Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Το Ταξίδι του Καραγκιόζη»

Karagiozis

KaragiozisΤην Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση «Το Ταξίδι του Καραγκιόζη», σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, με την πολύτιμη σύμπραξη του γνωστού και ταλαντούχου καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη.

Ένα μουσικό σεργιάνι από την Ανατολή έως τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε τελικά και μετεξελίχτηκε το θέατρο σκιών.

Το πρόγραμμα, έχει δαιμορφωθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού που διοργανώνεται από τον Δήμο, και  περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι παλαιοί και οι νεώτεροι καραγκιοπαίχτες στα έργα τους, καθώς και στιγμιότυπα και χαρακτηριστικές σκηνές από γνωστά και άγνωστα έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Θρύλοι έχουν διαμορφωθεί σχετικά με την καταγωγή του Καραγκιόζη : γενικά πιστεύεται ότι δημιουργός του ήταν ο Σεΐχ (Σεΐχης) Μεχμέτ Κιουστερί, που καταγόταν από την Προύσα και πέθανε εκεί το 1366. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για τον σουλτάνο Ορχάν (1288-1360) ο Χατζηαβάτης ως επιστάτης και ο Καραγκιόζης ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί, ώστε οι υπόλοιποι εργάτες σταματούσαν την εργασία τους και τους παρακολουθούσαν. Όταν ο σουλτάνος πληροφορήθηκε την καθυστέρηση των εργασιών, διέταξε το θάνατο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη. Αργότερα όμως μετάνιωσε για την πράξη του και ο Σεΐχ Κιουστερί δημιούργησε τις φιγούρες των δύο ηρώων με σκοπό να παρηγορήσει τον σουλτάνο.

Σήμερα στην Προύσα υπάρχει ένα μνημείο (υποτιθέμενος τάφος) του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

Πότε : 19:30
Που : Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό

Πηγή ενημέρωσης : Πρόεδρος Ο.Κ.Α.Π.Α., κα Νέλλη Λάβδα

Τελευταία Νέα