Για τις αυταπάτες των διεκδικήσεων και τις ψευδαισθήσεις των έξωθεν χρηματοδοτήσεων, μιλάει ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης.
Ο Δήμαρχος, στη συνέντευξη που ακολουθεί στην τακτική έκδοση του δήμου «Παράθυρο», αναλύει διεξοδικά τα οικονομικά του Δήμου, ενώ παράλληλα περιγράφει τις συνθήκες σκληρής φτώχειας των ΟΤΑ.
Μύθος και Αυταπάτες
«Παράθυρο» : Τον προηγούμενο μήνα οι ΟΤΑ κλήθηκαν να εκπονήσουν Τ.Π και να καταρτίσουν τον Προϋπολογισμό του 2017. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τις δυο βασικές παραμέτρους της λειτουργίας ενός Δήμου, αλλά και με δεδομένο το εξαιρετικά ανησυχητικό οικονομικό κλίμα πού ακριβώς τελειώνει η πραγματικότητα και πού αρχίζουν οι αυταπάτες;
Δήμαρχος : «Η ιστορία με το Τ.Π. ανάγεται στο εύρωστο οικονομικό παρελθόν. Τότε που το περίφημο Τ.Π των Δήμων υλοποιείτο από χρηματοδοτικά εργαλεία· είτε από εθνικούς πόρους -τη ΣΑΤΑ και το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, είτε από ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια όπως το ΚΠΣ παλιότερα και το ΕΣΠΑ πρόσφατα. Επίσης ακόμα πιο παλιά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΕΔ). Εδώ ακριβώς σταματάει η πραγματικότητα, δηλαδή: στην έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων!».
«Παράθυρο» : Να υπενθυμίσουμε το τι είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα;
Δήμαρχος : «Ασφαλώς. Το Τ.Π. αποτελεί τμήμα των εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας και περιέχει έργα επενδυτικού χαρακτήρα και μελέτες. Εξυπακούεται ότι δεν περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών της Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα αλλαγή Δημοτικού Φωτισμού ή συντηρήσεις σχολείων. Το να προσπαθούμε σήμερα να απομονώσουμε το Τ.Π από το σύνολο των εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας, μάλλον είναι λάθος καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που το υποστήριζαν στέρεψαν!».
«Παράθυρο» : Δηλαδή;
Δήμαρχος : «Δηλαδή, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε να δούμε από το 2011. Εμείς ως Δήμος –από τη σύστασή μας, ποτέ δεν έχουμε πάρει κονδύλια από ΠΔΕ! Η ΣΑΤΑ; Από τα εκατομμύρια που δίνονταν κάποτε έχουμε πέσει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες… και για το 2017 δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη. Το ΘΗΣΕΑΣ; Το κλαίμε από το 2010! Και να προσθέσουμε ότι και τότε –για έργα που είχαν ξεκινήσει έμειναν κάποια ποσά απλήρωτα! Όσο για το ΕΣΠΑ; Αν και είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε εν τούτοις η στρόφιγγα έχει κλείσει. Να σημειώσουμε ότι αυτοί που χειρίζονταν το ΕΣΠΑ αποδείχθηκαν εντελώς ανεπαρκείς να φέρουν τα χρήματα μέσα. Ίσως κάποτε ξανανοίξει. Προς το παρόν, όμως, οι Δήμοι δεν μπορούν να βασίζονται σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις».
«Παράθυρο» : Κι όμως πολλοί Δήμοι –σε όλη την Επικράτεια, αλλά και όμοροι προς εμάς- εκπονούν υπερφιλόδοξα Τ.Π κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δηλώνουν ότι τα κονδύλια θα τα διεκδικήσουν…
Δήμαρχος : «Από πού; Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση των φορέων. Οπότε με τις σημερινές συνθήκες αυτού του είδους οι προσδοκίες θεωρούνται αυταπάτες! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Τ.Π όπως το ξέραμε πριν κάποια χρόνια μπαίνει στη χορεία των μύθων».
