Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Το σπουδαίαν είναι την πόλιν…»

13Syn1

13Syn1Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 182 εκπροσώπων Δήμων πανελλαδικά το 13ο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου με θέμα: «Υγιείς Πόλεις: Ανθεκτικές – Βιώσιμες – Συμμετοχικές» πραγματοποιήθηκε στις 7 – 8 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα.

13Syn6Μετά την έναρξη του συνεδρίου και το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δημ. Κάρναβο, ο Πρόεδρος  Γιώργος Πατούλης και οι εξαιρετικοί ομιλητές Ιωάννης Τούντας, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αν/τής Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Αν/τής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Η Πρόεδρος Ο.Κ.Α.Π.Α. Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Νέλλη Λάβδα, παρουσίασε το θέμα «Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, Σχεδιάζοντας το Περιβάλλον ως Υγιής Πόλη».

Ο κ. Ευστάθιος Ρεστέμης Προϊστάμενος Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού μίλησε με θέμα «Εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στις Υπηρεσίες Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας».

13Syn2Το Συνέδριο πλαισιώθηκε από τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με ευρεία θεματολογία. Στο 1ο Στρογγυλό Τραπέζι οι ομιλητές πραγματεύθηκαν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Υγεία.

Στο 2ο Στρογγυλό Τραπέζι συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στις Πολιτικές Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και συγκεκριμένα πολιτικές για την Υγιή Γήρανση, την Ψυχική Υγεία, τη Φυσική Άσκηση και τη Διατροφή.

Πλούσια ήταν η θεματολογία και στο 3ο Στρογγυλό Τραπέζι με κύριο σημείο αναφοράς την Πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Στο 4ο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο Δημοτικές δομές υγείας και κοινωνικής στήριξης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων προγράμματα και κοινωνικο-υποστηρικτικές δράσεις, η δημιουργία δικτύου φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και ο ρόλος της εθελοντικής εργασίας στις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης των Ο.Τ.Α. Η συντονίστρια κ. Νέλλη Λάβδα, κλείνοντας το τελευταίο Στρογγυλό Τραπέζι, υπενθύμισε τα λόγια του Αριστοτέλη όπως αναφέρονται στα «Πολιτικά»:

Το σπουδαίαν είναι την πόλιν… ουκέτι τύχης έργον
αλλά επιστήμης και… προαιρέσεως…»
Ανάγκη ουν σκεπτέον πώς ανήρ γίνεται σπουδαίος…
αγαθοί και σπουδαίοι γίνονται οι άνθρωποι δια τριών,
έστι δε ταύτα τα τρία  φ ύ σ ι ς, έ θ ο ς, λ ό γ ο ς…
το δε λοιπόν… έργον π α ι δ ε ί α ς…»

Συμπεράσματα εργασιών Συνεδρίου

13Syn4

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος και Αντιπρόεδρος Α΄ του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ επεσήμανε συμπερασματικά: «Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων αποδείχθηκε ανώτερο των προσδοκιών μας. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν υψηλού επιπέδου. Το εύρος της θεματολογίας που κάλυψε το  Συνέδριο, παρήγαγε πολύτιμη γνώση για τα κρίσιμα θέματα του τομέα της Δημόσιας Υγείας αλλά και για το ίδιο το μέλλον του ΕΔΔΥΠΠΥ».

Γ. Πατούλης: “ Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή του δικτύου Υγιών Πόλεων στη διατήρηση και την προαγωγή της Υγείας των πολιτών και αποδεικνύει ότι οι δυνατότητές της είναι μεγάλες ”.

13Syn3

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι ανθεκτικές και βιώσιμες μπορούν να είναι οι κοινωνίες όταν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία μέσω στρατηγικού σχεδιασμού. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, που είναι το Εθνικό Δίκτυο του Π.Ο.Υ στην Ελλάδα, παρέχει την τεχνική βοήθεια για την επίτευξη της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε όλους τους τομείς αυτής.

Τέλος, ευρεία ήταν η συζήτηση σχετικά με την Πρόληψη και την αγωγή της Υγείας, με τους εκπροσώπους των Δήμων να παρουσιάζουν καλές πρακτικές, καινοτόμες κατά περιπτώσεις, και να διευρύνονται οι τομείς όπου μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβει και να δώσει λύσεις.

Πηγή ενημέρωσης : Μερική αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου από την Πρόεδρο Ο.Κ.Α.Π.Α. κα Νέλλη Λάβδα

Τελευταία Νέα