Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Τα «μικρά» & «μεγάλα» της Τεχνικής Υπηρεσίας

ProsoxiErga

ProsoxiErgaΕίκοσι μήνες μετά… Στη μάχη με την καθημερινότητα στις τρείς κοινότητες κάτι γίνεται… Όταν όμως εμπλέκεται το Κράτος, τι γίνεται ;

Η κατεύθυνση του Δήμαρχου, Παντελή Ξυριδάκη ήταν σαφής : Δίνουμε βάρος στα «μεγάλα» – δεν παραμελούμε τα «μικρά». Με αυτή την κεντρική κατεύθυνση ξεκινήσαμε στην Τεχνική Υπηρεσία, πριν είκοσι μήνες….

Και καταστρώσαμε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα επάνω σε δύο κύριους άξονες :

Ο πρώτος άξονας, σχετίζεται με τη φροντίδα της καθημερινότητας.

Αυτό που ονομάσαμε «μάχη της λακκούβας» που με απλά λόγια είναι η συνεχής φροντίδα των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή :

 • Συντήρηση των δρόμων, των πεζοδρομίων και γενικά Κοινόχρηστων χώρων.
 • Συντήρηση και βελτίωση των δημοτικών κτιρίων (Αφορά σε 82 Δημοτικά Κτίρια , 17 Σχολικά Συγκροτήματα, 4 Δημοτικά Καταστήματα – Κεντρικό και Περιφερειακά, ΚΑΠΗ, 3 ΚΕΠ, 2 Ιατρεία, 3 Αθλητικές Εγκαταστάσεις και τα Πολιτιστικά Κτίρια, κ.α. )
 • Εκσυγχρονισμός όλων των παιδικών χαρών και προσαρμογή τους στα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.
 • Στην βελτίωση – αισθητική αναβάθμιση πολλών κοινοχρήστων χώρων, αλσών, πλατειών.
 • Στην συντήρηση και ανακαίνιση του δημοτικού εξοπλισμού (πινακίδες, φωτιστικά, παγκάκια, στέγαστρα, χάρτες, κολώνες) του Δημοτικού Φωτισμού και στο «ξεφούσκωμα των πεζοδρομίων» από τη διόγκωση των ριζών των μεγάλων δένδρων.
 • Και φυσικά η αντιμετώπιση των έκτακτων καθημερινών προβλημάτων, που απαιτούν τις συνεχείς «πυροσβεστικές» επεμβάσεις: ζημιές στα δίκτυα, σε δημοτικά κτίρια, στο δημοτικό εξοπλισμό, στο φωτισμό και φυσικά οι άφθονοι βανδαλισμοί.

Έτσι, βάλαμε σε σταδιακή εφαρμογή μια σειρά απο δράσεις:

 1. Νέα πεζοδρόμια για την διευκόλυνση των πεζών, όπως – για παράδειγμα – αυτό στην εμπορική περιοχή του Νέου Ψυχικού.
 2. Βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στα δημοτικά κτίρια – με ασανσέρ που σύντομα θα εγκαταστήσουμε – αρχίζοντας από το Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού, την Άνω Αγορά Φιλοθέης και το Γυμνάσιο- Λύκειο, πλάι στην Αγία Σοφία.
 3. Ενίσχυση της στατικότητας δημοτικών κτιρίων, όπου αυτό χρειάζεται, σύμφωνα με την σχετική προμελέτη.
 4. Ξεκινήσαμε ήδη την ανάπλαση του κήπου γύρω από την Παλαιά Αγορά Ψυχικού.
 5. Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση της Πλατείας Αγ. Γεωργίου στο Ν. Ψυχικό.
 6. Επικαιροποιούμε τις υπάρχουσες κυκλοφοριακές μελέτες με έμφαση στις περιοχές που παρουσιάζουν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.
 7. Μελετάμε την οργάνωση ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή του Φάρου στο Νέο Ψυχικό, με βάση τις νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικού ελέγχου.

Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη μάχη. Αυτή η « μάχη της λακκούβας», ο πόλεμος με τη βελτίωση της καθημερινότητας δεν έχει τέλος…Όμως δεν σταματάμε να το παλεύουμε… Και παρά το ότι αισθανόμαστε πως είμαστε μακριά από το επίπεδο εξυπηρέτησης που θα θέλαμε, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δεν σταματάει ούτε μια ημέρα.

Ο δεύτερος άξονας, έχει να κάνει… με «τα μεγάλα» :

ProsoxiErga2Δράσεις σε χρόνια προβλήματα δεκαετιών.

 • Δρομολογήσαμε – σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφέρεια- τις μελέτες για την επίλυση της πλημμύρας του Ποδονίφτη. Προς το παρόν, περιοριζόμαστε στην ετήσια συντήρηση των πρανών.
 • Ολοκληρώσαμε την μελέτη του αποχετευτικού των ομβρίων της Φιλοθέης.
 • Ξεκινάμε την αντίστοιχη μελέτη για το Ν. Ψυχικό. Φυσικά η υλοποίησή τους εξαρτάται από την ένταξη των έργων σε κάποιο εξωγενές χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
 • Σχεδιάσαμε τη ριζική ανακαίνιση της Παιδικής Χαράς Πικιώνη- στην παραδοσιακή της μορφή. Όμως, περιμένουμε- τρία χρόνια τώρα- το Υπουργείο Πολιτισμού να προωθήσει την σχετική Προγραμματική Σύμβαση, για να προχωρήσει το έργο.
 • Ξεκινάμε το πρόγραμμα «Λειτουργική αναβάθμιση και ηπιοποίηση των στενών δρόμων» του Δήμου μας υποβάλλοντας αίτημα προς την Περιφέρεια για χρηματοδότηση, κατ αρχήν των σχετικών μελετών.
 • Ξεκινήσαμε τις μελέτες για την αξιοποίηση υπόγειων υδάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών εγκαταστάσεων, την αξιοποίηση της γεωθερμίας και την ενεργειακή και ποιοτική βελτίωση του δημοτικού φωτισμού.

Επιδιώκουμε την ένταξη σε εξωγενή χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση των έργων που έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τους :

 1. Ανάπλαση του μετώπου της Καποδιστρίου – Βεκιαρέλη- Μαραθωνοδρόμου
 2. Ριζική ανάπλαση της παιδικής Χαράς της οδού Μακεδονίας, στη Φιλοθέη.
 3. Και ακόμη, σχεδιάζουμε τη δημιουργία κλειστού γήπεδο αθλοπαιδιών, σε διάλογο με την ΚτΥπ (πρώην ΟΣΚ) σχετικά με τον χώρο που θα γίνει.

Από την παραπάνω περιγραφή, γίνεται σαφές πως για τις δράσεις που εξαρτώνται από τις δικές μας πρωτοβουλίες, τα έργα βρίσκονται σε εξαιρετικά καλή θέση. Όπου όμως εμπλέκονται οι Κεντρικοί Φορείς (Κρατικοί, Περιφέρεια, εξωγενή χρηματοδοτικά προγράμματα) η κατάσταση δεν ακολουθεί καθόλου καλό δρόμο.

Πηγή ενημέρωσης: Μερική αναδημοσίευση άρθρου του κ. Αλέξανδρου Καριώτη, Αντιδήμαρχου Τεχνικού Τομέα Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, που δημοσιεύτηκε στο Παράθυρο Ιουλίου 2016.

Τελευταία Νέα