Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ/Φιλάνθρωπος Ειρήνη

filanthroposbanner

filanthroposphoto

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης με την διαδικτυακή προβολή της ταινίας της  Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού
«ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΡΗΝΗ»

    Η « Φιλάνθρωπος Ειρήνη », διάρκειας 35 λεπτών, γυρίστηκε το 2006, βασίζεται ως προς το λόγο κυρίως σε αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και χρησιμοποιεί εικόνες από πολεμικές συγκρούσεις των τελευταίων 100 χρόνων με καταστροφικές συνέπειες για τη Γη και για τον Άνθρωπο. Τα αποσπάσματα διαβάζονται από κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής μας που αντιτάσσονται στην κουλτούρα του πολέμου και της καταστροφής, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, οι καλλιτέχνες Φερνάντο Μποτέρο, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης (ο οποίος έδωσε και τη μουσική του για την ταινία) κ.ά. Τα αποσπάσματα αυτά επιλέχθηκαν γιατί οι αρχαίοι στάθηκαν απέναντι στον πόλεμο με το ύψιστο χρέος της αυτοκριτικής και πάταξαν την αλαζονεία της ίδιας τους της νίκης. Ο λόγος αυτός, στο στόμα αυτών των προσώπων, προσλαμβάνει μια άλλη δύναμη, γίνεται ο επίκαιρος, ο σημερινός λόγος ενάντια στον πόλεμο.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΡΗΝΗ της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού, η οποία έχουμε την χαρά να κατοικεί στον δήμο μας, θα είναι διαθέσιμη από την Διεθνή Αμνηστία του ΟΗΕ , στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης διαδικτυακά την Δευτέρα 21/9 και την Τρίτη 22/9 στις 19:30.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Σεπτεμβρίου 2006 στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Η «Φιλάνθρωπος Ειρήνη» έχει διανεμηθεί στις Εθνικές Επιτροπές των 192 χωρών-μελών της UNESCO, σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό, καθώς και σε 4.000 σχολεία στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ν. Αφρική, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.

Το έργο παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο το 2006. Μήνυμα έστειλε ο τότε γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν.

  Δείτε την ελληνική βερσιόν του ντοκιμαντέρ την Τρίτη 22/9 στις 19:30 στον σύνδεσμο https://vimeo.com/459270424 .

Τελευταία Νέα