Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Συνέντευξη Δημάρχου για το Προσφυγικό

Prosfiges1
Prosfiges1Η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού είναι έτοιμη και επιθυμεί να βοηθήσει στην ανθρωπιστική διαχείριση του προβλήματος επεσήμανε ο Δήμαρχος.
 
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τον κ. Παντελή Ξυριδάκη στα Τοπικά Νέα, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) –η οποία έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον συντονισμό Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τη διαχείρισή του.

Η Συνέντευξη

Ερώτηση: Την Τετάρτη 2 Μαρτίου έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Την Πέμπτη, επίσης στις 3 του μήνα είχατε σύγκληση του συμβουλίου της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής). Τι αποφάσεις ελήφθησαν;

«Ως προς την ΚΕΔΕ  η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ήδη γνωστή –αλλά και αυτονόητη. Οι Δήμοι θα συμβάλλουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υπάρξει ένας ενιαίος κι ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός. Σαν Ένωση, έχουμε επισημάνει το έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδίου της κυβέρνησης∙ μιας κυβέρνησης που αρέσκεται να αιφνιδιάζει την Αυτοδιοίκηση και να την φέρνει προ τετελεσμένων προβλημάτων.  Ως Δήμοι, αν και διαφωνούμε με τις μέχρι τώρα δράσεις θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς τους ανθρώπους –που βρίσκονται σε πλατείες και δρόμους. Αυτές είναι οι εκφρασμένες θέσεις του προεδρείου μας που βρίσκουν σύμφωνο και το Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού».

Ερώτηση: Στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ –που είστε μέλος της, τι συζητήθηκε;

«Η συνεδρίαση ατυχώς έγινε χωρίς την παρουσία τόσο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και του Γενικού Γραμματέα. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο κύριος Μπαλάφας, διευθυντής του γραφείου Αναπληρωτή Υφυπουργού Εσωτερικών.  Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με σκοπό να συνεκτιμηθούν οι διαστάσεις του προβλήματος στην Αττική και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις».

Ερώτηση: Πόσοι Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτή τη στιγμή;

«Προς το παρόν, Αθήνα, Πειραιάς, Πέραμα, Φάληρο κι Ελληνικό αντιμετωπίζουν υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα. Αν και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής καταλήξει χωρίς τελειωτική συμφωνία το πρόβλημα θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής. Μοιραία θα κληθούμε κι εμείς να το αντιμετωπίσουμε».

Prosfiges1Ερώτηση: Τι είπε σχετικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης;

«Θα έλεγα ότι… δεν απάντησε σε καμιά από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Η πρώτη ερώτηση του ζητούσε  να καθορίσει τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση από τους Δήμους της Αττικής. Του ζητήθηκε, επίσης, ένας «οδικός χάρτης» των υπαρχουσών αναγκών, ώστε να δει ο κάθε Δήμος τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει. Για παράδειγμα: χώρους, σίτιση, υποστήριξη με μηχανικό εξοπλισμό, προσωπικό κ.λπ. και φυσικά τις προδιαγραφές των όσων ζητάνε. Δεν υπήρξε απάντηση. Στη συνέχεια ρωτήσαμε, αν η κυβέρνηση έχει κάποιο γενικό πλάνο διαχείρισης, γιατί άλλες είναι οι προδιαγραφές για ένα απλό transit από τη χώρα μας, άλλες για δίμηνη διαμονή κι άλλες για μεγαλύτερη. Κι εδώ έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματά μας».

Ερώτηση: Και που καταλήξατε;

«Στη συνήθη λύση, δηλαδή: στη δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, της Μεταναστευτική Πολιτικής, της ΚΕΔΕ και με ένα εκπρόσωπο από κάθε ΠΕΔ! Είναι κρίμα, γιατί μιλούσαμε περίπου τέσσερεις με τεσσεράμισι ώρες, χωρίς ουσιαστική κατάληξη…».  

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι αν χρειαστεί (κλειστά σύνορα, Σύνοδος Κορυφής χωρίς τελειωτική απόφαση) είμαστε σε θέση σα χώρα να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε πολύχρονες παραμονές προσφύγων;

«Αλλοίμονο αν δεν μπορούμε σα χώρα να τις διαχειριστούμε. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς προδιαγραφές. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, κάποιο κομμάτι θα αναλάβει η Περιφέρεια και κάποιο οι Δήμοι. Φυσικά, να επαναλάβω, μέσα από συντονισμένες κινήσεις. Κι αυτό προϋποθέτει –εκτός άλλων, και μια επείγουσα κατάθεση ανάλογου νομοσχεδίου, ώστε να μεθοδεύσουμε τις εισφορές».

Ερώτηση: Μας το εξηγείτε αυτό;

«Κοιτάξτε, θεωρητικά απαγορεύεται για παράδειγμα να στείλουμε τις μηχανοκίνητες σκούπες έξω από τις επικράτειες των Δήμων μας. Δεν μπορούμε, επίσης, να αποδεσμεύσουμε ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό μας για σίτιση των προσφύγων∙ έτσι ως έχουν τα πράγματα δεν θα μας το περάσει ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου.  Εμείς ζητάμε αυτή ακριβώς τη νομοθετική ρύθμιση που θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε τα όρια της διαχείρισης. Δηλαδή, απλοποίηση των διαδικασιών μέσα από ένα ν/σ. Εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερες εισροές προσφύγων, κάποιοι Δήμοι θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που θα προκύψουν –και για να υπάρξει αποτελεσματική βοήθεια, θα πρέπει να σπάσουν επιτέλους οι συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και να μας επιτραπεί να κινηθούμε γρήγορα και ουσιαστικά».

Πηγή ενημέρωσης: Μερική αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Τοπικά Νέα Φιλοθέης-Ψυχικού”, Μάρτιος 2016.

Τελευταία Νέα