Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World» η οποία ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου , την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου με την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δυό συμβολικές ημερομηνίες υποδηλώνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Η performance “Μάγισσες” στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λυρική performance “Μάγισσες”, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της βραβευμένης με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης πεζογράφου Νατάσας Σιδέρη. Συμμετείχαν η ηθοποιός & σκηνοθέτης Νικόλ Δημητρακοπούλου, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης.
Το δρώμενο μετατρέπει την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού σε σκηνικό χώρο, δίπλα στο γλυπτό Ποσειδώνας του Γεωργίου Ζογγολόπουλου . Οι “ Μάγισσες” της εποχής μας, που γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνομιλούν με μπαροκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Θραύσματα απώλειας, μνήμης και απουσίας γυναικών που δεν πρέπει να ξεχαστούν, ζητήματα έμφυλης βίας ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος, πλημμυρίζουν τη γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου, συνδιαλέγονται με την συναρπαστική ιστορία του δημιουργού της.
Η υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ζογγολόπουλου μετατράπηκε σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή και με φόντο τα εμβληματικά γλυπτά του Ψυχικιώτη καλλιτέχνη ,στήθηκε μια υπαίθρια εικαστική και μουσικοθεατρική δράση.
Οι 3 καλλιτέχνες αφηγήθηκαν την ιστορία της βίας πάνω στο σώμα και το πνεύμα της γυναικείας ύπαρξης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε την υποδοχή και την περιήγηση στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού μέσα από μια σύντομη ξενάγηση στην πορεία και το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Ο Ποσειδώνας του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα μπορούσε να αναπαριστά έναν πίδακα νερού όπου συμβολίζει την αέναη κίνηση και τη ρευστότητα, όπως ακριβώς και το υδάτινο στοιχείο στη φύση. Η αέρινη και διάφανη μορφή του Ποσειδώνα του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι εκείνη που δυναμικά μας ρίχνει στον αγώνα της διεκδίκησης ώστε να κατακτήσουμε τις ήρεμες θάλασσες στις οποίες οραματιζόμαστε να συμπορευτούμε.
Ο Δήμαρχος Φιλοθεής Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης μετά το πέρας της εκδήλωσης τόνισε:
«Η ευαισθησία του θέματος εκφράστηκε με αισθαντικότητα απο τους performers και είμαι βέβαιος ότι στέλνουμε το μήνυμα της απόλυτης αντίθεσης και καταγγελίας μας απέναντι στην βία των γυναικών . Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία συμβολική αφορμή γιά να καταδείξουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα γιά το οποίο κάποτε υπήρχε κάλυψη -Eνωμένοι θα πετύχουμε την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. και θα διατρανώσουμε την μηδενική ανοχή μας απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών»
Η performer και σκηνοθέτης Νικόλ Δημητρακοπούλου δήλωσε :
«Ηταν μια μοναδική performance – εμπειρία για όσους παρακολούθησαν στον μοναδικό αυτό χώρο τις ¨Μαγισσες”: Επρόκειτο γιά μιά ποιητική σύνθεση που μας αφύπνισε με όλα τα παραστατικά μέσα, με θέατρο και μουσική απόλυτα εναρμονισμένη με τον φυσικό χώρο . Μας ταξίδεψε στον σκοτεινό χώρο και χρόνο της κακοποίησης της γυναίκας. Με ευαισθησία και υπέροχες ποιητικές εικόνες της γυναίκας κόρης-νύφης-μητέρας , αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Ξεχωριστό ρόλο έπαιξε και το κοινό που παρόλο το κρύο βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο την συγκεκριμένη στιγμή για να δηλώσει με την παρουσία του την εναντίωση του στη βία κατά των γυναικών. Η ίδια η παρουσία του έδωσε αυτή την παραπάνω διάσταση της εναντίωσης. “
Η μοναδική περίπτωση του Μνημείου του Ζαλόγγου ως δημόσιου έργου τέχνης
Η performance “Μάγισσες” -Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού
Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο μνημείο της Ελλάδας με διαστάσεις 18×15 ,το πρώτο σε αυτή την κλίμακα, που είναι αφιερωμένο στη συμβολή της Ελληνίδας στον Αγώνα για την Ελευθερία και δημιουργήθηκε στο ορος Ζάλογγο in situ .
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου στις 10 Ιουνίου 1961.
Στο πλαίσιο αυτής της διπλής συμβολικής επετείου το Μνημείο Ζαλόγγου κηρύχθηκε φέτος ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργημένο σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα.
Η αποπεράτωση του μνημείου αποτελεί έως σήμερα κατασκευαστικό άθλο για την Ελλάδα του 1960 και για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσής του το μνημείο τέθηκε «υπό την προστασία» της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η εν λόγω «προστασία» δεν είναι διόλου τυχαία καθώς φέρεται ότι μια γυναίκα (η πρώτη γυναίκα πολίτης της χώρας τότε) αναλάμβανε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στις γυναίκες που ιστορικά θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο για τις επερχόμενες γενιές των Ελληνίδων τιμώντας τη θυσία των γυναικών του Σουλίου και την εθνική μας ιστορία.
Το Μνημείο Ζαλόγγου αποτελεί σύμβολο για την αυτοδιάθεση των γυναικών και ιστορικά ο χαρακτηρισμός του συμπίπτει το 2021 με την έναρξη του κινήματος MeToo στην Ελλάδα, όπου η υπεράσπιση της γυναικείας αξιοπρέπειας φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.