Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Η “Μικρή Βουλή του Δήμου”

EpDiavouleusis
EpDiavouleusisΕπιτροπή Διαβούλευσης, ένα θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο που αφουγκράζεται τον παλμό της τοπικής κοινωνίας.
 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, αφενός γιατί δίνει την ευκαιρία στους  κοινωνικούς  εταίρους, στους  φορείς αλλά και στους απλούς Δημότες να εκφράζουν την άποψη και τους προβληματισμούς τους σε θέματα που άπτονται της ζωής και της καθημερινότητάς τους αλλά και γιατί επιτρέπει στην διοίκηση του Δήμου να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες της Τοπικής Κοινωνίας.
 
Μέλη Επιτροπής Διαβούλευσης
 
Η Δημοτική  Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολίτες. Τα μέλη της επιτροπής είναι δυνατό, κατόπιν αιτήσεως τους, να προέρχονται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας όπως:

  1. Τοπικοί εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι και οργανώσεις
  2. Επιστημονικοί συλλόγων και φορείς
  3. Τοπικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών
  4. Εργαζόμενοι στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
  5. Ενώσεις και σύλλογοι γονέων
  6. Αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς
  7. Εθελοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών
  8. Άλλες οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών
  9. Τοπικά συμβούλια νέων
  10. Δημότες

Η Επιτροπή κατά τις δύο προηγούμενες θητείες της αποτελούνταν από 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου ως Προέδρου της, 18 μελών – εκπρόσωπων τοπικών φορέων και 6 Δημοτών. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, αποφασίστηκε η διεύρυνση της επιτροπής και πλέον απαρτίζεται από 20 εκπροσώπους τοπικών φορέων και 9 δημότες, προερχόμενους από τις 3 κοινότητες. Η εκλογή τους γίνεται με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.

Δείτε τα μέλη της 3ης Επιτροπής Διαβούλευσης, εδώ.
 
3η Επιτροπή Διαβούλευσης και Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

EpDiavouleusisO Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού, από την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη (2011) ενστερνίστηκε τον νέο αυτό θεσμό και ήδη μετρά δύο συνεχής θητείες, την πρώτη το 2011-12 και την δεύτερη το 2013 – 14.  Αποφασίστηκε η συγκρότησή της  εκ νέου για τρίτη φορά, βάσει του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010, κατά την συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015.
 
Ήδη κατά τις δυο προηγούμενες θητείες της, η λειτουργία της επιτροπής υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική. 
  • Ορισμένα από τα θέματα που την απασχόλησαν ήταν: το πράσινο, η καθαριότητα στο Δήμο, η ανακύκλωση ακόμα και η ηχορύπανση.  
  • Συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν τις χρήσεις γης, τις πλατείες μας και τους κοινόχρηστους χώρους, τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος  και πολλά άλλα.
  • Αξίζει να σημειωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής για τις Βιβλιοθήκες του Δήμου και η συνεδρίαση για τον Κανονισμό Καθαριότητας. 
  • Κορυφαίο έργο της επιτροπής είναι η επεξεργασία και ψήφιση της ΧΑΡΤΑΣ του ΔΗΜΟΤΗ, όπου έγινε καταγραφή με τη βοήθεια του πρώην Συμπαραστάτη του Δημότη κ. Β. Δρομάζου, των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους Δημότες και των δικαιωμάτων των Δημοτών απέναντι σ’ αυτόν.
Η 3η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, είναι έτοιμη να συνεχίσει το πολύτιμο έργο που άφησαν οι δύο προηγούμενες Επιτροπές. 
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δήμος μας είναι από τους λίγους Δήμους σε όλη την Ελλάδα που έχει εκλέξει Επιτροπή Διαβούλευσης από την αρχή του σημαντικού αυτού θεσμού.  Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που με την πρόσφατη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε εκ νέου στην εκλογή της 3ης Επιτροπής.  Είναι ενδεικτικό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό του τρόπου άσκησης της διοίκησης του Δήμου και του σεβασμού που εκφράζει προς τους Δημότες του.
 
 
Πηγή ενημέρωσης: Δελτίο Τύπου Αντιδημάρχου Δημοτικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Γαλάνη
 

Τελευταία Νέα