Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μια μεγαλειώδης παράσταση για τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από τη Γέννηση της Αγίας Φιλοθέης

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, γιορτάσαμε  τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από τη γέννηση της Αγίας Φιλοθέης διοργανώνοντας μια μεγαλειώδης παράσταση, μια αφιερωματική συναυλία «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού.

Με τη συναυλία αυτή σηματοδοτήσαμε και την ιστορική ταυτότητα του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, του Προαστίου μας. 

Και οι 3 κοινότητες μας αντλούν την ονομασία τους από την Αγία και το φιλανθρωπικό της έργο (Ψυχικό), ταυτίζοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική μας κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία που ξεκίνησε με το έργο της Αγίας στην περιοχή μας πριν από 500 χρόνια.

Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του ομώνυμου έργου στο κατάμεστο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, ανακαλώντας στην μνήμη τον μαρτυρικό θάνατό της 19 Φεβρουαρίου του 1598 ταυτόχρονα με την συμπλήρωση των 500 ετών από τη γέννησή της.

Μια συναυλία που απήχησε το φιλανθρωπικό πνεύμα, την προάσπιση των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της ανεξιθρησκείας και των κοινωνικών γυναικείων δικαιωμάτων, αξίες για τις οποίες η Αγία Φιλοθέη θυσίασε τη ζωή της.

Την πρωτότυπη μουσική της συμφωνικής καντάτας, «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», υπογράφει ο Νέστορας Ταίηλορ, διακεκριμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Τον ρόλο της Αγίας Φιλοθέης ερμήνευσε η καθηλωτική και διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλία Βουδούρη.

Στη συναυλία συμμετείχε επίσης η College Symphony Orchestra του Κολλεγίου Αθηνών, μέλη της οποίας είναι μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του Ωδείου του Κολλεγίου, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαγιαννάκι, Διευθυντή του Ωδείου του Κολλεγίου.

Η εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, και με την ευγενική φιλοξενία του Κολλεγίου Αθηνών και τη χορηγία του κ.Σίμου και Ζέτας Παληού, παρουσίασε η Φιλοθεάτισσα δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η ηθοποιός – σκηνοθέτις & Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, Νικόλ Δημητρακοπούλου.

Τελευταία Νέα