Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Προφίλ Υγείας Δήμου

HealthyCity

HealthyCityΔημοσιεύεται “το προφίλ Υγείας του δήμου”, η αναλυτική μελέτη της πόλης που αποτυπώνει τις συνθήκες υγείας του πληθυσμού.

Το 2015, ο Δήμος αναθέτει στο Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την μελέτη για το προφίλ του Δήμου, που ερευνά τις συνθήκες της ποιότητας ζωής του πληθυσμού και γενικά των παραγόντων που επιδρούν στην υγεία του.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Μελέτης που δημοσιεύουμε σήμερα, έχουν προέλθει από τρεις κύριες πηγές :

 • Στοιχεία στατιστικά που προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τον Δήμο και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες που τον απαρτίζουν και προέρχονται από την απογραφή πληθυσμού του 2011. Για τις ανάγκες τις συγκεκριμμένης μελέτης, η ΕΛΣΤΑΤ μας παραχώρησε στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011, σε επίπεδο Δήμου και Δημοτικής Ενότητας όπου αυτό ήταν εφικτό.
 • Στοιχεία που προέρχονται από τις υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου, ο οποίος για τις ανάγκες αυτής της μελέτης συνέστησε Ομάδα ΄Εργου.
 • ΄Ερευνα Υγείας στον πληθυσμό. Τα στατιστικά στοιχεία, δεν είναι αρκετά για να αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση σε μια περιοχή, καθώς επίσης και για να αποτυπωθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η κατάσταση Υγείας, οι συνθήκες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής, οι ανάγκες των κατοίκων, οι προτάσεις τους, η ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.α. Τα στοιχεία αυτά, ανιχνεύονται μέσα από έρευνα στον πληθυσμό.

Η Υγιής Πόλη δεν προσδιορίζεται από το αποτέλεσμα, αλλά από το σύνολο της διαδικασίας. Ως Υγιής Πόλη δεν θεωρείται απαραίτητα η πόλη που έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο υγείας, αλλά :

 1. η πόλη όπου η Υγεία εξετάζεται με προσοχή,
 2. η πόλη η οποία μάχεται για να επιλύσει τα προβλήματα Υγείας με προσήλωση και δέσμευση στις δομές και τους μηχανισμούς υγείας και ανάπτυξης που θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Δείτε το σύνολο των συμπερασμάτων της Μελέτης, ΕΔΩ, ενώ παρουσιάζουμε μερικά εξ’ αυτών :
 • Το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου της Χώρας και το ποσοστό των κάτω των 19 μικρότερο του αντίστοιχου της Χώρας.
 • Η μέση ηλικία στο σύνολο του Δήμου είναι 45,1 έτη, ενώ σε επίπεδο Χώρας είναι 41,9 έτη
 • Η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου, είναι γυναίκες σε ποσοστό 56%. Οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.HealthyCity2
 • Το εκπαιδευτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ιδιαίτερα υψηλό με το 52% αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των οποίων πολύ μεγάλος αριθμός κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά και στα δύο φύλα και σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
 • Το 42% του πληθυσμού εργάζεται και από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία 89,95% στον τριτογενή τομέα.
 • Το 21% του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι.
 • Το 47,6% δηλώνει οικογενειακό εισόδημα μέχρι 1800 ευρώ τον μήνα και το 50,4% από 1800 και άνω.
 • Οι κάτοικοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους ως εξαιρετική, πολύ καλή και καλή.
 • Οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των κατοίκων. Το 44,8% απευθύνεται σε ιδιώτη ιατρό, το 21% σε ιδιώτη ιατρό συμβεβλημένο με κάποιο ταμείο ενώ το 18,3% δήλωσε ότι επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων/ κλινικών.
 • Σχεδόν ο μισός πληθυσμός 41,7 έχει και ιδιωτική ασφάλιση. Το 40,3% είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, το 15,9% στο Δημόσιο, το 18,6% στον ΟΑΕΕ, σε μικρότερα ποσοστά σε άλλα Ταμεία

HealthyCity3Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, έχει μακρά παράδοση στο Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. με τους τρεις συνιστώντες Δήμους του να μετέχουν ενεργά κατά το παρελθόν στο πρόγραμμα, ως μέλη του Εθνικού Δικτύου. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αριθμεί σήμερα 186 Καλλικρατικούς Δήμους μέλη, εργάζεται δε σθεναρά για την υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών και μεθόδων του Π.Ο.Υ για την προαγωγή της υγείας και την βιώσιμη ανάπτυξη στους Δήμους μέλη του με αποδέκτες τους πολίτες τους.

Πηγή ενημέρωσης: Συντονιστής έργου για τον Δήμο, κ. Δημήτρης Ζεγγίνης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Τελευταία Νέα