«Παράθυρο» : Το ίδιο συμβαίνει και με τους Προϋπολογισμούς των Δήμων; Αυτούς τους υπεραισιόδοξους των πολλών εκατομμυρίων –που τους βαπτίζουν διεκδικητικούς;
Δήμαρχος : «Ακριβώς, ο Προϋπολογισμός είναι κουκιά μετρημένα· δηλαδή, έσοδα-έξοδα! Και για να θεωρηθεί ισοσκελισμένος τα ποσά πρέπει να είναι ίδια. Αν τα έσοδα δεν επαρκούν, τότε μιλάμε για αδυναμία κατάρτισης Προϋπολογισμού. Στο παρελθόν οι Δήμοι παρουσίαζαν συνεχώς διεκδικητικούς Προϋπολογισμούς· δηλαδή, γράφονταν τα πραγματικά έσοδα και όσα ποσά έμπαιναν εικονικά υπολόγιζαν να τα διεκδικήσουν! Κι αν δεν ήθελαν να τα μετακυλήσουν στους δημότες, δανείζονταν από το Παρακαταθηκών και Δανείων και τις ιδιωτικές τράπεζες, για να ισοσκελίσουν τους Προϋπολογισμούς τους. Τώρα, τα δάνεια κόπηκαν· δίνονται μόνο για αναπτυξιακούς λόγους -όπως για παράδειγμα το φωτισμό της πόλης με led, μιας και από την εξοικονόμηση είναι σίγουρη η αποπληρωμή. Σημειώστε ότι σήμερα, ακόμα κι αν θέλουμε, αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπονται! Μόλις πάνε οι Προϋπολογισμοί για έλεγχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αποδειχθούν εικονικοί γυρίζουν πίσω».
«Παράθυρο» : Κι αν υπάρξει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού;
Δήμαρχος : «Κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να καταρτίσει τον Προϋπολογισμό του μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του έτους –εν προκειμένω μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Με την υποσημείωση ότι στο διάστημα αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα άλλο πέρα από τα απαραίτητα έξοδα, όπως τις μισθοδοσίες. Αν το ξεπεράσει -όπως ο Δήμος Αχαρνών πέρυσι που έφθασε Σεπτέμβρης χωρίς να δυνηθεί να καταρτίσει Προϋπολογισμό, τότε δυστυχώς οδηγείται σε πτώχευση».
Ο Δήμος μας κάνει τη διαφορά
«Παράθυρο» : Να ξαναγυρίσουμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα από τη σκοπιά του Δήμου μας αυτή τη φορά. Διεκδικητικό δε θα το λέγαμε με τίποτα. Ρεαλιστικό σίγουρα, αλλά με ποιο σκεπτικό εκπονήθηκε;
Δήμαρχος : «Χρηματοδοτούμε αυτά που μπορούμε. Το τεχνικό μας Πρόγραμμα είναι όλο εξ ιδίων πόρων –αν εξαιρέσουμε τα διακόσια χιλιάρικα που δίνει η Περιφέρεια για το Κυριακίδειο. Με ιδιαίτερη περίσκεψη, λοιπόν, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε έργα στα οικονομικά μεγέθη που αντέχει ο Δήμος μας. Και φυσικά έργα που δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε, όπως: αγωγούς ομβρίων, ασφαλτοστρώσεις κ.λπ. Επιπλέον εκπονήσαμε ώριμους φακέλους μελετών, για την περίπτωση που ίσως ανοίξουν κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα. Δηλαδή, αν υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε ώριμα έργα ύψους επτά με οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Το Τεχνικό μας Πρόγραμμα για το 2017 φθάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και για τα έτη 2017-2018 φθάνει στα πέντε εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ και κάτι. Δεδομένων των συνθηκών θεωρείται τεράστιο. Σημειώστε, επίσης, ότι είμαστε από τους λίγους Δήμους που μπορούμε να εκπονούμε Τ.Π. εξ ιδίων πόρων».
«Παράθυρο» : Πώς τα καταφέρνουμε;
Δήμαρχος : «Με εγκράτεια και σεβασμό στα χρήματα των πολιτών, σφιχτή οικονομική πολιτική και σίγουρα χάρη στις τεράστιες εκπτώσεις που επιτυγχάνουμε στα έργα· για παράδειγμα: οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν είχαν προϋπολογιστεί σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τις εκπτώσεις που πετύχαμε –καθώς ως Δήμος πληρώνουμε χωρίς κωλυσιεργίες τους εργολάβους, πέρα από τις συνήθεις γραφειοκρατικές- το ποσόν έπεσε στις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον ό,τι πλεόνασμα έχουμε επανεπενδύεται, όπως κάνουμε κατ’ έτος».
