Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Επιτροπή “Ελλάδα 2021”

banner ellada2021

banner ellada2021

 Σεβόμαστε την Ιστορία μας, Τιμάμε τους ανθρώπους μας, Αναδεικνύουμε τη χώρα μας, Περιγράφουμε το μέλλον μας.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό την Προεδρία της κας. Γιάννας Αγγελοπούλου, συνεστήθη η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” , για να συντονίσει το μεγάλο έργο της απόδοσης τιμής για τα 200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας.

Σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση είναι να οργανώσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα. Από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας μας μέχρι και σήμερα, δηλαδή στην πορεία αυτών των 200 χρόνων. Θα προβάλλουμε τα επιτεύγματά μας που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας , θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες μας και σε λάθη μας.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Επιτροπής που αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, οι δράσεις που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα της Επιτροπής, θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες:

1.  «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας. Αντικείμενο του άξονα είναι ηκαλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.

2. «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι η ανάδειξη των δυναμικών στοιχείων της σημερινής ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη δημιουργικότητα και τις δράσεις ομάδων ατόμων, φορέων, οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων, πολιτιστικών κέντρων κλπ. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η μέγιστη προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα “1821-2021: this is modern Greece”.

3.  «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Αντικείμενο του άξονα είναι να προβληθεί η ζωή και το έργοΕλλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

4. «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Οι διάφορες δράσεις, θα έχουν ως αναφορά είτε το εσωτερικό της χώρας, είτε το εξωτερικό, η δε μορφή τους θα ποικίλει: σε αυτές θα περιλαμβάνονται επιστημονικά συνέδρια πολιτιστικές εκδηλώσεις επαγγελματικές και εμπορικές εκθέσεις αλλά και δράσεις που θα αφήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον , όπως περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, ανάπτυξη υποδομών κ.α

Κάθε Πολίτης, κάθε Δημόσιος ή Ιδιωτικός Φορέας και Ένωση Φυσικών Προσώπων μπορεί να υποβάλλει προτάσεις προς την Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021, για την υλοποίηση δράσεων ή εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: http://apply.greece2021.gr.  Αυτές θα αξιολογούνται από τα μέλη της Ολομέλειας και με βάση την κρίση τους, θα εντάσσονται στο συνολικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και θα δρομολογείται η υλοποίησή τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμμαχος  σ’ αυτό το μεγάλο έργο που ξεκινά, θα συμβάλλει ώστε όλοι μαζί να εκπέμψουμε ένα ισχυρό, ενωτικό μήνυμα σε κάθε γωνιά της γής.

Δείτε την ομιλία Προέδρου στην πρώτης συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, εδώ.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου, εδώ.

Δείτε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Επιτροπής, εδώ.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Αθανάσιος Κανταρτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Ιστότοπος http://apply.greece2021.gr.

 

Τελευταία Νέα