μας δαπανών :
 • Apol1για να μπορέσουμε εμείς στη συνέχεια να ασκήσουμε τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που μας μετέφερε,
 • για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις δημοτικές δομές για τη φύλαξη των παιδιών μας,
 • για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική,
 • για να λειτουργήσουμε τα δημοτικά μας ιατρεία,
 • για να βελτιώσουμε τις σχολικές υποδομές της πόλης μας,
 • για να προσφέρουμε ποιοτικές επιλογές στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Καλούμαστε να καλύψουμε τα κενά ενός Κράτους που υποχωρεί κι αποχωρεί από κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, επιβάλλει ληστρική φορολογία στους πολίτες και ταυτόχρονα απαιτεί από την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις δικές του ευθύνες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Πέμπτον, ένας άλλος δείκτης, που αποδεικνύει τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι οικονομικές μας υπηρεσίες το 2015, είναι ο δείκτης που αποτυπώνει  τα εισπραχθέντα έσοδα, σε σχέση με τα βεβαιωθέντα. Και στον τομέα αυτό σχεδόν αριστεύσαμε, αφού πιάσαμε επίδοση 95,08%. Εισπράχθηκε δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εσόδων που βεβαιώθηκε. Η επίδοση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί στην επίτευξη του στόχου της είσπραξης των εσόδων στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του Δήμου. Χωρίς έσοδα δεν μπορεί να υπάρξει έργο, δεν μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες, δεν μπορούμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται.

Έκτον, όσον αφορά τις δαπάνες, και το 2015 έγινε μια σημαντική προσπάθεια μείωσης των εξόδων του Δήμου. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαν αρχικά προϋπολογιστεί , κατά 34,7% περίπου :

 1. ανήλθαν στα 19,592,044 ευρώ, έναντι των 30,003,884 που είχαν προϋπολογιστεί.
 2. το κόστος της μισθοδοσίας των υπηρεσιών του Δήμου, ήτοι υπηρεσίες διοικητικές και οικονομικές, πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, τεχνικών έργων, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, και αποχέτευσης, πρασίνου, και λοιπών υπηρεσιών, ανήλθε στα 6.085,806 ευρώ, έναντι των 6,837,790 που είχαν προϋπολογιστεί.

Θέλω να τονίσω ένα ακόμη διαχρονικό  στοιχείο που αποδεικνύει πόσο υγιής οικονομικά Δήμος είμαστε. Το στοιχείο αυτό είναι οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση της δημόσιας πίστης , οι πληρωμές δηλαδή που αφορούν δάνεια για κάλυψη λειτουργικών και ως επί το πλείστον δάνεια για κάλυψη επενδυτικών δαπανών τα οποία εξυπηρετήθηκαν κανονικά, ανήλθαν σε 540.482,51 ευρώ, κι αποτελούν μόλις το 2.64% των συνολικών δαπανών του Δήμου.

Apologismos4Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στην επόμενη χρήση έτους 2016, ανήλθε  στο ποσό των 7.546,130 ευρώ. Είναι σημαντικό στις σημερινές συνθήκες, που τις χαρακτηρίζει η αστάθεια  και η αβεβαιότητα, σε μια περίοδο που άλλοι Δήμοι αναγκάζονται να αυξάνουν την επιβάρυνση στους δημότες τους για να τα βγάλουν πέρα, εμείς στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, να κάνουμε για άλλη μια φορά τη διαφορά.

Να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανελαστικές μας δαπάνες όπως η μισθοδοσία και τα λειτουργικά μας έξοδα και με σωστό προγραμματισμό, να διαθέτουμε και χρήματα για επενδυτικούς σκοπούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο δημόσιος απολογισμός του 2015 αποτυπώνει την προσπάθεια της σημερινής Διοίκησης του Δήμου να εφαρμόσει τη χρονιά που μας πέρασε, μια ορθολογική οικονομική πολιτική, που θα διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση και την Πατρίδα.

Όπως σας ανέφερα και παραπάνω αλλά έχω αναφέρει και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις μου, εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε ανεπηρέαστοι από την περιρέουσα κατάσταση. Η τελευταία πενταετία , που ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλη την Αυτοδιοίκηση , μας επηρέασε κι εμας. Αν αυτό δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα, οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε :

 • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η μεταβίβαση προς τους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η έλλειψη προσωπικού, δοκίμασαν τις αντοχές όλων των Δήμων.

Από την κατάσταση αυτή ούτε ο ενιαίος πλέον Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Ένα οικονομικό στοιχείο είναι ενδεικτικό της νέας πραγματικότητας :

 • Πριν ξεσπάσει η κρίση, οι προϋπολογισμοί των τριών Δήμων που ενώθηκαν, αθροιστικά έφθαναν στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, έξι χρόνια μετά την συνένωση μας λόγω Καλλικράτη, ο προϋπολογισμός του ενιαίου Δήμου είναι 30 εκατομμύρια. Στο 1/3 σε σχέση με το παρελθόν.

