Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μείωση δημοτικών τελών σε ευάλωτες ομάδες

MeiosiTelwn
MeiosiTelwnΠρόσφατα εγκρίθηκε μείωση των δημοτικών τελών ή απαλλαγή από αυτά για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους.
 
Η εν λόγω μείωση των δημοτικών τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο (Απόφαση 227), στόχο έχει τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά δημοτών, που έχουν την περίοδο αυτή μεγαλύτερη ανάγκη, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
  • Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων16.2.2015 – 30.3.2015
Η μείωση σχύει για την κύρια κατοικία των δημοτών και δεν τυγχάνει εφαρμογής σε καταστήματα. Η απόδειξη της ιδιότητας των ανωτέρω κατηγοριών ατόμων θα γίνεται όπως οριοθετείται αντίστοιχα με βάση την κείμενη νομοθεσία:
 
1. Άποροι: Πλήρης απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού.
 
Άποροι νοούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000,00 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος όπως ορίζεται στη Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (υπ΄αριθμ. 13949/2006 ΦΕΚ 1747/Τ. Β΄/2006, όπως ισχύει). 
 
Για την απόδειξη της ιδιότητας του απόρου απαιτείται Πιστοποιητικό απορίας από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας σύμφωνα με το ΝΔ 57/1973. 
 
2. Οικογενειακή κατάσταση 
  • Πολύτεκνοι: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000,00 ευρώ.

Πολύτεκνοι νοούνται όσοι έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα παιδιά ή ενήλικα μέχρι 25 ετών που να σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

  • Τρίτεκνοι: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000,00 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές Οικογένειες: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000,00 ευρώ.

Μονογονεϊκές Οικογένειες νοούνται όσες αποτελούνται από έναν γονιό (χωρίς γάμο ή σε κατάσταση χηρείας) και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί ή ενήλικο μέχρι 25 ετών που να σπουδάζει σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
 

Για την απόδειξη της ιδιότητας του πολυτέκνου πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

3. Άτομα με αναπηρία: Μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού 50% που μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα ή η σύνταξη αναπηρίας. 

 
Ενήλικες με ποσοστό αναπηρίας θεωρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με απόφαση σε ισχύ της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Για την απόδειξη της ιδιότητας του αναπήρου Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στην οποία να προσδιορίζεται η αναπηρία καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του. 
 
MeiosiTelwnΤα ανωτέρω δικαιολογητικά (στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να υπάρχει μεταβολή της ιδιότητας) θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρχή του κάθε έτους επικαιροποιημένα, προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος της τήρησης της ιδιότητας με βάση την οποία υφίσταται η απαλλαγή.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν και να υποβάλλουν αίτηση με συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά περίπτωση στα Γραφεία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού στο Νέο Ψυχικό  (οδός Τερτσέτη 44, ισόγειο) καθημερινά από 9.30 πμ έως 13.30 μμ. στον Προϊστάμενο της Δ/νσης κ. Νικόλαο Χαβέλο ,  Τηλ. επικοινωνίας 213 20 14 600.

Δείτε όλες τις δράσεις υποστήριξης της κοινωνικής υπηρεσίας στις ευάλωτες ομάδες, εδώ.

 

Πηγή ενημέρωσης: Δελτίου Τύπου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, κα Κατερίνας Πετρίτση-Μουράντ. 

Τελευταία Νέα