Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.) σας προσκαλούν στη μουσική εκδήλωση με την μπάντα «Εύηχον»& τίτλο :  «Ρεμπέτικη βραδιά – Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού. 
Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού Ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, που το παίξιμο του, οι φόρμες και το ύφος του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του τεράστιου οικοδομήματος της λαϊκής μας μουσικής.
 
Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. 
Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, αναδείχθηκαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυίες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα μνημονεύονται στο διηνεκές.
Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Μικρασιατικής Σχολής προσαρμόζονται και εντάσσονται στο νέο ρεύμα που δημιουργεί η λεγόμενη «Πειραιώτικη» Σχολή με πρύτανη τον Μάρκο Βαμβακάρη. 
 
Σας περιμένουμε σε μια μοναδική βραδιά που θα αναδείξει τη σύγκλιση των δύο αυτών ρευμάτων του ρεμπέτικου, του Πειραϊκού και του Σμυρναίικου!
Είσοδος δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραίοτητας.
 

Ποιος ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης

Ο Μάρκος Βαμβακάρης τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και οργανοπαίκτης, γεννήθηκε από μια φτωχή καθολική οικογένεια έξι παιδιών στην Ανω Χώρα της Σύρου .

«Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του.
 
Η περίοδος λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η παραγωγικότερή του & απογειώθηκε το 1935 οταν έγραψε τη «Φραγκοσυριανή» το γνωστότερο τραγούδι του, το οποίο όμως έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία 25 χρόνια αργότερα με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Τα ηχογραφημένα τραγούδια του Βαμβακάρη υπερβαίνουν τα 200. Η πλειοψηφία ηχογραφήθηκε σε δίσκους 78 στροφών μεταξύ των ετών 1933 και 1956. Από το 1932 μέχρι το 1960 ηχογράφησε 149 τραγούδια δικής του συνθέσεως και 220 ως ερμηνευτής (131 δικά του και 89 άλλων δημιουργών), μεταξύ των οποίων συνθέσεις του Σπύρου Περιστέρη ,του Βασίλη Τσιτσάνη (24 τραγούδια), του Αποστόλου Χατζηχρήστου και άλλων