Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 29 Μαρτίου, τα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης “Η Επανάσταση του 1821 στο Ελληνικό Βιβλίο για παιδιά – Συλλογή Δημήτρη & Μάγδας Αναγνωστή στην Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα (29 Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου) μέρος.
Η έκθεση συνοδεύεται και από έργα τέχνης με θέμα την επανάσταση του 1821 μεταξύ των οποίων και 10 ελαιογραφίες του γνωστού ναΐφ ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.
Το Βιβλίο που συνοδεύει την Έκθεση έχει επιμεληθεί η Μάγδα Αναγνωστή και την έκδοση του η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ).
Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο/λεύκωμα – μία εξιστόρηση που περιλαμβάνει επίσης βασικές γνώσεις και πληροφορίες γύρω από τα εκδοτικά εγχειρήματα του 20ου αιώνα ως προς τα ελληνικά βιβλία για παιδιά, και ειδικότερα όσα αναφέρονται στην Επανάσταση, καθώς και τον βασικό κατάλογο που προέκυψε από την αρχική αποτύπωση.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε το σπάνιο έργο του ζεύγους Δημήτρη και Μάγδας Αναγνωστή στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού .
Είμαστε τυχεροί στο προάστιο μας που φτάνουμε στην κορύφωση και ολοκλήρωση του εορτασμού των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης με μία συλλογή που έχει ενιαίο ύφος.
Με αυτή την έκθεση θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα και να παροτρύνω τα παιδιά να αγαπήσουν ξανά τα βιβλία , που λόγω ραγδαίας αύξησης της τεχνολογίας ήρθε σε δεύτερη μοίρα και να τους διαβεβαιώσω ότι η ανάγνωση είναι μία συναρπαστική εμπειρία με μεγάλη οφέλη για την πνευματική τους ανάπτυξη αλλά και την ψυχική τους υγεία».
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΜΑΓΔΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Η Μάγδα Αναγνωστή καταθέτει τη δική της προσωπική εξομολόγηση για τη Συλλογή αυτή που με τόσο αγάπη και πάθος – πάνω από 40 χρόνια τώρα – εκείνη και ο σύζυγος της Δημήτρης δημιουργούν:
«Μια ειδική περίπτωση βιβλιοσυλλογής, ιδιαίτερα ελκυστική αποτελεί η συλλογή βιβλίων για παιδιά. Το βιβλίο για παιδιά προκαλεί, έτσι κι αλλιώς, στον ενήλικα, και μάλιστα στον βιβλιόφιλο ενήλικα, ενσυνείδητη νοσταλγία για την παιδική του ηλικία.
Σκαλίζοντας όμως στα ράφια των παλαιοβιβλιοπωλείων ανακαλύπταμε βαθμιαία έναν κόσμο με παρελθόν και μέλλον – εκδόσεις παραμυθιών από το 1900 έως στα 1920, με ζωγραφιές μαγικές, που σε μετέφεραν θέλοντας και μη στον κόσμο τους.
Επιδίωξή μας: να συγκεντρωθεί το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής των δύο αυτών αιώνων, στόχος ίσως αδύνατος, αλλά όχι όμως και εντελώς απίθανος, αφού θα πρέπει να πλησιάζουμε ήδη ένα ποσοστό της τάξης του 90%.
Εμείς ελπίζουμε να γίνει και η δική μας συλλογή σύντομα κτήμα των παιδιών της Ελλάδας, και να αποτελέσει τον πυρήνα για τη δημιουργία ενός μουσείου για το ελληνικό παιδικό και εφηβικό βιβλίο.
Η πρώτη αυτή καταγραφή απέδωσε έναν κατάλογο 200 τίτλων βιβλίων που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες της λογοτεχνίας.»
Επιμέλεια Έκθεσης:
Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Μάγδα Αναγνωστή, Αρχιτέκτων – Συγγραφέας
Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (ΟΚΑΠΑ)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη –Πέμπτη 12.30μμ – 3.30 μμ & κατόπιν ραντεβού στο: egerolimatou@yahoo.co.uk
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ
ΚΟΚΚΩΝΗ 15 – 154 52 ΨΥΧΙΚΟ / Τηλ. 210 – 6717097