Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Παρουσίαση του «Οδωνύμια Φιλοθέης»

Odonimia5

Odonimia5Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στο Κέντρο Νεότητας Φιλοθέης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Οδωνύμια Φιλοθέης, η Ιστορία καθ’ οδόν».

Δεν ήταν απλά μια παρουσίαση βιβλίου όπως έλεγε το πρόγραμμα, ήταν μια γιορτή που τα είχε όλα. Πληροφορίες, αναμνήσεις, ωραία μουσική.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα έρευνας και αποτύπωσης των οδωνυμίων της Φιλοθέης από την πρώην Τοπική Σύμβουλο Χριστίνα Φίλιππα και εκδόθηκε από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ.), με σημεία πώλησης (τιμή βιβλίου 20 ευρώ) :

  1. ΕΛΤΑ (Πλατεία Α Π. Ψυχικού πρώην blue bell)
  2. Γραφεία ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, Βεκιαρέλλη 11, Φιλοθέη
  3. Βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΟΠΟΛΙΣ, Δημ Βασιλείου 1 & Κηφισίας, Φάρος Ψυχικού

Ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ, προλογίζοντας την παρουσίαση του βιβλίου τόνισε τα εξής:

«…Το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, αναφέρεται στα οδωνύμια της Φιλοθέης και είναι το απόσταγμα του υλικού που συγκέντρωσε η κυρία Χριστίνα Φίλιππα με πολύ κόπο, μεράκι και συστηματική ερευνητική εργασία.

Περιέχει ιστορίες προσώπων, γεγονότων, τόπων και μύθων, πολλές σπάνιες πληροφορίες και ντοκουμέντα για προσωπικότητες, που αφορούν στη Φιλοθέη και την Ελλάδα γενικότερα και που ο ρόλος τους, αν και αξιόλογος, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός…»

OdonimiaFilotheisΜετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου έλαβαν το λόγο :

  • ο Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας και Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους,
  • ο Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός-αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Eurobank,
  • ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Ρίτσα Μασούρα, δημοσιογράφος και εκδότρια του Global view.gr

Οι ομιλητές μίλησαν με θερμά λόγια για το περιεχόμενο του βιβλίου «Οδωνύμια Φιλοθέης, η Ιστορία καθ’ οδόν» και για την συγγραφέα Χριστίνα Φίλιππα. Επιστήμονες και άνθρωποι καταξιωμένοι μίλησαν θερμά για το βιβλίο “Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ’ οδόν” για την δημιουργό του και για τον Δήμαρχο Παντελή Ξυριδάκη που στηρίζει ωραίες πρωτοβουλίες.

  • Ο ηθοποιός Πέτρος Αποστολόπουλος διάβασε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο του οποίου τον σχεδιασμό και την επιμέλεια έκανε ο Άρης Βιδάλης.
  • Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο συνθέτης Παναγιώτης Θεοδοσίου.

Τελειώνοντας, διαβάστηκε ένα κείμενο του επίσημου προσκεκλημένου, δημοσιογράφου και χρονογράφου Γιάννη Καιροφύλλα που έχει αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο στιγμές από την Φιλοθέη και όχι μόνον.

Τέλος ακούστηκε η ευχή να είναι «καλοτάξιδο» το βιβλίο το οποίο είναι τα 2ο μετά το «Εκ Φύσεως η Πόλη μας» που έχει εκδώσει η ΔΗΚΕΦΙΨ και θα το ακολουθήσουν πολλά ακόμη.

Οι παριστάμενοι ήταν πολλοί και εκλεκτοί :

Η Φιλοθεάτισα πρώην Υπουργός Σύλβα Ακρίτα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάρω Τρέζου και  Άλκης Γάτος από την Φιλοθέη, η Νέλλη Λάβδα από το Ψυχικό, ο Τοπικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Ρόκας, η πρώην Δήμαρχος Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Δ. Πόρτολος, ιστορικός, συνιδρυτής και μέλος ΕΛΙΑ, Ν. Παντελάκης, ιστορικός, η Κατερίνα Μπρέγιαννη, ερευνήτρια Α΄ στο Κέντρο Έρευνας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, ο Μ. Βλασταράκης, Γ.Δ/τής Marketing και επικοινωνίας της Eurobank, Ν. Δελατόλας, ο ταξίαρχος, Δ/τής Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), Ντόλυ Ράλλη, από το Τμήμα Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων ΕΣΗΕΑ.

Παρόντες πολλοί εκλεκτοί δημοσιογράφοι όπως η Ελενα Ακρίτα, η Ματρώνη Δικαιάκου, η Μάγια Γάκη, ο Γιώργος Βλάχος, καθώς και ο βιολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας Φίλιππος Δραγούμης, η αρχιτέκτων Μαργαρίτα Καραβασίλη, η τραγουδίστρια Λένα Φίλιππα και πολλοί φίλοι, δημότες και κάτοικοι.

Odonimia4

Πηγή ενημέρωσης: Γραμματεία Δημάρχου

Τελευταία Νέα