Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Η «Εταιρεία θαυμάτων» του Δημήτρη Ψαθά σε δύο παραστάσεις απο τη Θεατρική ομάδα «Θέασις».

Η “Εταιρεία θαυμάτων’’του Δημήτρη Ψαθά σε δύο παραστάσεις απο την Θεατρική ομάδα «Θέασις»

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και η Θεατρική ομάδα «Θέασις» σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το έργο του Δημήτρη Ψαθά “Εταιρεία θαυμάτων’’την Παρασκευή 14 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αθλητικού Κέντρου Ν.Ψυχικού.

Στην παράσταση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: 

Αλιμπράντη Αγγελική, Ζαννή Αγγελική, Ζησιμόπουλος Μάριος, Καραγιάννη Καλλιόπη, Λεόπουλος Στέργιος, Μενεμενόγλου Νίκος, Μουρίκη Μαριλένα, Μπαλούμη Κλεονίκη, Παλαιολόγου Μήτση, Παλυβού-Κιάππα Γεωργία, Παναγιωτίδου Καρίνα, Παπαχρόνης Σωτήρης, Τιμοθέου Αναστασία. 

Η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Γαλάνη και τα σκηνικά της Ηρούς Παπακώστα.

Είσοδος δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

«Υποδεχόμαστε , λέει ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης την παράσταση ενός «δικού»μας ανθρώπου του κάποτε κατοίκου Φιλοθέης με το πάντα επίκαιρο έργο του πολυαγαπημένου μας αείμνηστου θεατρικού συγγραφέα “Εταιρεία θαυμάτων’’ και με ηθοποιούς , θεατρόφιλους κατοίκους της πόλης μας . Συγχαίρω γιά μιά ακόμη φορά την θεατρική ομάδα «Θέασις»η οποία με την πρωτοβουλία της, αναδεικνύει τα ταλέντα συμπολιτών μας, προσφέροντας σε όλους μας στιγμές ψυχαγωγίας»

Η θεατρική ομάδα «Θέασις»

Η θεατρική ομάδα «Θέασις» δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια από μια παρέα κατοίκων κυρίως του Νέου Ψυχικού που αγαπά το θέατρο, αλλά και την πόλη που ζει και εργάζεται.

Η «Θέασις» με διάθεση & αποφασιστικότητα να προσφέρει ένα πολιτιστικό εργο μέσω του οποίου θα συσπειρώσει γύρω της ένα ευρύτερο σύνολο συγγενών, γειτόνων, δημοτών & φίλων για να διασκεδάσουν όλοι μαζί, όπως έκαναν οι άνθρωποι παλιά.

Με αυθορμητισμό , αγάπη γιά την τέχνη & ομαδικό πνεύμα ενάντια στις δυστοπικές καταστάσεις και στον αρνητισμό που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, η «Θέασις» έχει στόχο την προώθηση ελληνικών και ξένων θεατρικών έργων, αλλά και την υλοποίηση άλλων δράσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη κ. Χρήστου Γαλανού έχει παρουσιάσει τις εξής θεατρικές παραστάσεις :

2016 – 2017 : «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά

2017 – 2018 : «Το σακάκι που βελάζει» του Στανισλάβ Στρατίεφ

2018 – 2019 : «Η τελετή» του Παύλου Μάτεσι (Κρατικό βραβείο θεάτρου 1966)

Φέτος, με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων του Δήμου μας, η ομάδα ανεβάζει την κωμωδία του Μικρασιάτη θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά «Εταιρεία θαυμάτων»

Λίγα λόγια γιά το έργο :

Σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας του ’60 όπου κατοικεί ένας θεοσεβούμενος νέος, ο Ιλάριος, καταφθάνει από την Αθήνα μια οικογενεια με μια εξαιρετικά ελκυστική κόρη, τη Μίνα.

Η οικογένεια, όμως, φέρνει μαζί της ένα περίεργο, γενικευμένο ενδιαφέρον για ένα βοσκοτόπι του Ιλάριου.

Ο Ιλάριος που αισθάνεται μια ακατανίκητη έξη για τη Μίνα βρίσκεται να παλεύει ανάμεσα στα συναισθήματα του και στη διάθεσή του να προασπισει με κάθε τρόπο το βοσκοτόπι του….

….και τη συνέχεια θα τη δείτε στη σκηνή.

Στην «Εταιρεία Θαυμάτων”, ο Ψαθάς σατιρίζει τους αφελείς και θρησκόληπτους που πέφτουν θύματα απατεώνων.

Το έργο παίχθηκε στο κινηματογράφο το 1962 και πρωταγωνιστές ήταν οι :

Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γκέλυ Μαυροπούλου, Βύρων Πάλλης, Παντελής Ζερβός, Στέφανος Στρατηγός, Μαρίκα Κρεββατά,Αγγελος Μαυρόπουλος .

-Για το έτος 1962 και τα ήθη της κοινωνίας ήταν μια “προχωρημένη” εικόνα. Βέβαια αποτελούσε και ένα υγιές για την εποχή πρότυπο, αποδεικνύοντας ότι η ζωή συνεχίζεται .

Ποιός ήταν ο Δημήτρης Ψαθάς

Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979), υπήρξε Έλληνας δημοσιογράφος, χρονογράφος, ευθυμογράφος,και θεατρικός συγγραφέας. Καταγόταν από την Τένεδο και γεννήθηκε στη Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907 και το 1923 μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου τελειώνοντας τις σπουδές του αφιερώθηκε τόσο στη δημοσιογραφία όσο και ιδιαίτερα στην ευθυμογραφία και στο θέατρο. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελεύθερο Βήμα», σε ηλικά 18 ετών, όπου άρχισε να δημοσιογραφεί στο δικαστικό ρεπορτάζ. Ακολούθησαν τα «Αθηναϊκά Νέα», για πολλά χρόνια στα «Νέα» ως χρονογράφος και τελευταία στην «Ελευθεροτυπία». Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο με τον τίτλο «Η θέμις έχει κέφια» και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο βιβλίο του «Η Θέμις έχει νεύρα». Το έργο που τον έκανε όμως πανελλήνια γνωστό ήταν το «Μαντάμ Σουσού».

Ο Δημήτρης Ψαθάς έζησε στη Φιλοθέη όπου υπάρχει σήμερα ο δρόμος που φέρει το όνομα του.

Τελευταία Νέα