Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Τα σχολεία του Δήμου συνεχίζουν ανοδικά

Eisagogikes
EisagogikesΣτα δημόσια Λύκεια του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού εξαιρετικές είναι οι επιτυχίες των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.
 
Την ίδια ώρα που οι βάσεις των Πανελληνίων εξετάσεων του 2015 βρίσκονται σε  πτώση  σε όλα τα επιστημονικά πεδία, οι άριστοι κρατούν, περίπου σε ποσοστά, τα περυσινά επίπεδα.
 
Ψυχικό

Εντυπωσιακές επιτυχίες σημείωσαν οι μαθητές του Δημοσίου Γενικού Λυκείου Ψυχικού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έντεκα μαθητές συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια, 16 μαθητές πάνω από 17.000 και 27 μαθητές πάνω από 15.000 μόρια σε σύνολο 60 υποψηφίων. Αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις αρκετών μαθητών και στα μαθήματα κατεύθυνσης τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε κάθοδο των βάσεων, λόγω  των ασυνήθιστα απαιτητικών θεμάτων. Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης το 27,58% των μαθητών της Τεχνολογικής κατεύθυνσης επέτυχε βαθμολογίες ανάμεσα στο 15 και το 18 (έναντι 6,22% πανελλαδικά) και το 3,40% βαθμολογίες ανάμεσα στο 18 και το 20 (έναντι 1,30% πανελλαδικά). Στη Φυσική κατεύθυνσης το 13,80% των μαθητών της Τεχνολογικής  σημείωσε επιδόσεις ανάμεσα στο 18 και το 20 (έναντι 1,25% πανελλαδικά), όπως και το 16,66% των μαθητών της  Θετικής (έναντι 5,18% πανελλαδικά). Στα Αρχαία Ελληνικά τέλος το 15% των μαθητών της Θεωρητικής κατεύθυνσης σημείωσε επιδόσεις ανάμεσα στο 18 και το 20 (έναντι 0,95% πανελλαδικά).

Φιλοθέη

Συνεχίζουμε με το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης του οποίου οι μαθητές σε ποσοστό 40% έπιασαν βαθμολογία πάνω από 16. Συγκεκριμένα, από το Λύκειο Φιλοθέης είχαμε 35 μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες, από αυτούς οι δύο πρώτοι πέρασαν τα 18.000 μόρια (σε ποσοστό περίπου 6%), ενώ το 34% ξεπέρασαν τα 16.000 μόρια καταφέρνοντας προφανώς να εισαχθούν σε πολύ καλές σχολές.

Νέο Ψυχικό

Τέλος το Λύκειο Νέου Ψυχικού έφερε για ακόμη μια χρονιά τους δύο πρώτους μαθητές σε όλο τον Δήμο με πάνω από 19.000 μόρια. Στο συγκεκριμένο λύκειο που είναι και το πολυπληθέστερο σε μαθητές, 129 ήταν αυτοί που δοκίμασαν φέτος την τύχη τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τα ποσοστά παραμένουν ίδια με τα περυσινά επίπεδα για τους άριστους (πάνω από 18.000 μόρια), ενώ η πτώση αφορά βαθμολογίες από 15.000 έως 17.000 και φαίνεται να ανέρχεται σε ποσοστό 12%.

Οι πρώτοι των πρώτων

Η Αικατερίνη Μαρία Τζαμαλούκα και ο Δημήτρης Δήμου με 19.220 και 19.200 μόρια αντίστοιχα  -ΓΕΛ Νέου Ψυχικού-  είναι αναμφισβήτητα οι φετινοί πρωταγωνιστές των Πανελληνίων εξετάσεων των Δημόσιων Σχολείων του Δήμου μας. Η μεγάλη σύμπτωση είναι ότι μένουν στην ίδια οδό σε απέναντι οικίες και είναι καλοί φίλοι.