Όμως παρόλη τη μείωση του προϋπολογισμού μας, έχουμε καταφέρει στο διάστημα αυτό να παραμείνουμε Δήμος πρότυπο. Σε όλα τα επίπεδα :

 1. Σε οικονομικό επίπεδο, αφού εξακολουθούμε να λειτουργούμε δημιουργώντας πλεονάσματα , χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας.
 2. Σε επίπεδο υπηρεσιών, στο διάστημα αυτό όχι μόνον δεν καταργήσαμε καμία υπηρεσία, αλλά αντίθετα τις ενισχύσαμε.
 3. Και σε επίπεδο έργων, σήμερα δεν υπάρχει μέρα που να μην γίνεται έστω και ένα έργο σε κάποια γειτονιά του προαστίου μας.

Apologismos2“Ασφάλεια” στους κατοίκους

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι για μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας για τους κατοίκους της πόλης μας. Για τη Διοίκηση μας, η έννοια ασφάλεια έχει πολύ ευρεία έννοια.

Ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής στην πόλη του όταν γνωρίζει ότι ο Δήμος του θα μπορεί να του κάνει την καθημερινότητά του καλύτερη. Και καλύτερη καθημερινότητα σημαίνει καθαρή πόλη, ασφαλής και φωτισμένη πόλη, που διαθέτει πάρκα και παιδικές χαρές για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειες.

Σύγχρονες κι ασφαλείς σχολικές υποδομές για να μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα.
Πρότυπες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και εγκαταστάσεις,  για να προσφέρει πολλές επιλογές άθλησης , ψυχαγωγίας και δημιουργίας στους κατοίκους.
Έργα που θα κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη.

Για να υπάρχουν όμως όλα αυτά, είναι απαραίτητο να στηριζόμαστε «γερά στα πόδια» μας. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα και θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον, εφαρμόζοντας έναν ορθολογικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης των οικονομικών μας. Με σεβασμό στα χρήματα των συνδημοτών μας, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να χρηματοδοτήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν το προάστιό μας.

 • Είναι τεράστια επιτυχία για το Δήμο, την πόλη και τους πολίτες ότι είμαστε ένας νοικοκυρεμένος και οικονομικά ισχυρός Δήμος.

Apol2Σε άλλους Δήμους που τα οικονομικά τους κατέρρευσαν, κλήθηκαν οι πολίτες να αναλάβουν το κόστος της χρεοκοπίας τους, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως. Με αύξηση από 50- 100% στα ανταποδοτικά τους τέλη, προκειμένου να μπορέσουν να εξακολουθούν να λειτουργούν. Σε αντίθεση με αυτές τις περιπτώσεις, που δεν είναι λίγες και φοβάμαι ότι θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα, εμείς στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού τα καταφέραμε. Μειώσαμε τις επιβαρύνσεις, αναβαθμίσαμε την ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών, κάνουμε έργα. Με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, με οργάνωση και συνέπεια, συνεχίζουμε.

Μεταρρύθμιση “Καλλικράτη”

Παράλληλα όμως το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο που θα διεξαχθεί για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας και της Αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή μας αυτή έχει συγκεκριμένο στόχο :

 • Θέλουμε η αλλαγή του Καλλικράτη να σηματοδοτήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, στη βάση της εγγύτητας και της επικουρικότητας αλλά και στην αναγνώριση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Για το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού,  που όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί  πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε αλλαγή που ενισχύει τη θεσμική και οικονομική μας ανεξαρτησία, μόνον όφελος δημιουργεί. Τόσο για το Δήμο μας, όσο και για τους συμπολίτες μας. Κι αυτό γιατί θα μας επιτρέψει να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα «εργαλεία» για να εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε  το πετυχημένο όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη μοντέλο διοίκησης του Δήμου μας.

Η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης και η δημιουργία ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων αποκλειστικά για Δήμους, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να κάνουμε περισσότερα έργα, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουμε τους δημότες.

Κυρίες και κύριοι,

Σας παρουσίασα συνοπτικά τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του 2015 και σας έθεσα σε αδρές γραμμές, τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου. Τα υγιή οικονομικά του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού τόσο του 2015, όσο και των προηγούμενων χρόνων, είναι οι ισχυρές βάσεις για το έργο και τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε σήμερα και σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια.

 • Η οικονομική μας ισχύς θα μας διασφαλίσει ότι και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουμε όαση ασφάλειας και σταθερότητας.

Apol2Έχουμε σχέδιο.
Βαδίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο σίγουρο δρόμο που έχουμε χαράξει.
Επιμένουμε να λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα με διαφάνεια κι εμμονή στην  αποτελεσματικότητα με πίστη στις δυνάμεις μας και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε.

Για να παραμείνει ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, προάστιο που ξεχωρίζει.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή ενημέρωσης : Δελτίο Τύπου Γραμματείας Δημάρχου

Τελευταία Νέα