Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Η Προτομή του Στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση κοσμεί και πάλι τη Φιλοθέη

Σε μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης με την παρουσία πλήθους κόσμου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αποκατασταθείσας προτομής του σπουδαίου Έλληνα στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση, στο πάρκο απέναντι από την είσοδο του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης «Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 2001 αρχικά σε ορείχαλκο από τον φημισμένο γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα και αποκαταστάθηκε σε μάρμαρο από τον Τηνιακό γλύπτη Γιώργο Τσακίρη. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από ενέργειες του Συνδέσμου Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση και με την συμπαράσταση και ευγενική χορηγία του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Η προτομή τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο όπου προϋπήρχε η αντίστοιχη, η οποία είχε κλαπεί. Οι δράστες εντοπίστηκαν με συντονισμένες κινήσεις της Δημοτικής αρχής και της αστυνομίας.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης μιλώντας για την προσωπικότητα του σπουδαίου Φιλοθεάτη ανθρώπου του πνεύματος, τόνισε: «Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το απροσδόκητο γεγονός της κλοπής, είμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Χρήστου Μαλεβίτση, απέναντι από το σχολείο που φέρει επίσης το όνομά του, μετά από δική μας επιθυμία να τον τιμήσουμε εκ νέου, αναγνωρίζοντας την παρακαταθήκη που το έργο του αφήνει στα παιδιά μας. O Χρήστος Μαλεβίτσης υπήρξε ένα μυαλό ακούραστο, με ένα έργο διαχρονικό, που μπορεί να γίνει αρωγός για όλους μας. Και σε δύσκολες στιγμές, να μας βοηθήσει όχι μόνο να βρούμε λύτρωση και παρηγοριά αλλά κυρίως να προβληματιστούμε και να αναστοχαστούμε».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο γιος του στοχαστή, Κωσταντίνος, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμούς τιμώντας τον διακεκριμένο συγγραφέα που έζησε την πιο δημιουργική και γόνιμη περίοδο της ζωής του στη Φιλοθέη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης , η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και οι βουλευτές Θόδωρος Ρουσόπουλος και Δημήτρης Καιρίδης .

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης και ο Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης έκαναν τα αποκαλυπτήρια της θαυμάσιας προτομής του Χρηστου Μαλεβίτση, η οποία στην βάση της φέρει εγχάρακτους τους τίτλους των βιβλίων του στοχαστή . 

Τη σεμνή τελετή, όπως σεμνός υπήρξε άλλωστε και ο ίδιος ο Χρήστος Μαλεβίτσης στην παρουσία του στα ελληνικά γράμματα, τίμησαν με την παρουσία τους: o Πατήρ Διονύσιος της ενορίας της Αγίας Φιλοθέης, η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ευσταθόπουλος, o Διευθυντής του Λυκείου Φιλοθέης Πέτρος Μαντζάκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Σινανιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Ζέππου, Γιώργος Παπαχρόνης, Δημήτρης Φωτιάδης, Νίκος Ζερβός, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ψυχικού Μάρλη Μαλάμη, και Φιλοθέης Μιχάλης Διακοσταμάτης, η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Σοφία Βυθούλκα, η Προεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ Παυλίνα Πανταζή, η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Μαρία-Χριστίνα Παλαιολόγου, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ζαφειρίνα Καρατζά, μέλη του Συνδέσμου Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του τιμώμενου αλλά και πολλοί κάτοικοι του προαστίου.

Τελευταία Νέα