TzamaloukaΡωτήσαμε την δεσποινίδα Τζαμαλούκα χαριτολογώντας να μας πει την γνώμη της για τον γείτονα συμμαθητή της και μας εκμυστηρεύτηκε ότι περίμενε ο Δημήτρης να είναι πρώτος, καθότι υπήρξε πιο επιμελής από την ίδια αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι όπως μας τόνισε. Κατά τα άλλα μας δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη χαρά που κατάφερε να αριστεύσει κυρίως λόγω των δύσκολων φετινών εξετάσεων. Μας είπε επίσης ότι δεν άλλαξε συνήθειες στον τρόπο διαβάσματος ο οποίος ήταν χαλαρός αλλά σταθερός και συνεχής. «Η οικογένεια πώς στάθηκε σε αυτήν την διαδικασία δίπλα σου;», ρωτήσαμε: «Σαν να μην έδινα εξετάσεις. Καθόλου άγχος και πίεση» μας απάντησε, ενώ το μέλλον το βλέπει μέσα από την Νομική Σχολή: «Πάντα ήθελα να συμβάλλω στον αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Νομική Σχολή είναι το μέσον για να τα καταφέρω. Από μικρή το ήθελα» μας είπε.

Σε μια πιο δύσκολή ερώτηση η Κατερίνα στέκεται ενημερωμένη αλλά με πίστη στο μέλλον. «Σε ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα πως ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένος στον στόχο του;» τη ρωτήσαμε και η  Κατερίνα δείχνει ότι γνωρίζει τις δυσκολίες: «Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή αλλά με πολλή δουλειά μπορείς να τα καταφέρεις».

DimouΟ Δημήτρης Δήμου έχει μόνο εγκωμιαστικά σχόλια να κάνει για την φίλη γειτόνισσα και συμμαθήτρια του Κατερίνα. «Ήμουν σίγουρος ότι η Κατερίνα θα αριστεύσει» μας είπε. Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα μελέτης που «κερδίζει», ο Δημήτρης απάντησε ότι το μυστικό είναι: «να μην κουραστείς πνευματικά η ψυχικά. Για να μην γίνει αυτό, πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις». Σχετικά με το οικογενειακό περιβάλλον την περίοδο των εξετάσεων, ο Δημήτρης είπε ότι οι γονείς του, του έδωσαν τον χρόνο και τον χώρο που χρειαζόταν για την μελέτη του. Τα σχέδια για το μέλλον του περιλαμβάνουν –όπως και στην περίπτωση της Κατερίνας- την Νομική Σχολή Αθηνών. Ο Δημήτρης μας είπε ότι του αρέσει να ασχοληθεί με τους Νόμους και με τις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι κάτι που το θέλει από μικρός.

KarapanagiotisΑξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση της κατάταξης με 18.800 μόρια, βρίσκεται ένας πιο παλιός μας γνώριμος. Ο Στράτος Καραπαναγιώτης  – ΓΕΛ Νέου Ψυχικού.  

Για τον Στράτο είχαμε γράψει στο φύλλο 612 των Τοπικών Νέων με αφορμή ένα μοναδικό βραβείο που είχε λάβει από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος τον Οκτώβρη του 2014. Η αστρονομία είναι το χόμπι του Στράτου και όπως είχαμε γράψει και τότε, ο έπαινος αυτός αντανακλά όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στο σχολείο του. Σήμερα ο Στράτος αποδεικνύει την υπεροχή του και στα υπόλοιπα μαθήματα – κυρίως στα Μαθηματικά- και με την βαθμολογία του, ίσως το όνειρό του για το Πολυτεχνείο να γίνει πραγματικότητα όπως μας είχε αναφέρει πριν λίγους μήνες.

Πηγή ενημέρωσης: Αναδημοσίευση άρθρου της τοπικής εφημερίδας “Τοπικά Νέα” (τεύχος 10ης Ιουλίου)

Τελευταία Νέα