«Παράθυρο» : Παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε για… φτωχό και χωρίς όραμα Τ.Π. τι απαντάτε;
Δήμαρχος : «Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι πρέπει κανείς να κάνει αντιπολίτευση σύμφωνα με την παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Δεν μπορεί να αντιπολιτεύονται με τις αναμνήσεις του παρελθόντος! Κι σήμερα, μιλάμε για συνθήκες σκληρής φτώχειας και με αυτές οφείλουμε να πορευτούμε. Όσα έργα δεν μπήκαν στο Τ.Π δεν είναι γιατί δεν θέλαμε να τα συμπεριλάβουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να γίνουν. Και φυσικά το όραμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από το Τ.Π. Ποιος δε θα ήθελε να κάνει το Σούρλειο, στο Νέο Ψυχικό, για παράδειγμα. Ειλικρινά, μου είναι πολύ εύκολο, ως άνθρωπος, να παραδεχθώ ότι κάποια ιδέα είναι καλύτερη από τη δική μου. Αν είχε πέσει κάποια πρόταση στο τραπέζι ευχαρίστως να τη συμπεριλαμβάναμε».
«Παράθυρο» : Κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας για τους δημότες; Που, αν μη τι άλλο επιθυμούν να αισθάνονται ότι ο Δήμος τους –παρά τις συνθήκες, μπορεί να τα βγάλει πέρα, χωρίς να τους επιβαρύνει με πρόσθετες φορολογίες.
Δήμαρχος : «Αν συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί –με κάθε επιφύλαξη για το τι μπορεί να συμβεί αύριο σε αυτή τη χώρα- αν δεν ανοίξουμε την ψαλίδα περισσότερο από όσο μας παίρνει, τότε μπορούμε να πούμε ότι και το 2018 και το 2019 θα είμαστε σε θέση να εκπονήσουμε ένα Τ.Π για να καλύψουμε τις απαραίτητες ανάγκες λειτουργίας της πόλης μας και ταυτόχρονα να ετοιμάσουμε μελέτες που θα μας δώσουν το διαβατήριο για χρηματοδοτήσεις –αν και όποτε υπάρξουν. Γιατί σύμφωνα με το μέγεθος του Δήμου μας έργα ουσίας μόνο με χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να γίνουν».
«Παράθυρο» : Και ως προς τον Προϋπολογισμό, τι έχετε να πείτε;
Δήμαρχος : «Καταρτίσαμε ένα προϋπολογισμό ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ, απόλυτα ρεαλιστικό για τα δεδομένα μας. Όχι γιατί μας το επιβάλλει το Οικονομικό παρατηρητήριο, αλλά από άποψη. Πάντα αυτό κάναμε, μπορώ μάλιστα να προσθέσω ότι για εμάς το Παρατηρητήριο είναι ευλογία κι όχι πηγή άγχους. Να τονίσουμε ότι ο Προϋπολογισμός μας βασίστηκε σε ίδια έσοδα, όπως επίσης σε τακτικά και ανταποδοτικά. Και πολύ λίγο στα έκτακτα έσοδα. Προστέθηκε, επίσης, το χρηματικό μας υπόλοιπο που στο τέλος του χρόνου ήταν γύρω στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μας μπορεί να σταθεί από μόνος του. Χωρίς να χρειαζόμαστε δάνεια και δίχως να υπονομεύουμε τον οικονομικό τομέα του Δήμου, μπορούμε ακόμα να διαχειριζόμαστε την πόλη μας. Κι επιπλέον να προσφέρουμε στους κατοίκους, αν όχι το 100% ένα μεγάλο ποσοστό από όσα είχαν μάθει να απολαμβάνουν τα προηγούμενα χρόνια».
Πηγή ενημέρωσης : «Παράθυρο» Ιανουαρίου 2017