Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Πόλη φιλική για τους πολίτες της

TexnikoProgramma
TexnikoProgramma3.387.216 ευρώ από ιδίους πόρους & 1.117.030 ευρώ από επιδοτήσεις, συγχρηματοδοτήσεις για το Τεχικό Πρόγραμμα του δήμου το 2015.
 
Στοχεύοντας στο όραμα Υγειών, Φιλικών Πόλεων, παρουσιάστηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών το Τ.Π. του 2015, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου.


Το Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει:
  • συνεχιζόμενες μελέτες και για τις τρεις Κοινότητες, συνεχιζόμενα έργα, νέες μελέτες, μελέτες κτιριακών έργων,
  • έργα ανάπλασης συντήρησης κοινόχρηστων χώρων,
  • έργα οδοποιίας και πεζοδρομίων.

Στις συνεχιζόμενες μελέτες, εκτός άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  1. η κυκλοφοριακή οργάνωση του Νέου Ψυχικού,
  2. η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού, στο κτήριο Μπενετάτου και στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Άνω Αγοράς Φιλοθέης∙
  3. ηλεκτρομηχανολογική, φυτοτεχνική και μελέτη ξύλινων κατασκευών στην Παιδική  Χαρά Πικιώνη∙
  4. μελέτη προστασίας του υφιστάμενου πέτρινου τοιχίου στο ρέμα Ποδονίφτη∙
  5. υδραυλική μελέτη δικτύου ομβρίων Φιλοθέης, όπως επίσης και ψηφιακή καταγραφή του υπάρχοντος δικτύου.
Εισήγηση Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας
 
TexnikoProgramma2Ο κ. Αλέξανδρος Καριώτης, στην εισήγησή του –κατά την έναρξη του θέματος, χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«η συνολική τεχνική δραστηριότητα του Δήμου δεν αποκομίζεται μόνο μέσα από το Τ.Π αλλά και από άλλες συναφείς δράσεις που εντάσσονται σε διαφορετικά προγράμματα, όπως: συντηρήσεις, ψηφιοποιήσεις ρυμοτομικού, πινακίδες σήμανσης κ.λπ. Ωστόσο, μετά και τις νέες περικοπές –εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης- εκπονήσαμε ένα Τ.Π. κατ’ οικονομία.
 
Θα δείτε κονδύλια με ένα ευρώ που σηματοδοτούν την επιθυμία του Δήμου να υλοποιήσει τα έργα∙  λόγω στενότητας, όμως,  οικονομικών πόρων θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σε χρηματοδοτικά πλαίσια. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα έργα (με το ένα ευρώ), εκτός της υψηλής δαπάνης, βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης μελετών. Οπότε, για την υλοποίησή τους είτε θα δημιουργηθεί άλλο κονδύλι εξ ιδίων πόρων –και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε- είτε θα υπάρξει εξωγενής χρηματοδότηση.
 
Θα διαπιστώσετε, επίσης, ότι δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις μελέτες∙ καθώς τις θεωρούμε διαβατήρια με πειστικότητα, για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
 
Σε σχέση, τώρα,  με τη φύση του Τ.Π. περιλαμβάνονται δράσεις που στοχεύουν βαθμιδωτά να μας οδηγήσουν σε Υγιείς Φιλικές Πόλεις. Να τονίσω, επίσης ότι: ως προς τις δράσεις επιδιώχθηκε ισορροπία  και για τις τρεις Κοινότητες.
 
Μέσα στο συνολικό Τ.Π. υπάρχουν κάποια έργα που σηματοδοτούν ένα διαφορετικό βηματισμό για το Δήμο∙ όπως:
  • η μελέτη για το κτίριο Βαλλιάδη,
  • η αναβάθμιση του άξονα της Μαραθωνοδρόμου, που ως έργο είχε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ατόνισε∙ όμως προσφάτως αναβιώνει και έχουμε βάσιμες ελπίδες για τη συνέχεια,
  • η Ολυμπιονικών που προορίζεται για δρόμος περιπάτου κι αναψυχής κι όλα αυτά με λειτουργικότητα, αισθητική και περιβαλλοντική διάσταση».
 
Τοποθετήσεις Επικεφαλής Παρατάξεων
 
TexnikoProgramma4Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Μαναός  μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«κάνετε σκόρπια έργα, χωρίς πρόγραμμα! Έπρεπε να κάνετε καταγραφή, ιεράρχηση και να προχωρήσετε στο 5/ετές πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το παρελθόν. Οι λύσεις είναι αποσπασματικές και τα έργα βιτρίνας. Έπρεπε όλα τα σχολεία να είναι τέλεια. Κι όμως τα WC και οι εγκαταστάσεις νερού είναι χάλια! Κάθε χρόνο, θα έπρεπε να λύνουμε δυο-τρία προβλήματα με ποιότητα κατασκευής, χωρίς να παραλείπουμε τις συντηρήσεις!
 
Δεν βλέπω, επίσης, έργα ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών, όπως οι είσοδοι του Δήμου μας! Ούτε φυσικά, αξιοποιήσεις χώρων! Τώρα, μετά από την απόφαση του Εφετείου για τα Τουρκοβούνια, έπρεπε να απαιτήσουμε από το κράτος να υπάρξουν –στην προγραμματισμένη αναδασωτέα έκταση- χώροι για Αθλητικό Κέντρο, πισίνες, στάδιο. Και φυσικά χώρο για τα απορριμματοφόρα που βρίσκονται στους δρόμους του Δήμου. Διαπιστώνουμε πλήρη εγκατάλειψη του Άλσους Ψυχικού, κοντά στο τένις! Εν ολίγοις δεν έχετε τομή και όραμα! Ο Δήμος μας θέλει ένα σωστό manager! Δεν είμαι ευχαριστημένος με το πνεύμα του Τ.Π.».
 
