Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο

DiktyoYp
DiktyoYpΑπό τις 25 Οκτωβρίου ο δήμος μας είναι το νεότερο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων ανάμεσα σε περίπου 90 πόλεις.
 
Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, έληξε το Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα από 22 του μηνός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο Συνέδριο των Αθηνών με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων  του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων , καθώς και την έναρξη της VI φάσης (νέα 5ετία), δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη του Δικτύου από όλον τον κόσμο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.
 
DiktyoYp2Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού και ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, πιστός στη γραμμή που χαράξαμε πριν από χρόνια όταν, ως Δήμος Ψυχικού, υπογράψαμε την ίδρυση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας, εργάζεται αδιάλειπτα προς αυτήν κατεύθυνση:
  • μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, υποβάλαμε αίτηση για την ένταξη της Πόλης μας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο,
  • ο φάκελος με τις πράξεις και τις δράσεις του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού αξιολογήθηκε και
  • έλαβε την πιστοποίηση για την VI φάση (περίοδος 2014-2018), ανάμεσα σε πόλεις όπως Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Βιέννη, Βελιγράδι κ.ά. 
Σύνεδροι από 56 χώρες, εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ., ειδικοί από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, μέλη των κατά τόπους δικτύων, και επίσημοι εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών δήμων μοιράστηκαν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, και γιόρτασαν τα 25 χρόνια του Κινήματος Υγιών Πόλεων (δείτε μερικά στιγμιότυπα του Συνεδρίου στο βίντεο). Στόχος του Συνεδρίου ήταν να ανάδειξη της σπουδαιότητας που έχουν οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Με κεντρικό άξονα την Υγεία των πολιτών στις σημερινές πόλεις που συνεχώς αυξάνονται σε πληθυσμό και απαιτούν μια σύγχρονη διαχείριση των προβλημάτων που διογκώνονται, Δήμαρχοι από πρωτεύουσες κρατών, από ιστορικές πόλεις και από μικρότερες που δεσμεύονται να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής που  υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να ακούσουν, να συζητήσουν και να μάθουν τα νεότερα δεδομένα από τις επιστημονικές κοινότητες.
 
DiktyoYpΣε αυτό το Συνέδριο, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού είχε μια κυρίαρχη θέση:
  • τρεις εντυπωσιακές παρουσιάσεις,
  • τρεις προεδρίες σε ιδιαίτερα σημαντικές συνεδριάσεις,
  • το εξαιρετικής αισθητικής περίπτερο του Δήμου και
  • η συμμετοχή του συλλόγου ΕΥΤΕΡΠΗ με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ψυχικού (Σ.Ο.ΝΕ.Ψ.) και της Χορωδίας Επιστημόνων Φιλοθέης στην έναρξη του Συνεδρίου, έκλεψαν την παράσταση αλλά το κυριότερο, απέσπασαν τα ευνοϊκά σχόλια των πάντων.
  • δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσία του δήμου μας στο Συνέδριο, εδώ  

Στο Συνέδριο των Αθηνών, μας δόθηκε  η ευκαιρία για εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις του Δήμου και των επιτευγμάτων μας. Ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, παρουσίασε την Πόλη μας και αναφέρθηκε στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ως προς το κοινωνικό επίπεδο. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στον πολίτη και είχε ως κυρίαρχο θέμα «οι πόλεις δεν είναι το πρόβλημα, οι πόλεις είναι η λύση».

 
Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Α.Π.Α. κα Νέλλη Λάβδα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των Δημοτικών Δομών Υγείας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, στις αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες καθώς και στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου που αφορούν στις νεαρές ηλικίες και στη Δημιουργική Ωριμότητα.
 
DiktyoYp3Με τη λήξη του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης συνυπέγραψε την διακήρυξη των Αθηνών η οποία καταλήγει ως εξής:
«… εμείς οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Πόλεων που συγκεντρωθήκαμε 22 – 25 Οκτωβρίου  2014 στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Αθήνα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η μελλοντική ευημερία των πόλεών μας εξαρτάται από τη θέληση και την ικανότητά μας να δράξουμε τις νέες ευκαιρίες  που θα ενδυναμώσουν την υγεία και την ευημερία της παρούσας και της μέλλουσας γενιάς των πολιτών.»
 
Μετά το πέρας των συνεδριάσεων και πριν από την τελετή λήξης του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Μετά τον απολογισμό του απερχομένου Δ.Σ., έγιναν οι εκλογές του νέου 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, εξέλεξαν ομόφωνα τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο του Διοικητικό Συμβουλίου. Στην ψηφοφορία έλαβε για πρώτη φορά μέρος και ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και εκλέχτηκε ομόφωνα η εκπρόσωπος του Δήμου κα Νέλλη Λάβδα.
 
 
Πηγή ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου Γραμματείας Δημάρχου

Τελευταία Νέα