Ο αρχηγός της «Ενωτικής Κίνησης» Παντελής Χαροκόπος, κρίνοντας το Τ.Π. είπε μεταξύ άλλων:
 
«συμφωνώ σε πολλά με τον κύριο Μαναό∙ περίμενα  Τ.Π. με καλύτερο  έργο και όραμα. Φθάσαμε στον 4ο χρόνο και δεν έχετε κάνει κανένα έργο! Και με λύπη διαπιστώνω ότι και σε αυτό το Τ.Π δεν υπάρχει κανένα έργο! Έχουμε δέκα εκατομμύρια και από την άλλη μιλάμε για στενότητα! Αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, είναι των δημοτών! Άρα πρέπει να επιστραφούν! Ακόμα για το ακίνητο Βαλλιάδη υπάρχει πακέτο μελετών! Δεν χρειάζεται να κάνουμε νέες».
 
Αμέσως μετά απευθυνόμενος στον κύριο Καριώτη, ο κύριος Χαροκόπος ύψωσε τους τόνους, υπερασπιζόμενος τα ήδη υπάρχοντα έργα στο Νέο Ψυχικό. Συγκεκριμένα είπε: «Το πατάρι στο Δημαρχείο του Νέου Ψυχικού δεν είναι παράνομο! Ως προς την Αγία Βαρβάρα δεν χρειαζόμαστε άλλους Παιδικούς Σταθμούς! Δείτε αν εκεί μπορούν να στεγαστούν ΟΚΑΠΑ και ΔΙΚΕΦΙΨ. Όσο για το Σπυροπούλειο, γιατί το αλλάζετε; Για να το κάνετε βιβλιοθήκη; Το χαλάτε! Λάθος σας αν το κάνετε χωρίς χώρους για εκθέσεις που εξυπηρετούν πολλούς δημότες!»
 
Η αρχηγός των «Ενεργών Πολιτών» Νάντια Σουμπασάκη αντιπολιτευόμενη το Τ.Π. είπε μεταξύ άλλων:
 
«προχειρότητα στο Τ.Π. Από τη στιγμή που έγινε Καλλικράτειος ο Δήμος νοιώθω ότι μονίμως είμαστε παράνομοι στο Νέο Ψυχικό. όλοι μαζί παίρναμε ομόφωνες αποφάσεις∙ είμαστε παράνομοι; Έχετε καταστρέψει το Δημαρχείο του Νέου Ψυχικού, ενώ έχετε αφήσει άθικτα τα άλλα! Δεν το ανεχόμαστε! Βάζετε ανά είκοσι χιλιάδες μελέτες ρυμοτομικού! Αυτό κι αν δεν είναι κατάτμηση έργου!»
 
Ο αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Καβαλάρης μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί για το πώς θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς… μαλώνουμε για τη διαχείριση! Σήμερα, αν μας έβλεπε ένας δημότης να μιλάμε θα νόμιζε ότι (στην Ελλάδα) δεν υπάρχουν ούτε Ε.Ε. ούτε η τρόικα, ούτε υπουργείο Εσωτερικών∙ κι εμείς συζητάμε απλά για ένα εσωτερικό μας ζήτημα! Δεν είναι έτσι! Δεν μπορούμε να αποκόβουμε από το τι συμβαίνει γύρω μας! Το πολιτικό κομμάτι, σε αυτό το τραπέζι παραμένει ασχολίαστο! Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι… ακόμα κι αν φύγει η τρόικα, τα μέτρα θα παραμείνουν!».
 
TexnikoProgramma3Απαντώντας στις επικρίσεις ο κύριος Καριώτης είπε:
 
«υπάρχει όραμα και μάλιστα συγκεκριμένο: πόλεις υγιείς, φιλικές για τους πολίτες τους! Τα περιγράφουμε σε τρεις ενότητες. Η Αναβάθμιση Γειτονιών εκ των πραγμάτων δεν λειτουργεί∙ έχουμε ανύπαρκτα πεζοδρόμια, πίλαρ, δέντρα, φίρδην –μίγδην άνθρωποι, αυτοκίνητα στάθμευση! Κι αυτή είναι μόνο η τεχνική διάσταση –που πρέπει να μπει σε σειρά. Το «βαδίζω χωρίς εμπόδια» είναι στόχος. Έχουμε άξονες για ποδήλατα, πεζούς, αυτοκίνητα, στάθμευση. Όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν∙ οπότε χρειαζόμαστε μελέτες.
 
Αν όμως αυτά δε συνιστούν όραμα, πείτε πιο απ’ όλα δεν είναι;:
  • Η Αναβάθμιση όλων των Δημοτικών Χώρων, δεν είναι όραμα;.
  • η αποκατάσταση της Παιδικής Χαράς Πικιώνη, δεν είναι έργο οράματος; Ξημεροβραδιαζόμαστε με τους μελετητές, σε καθημερινή βάση! Τώρα, έρχεται νέα απόφαση για να συμμετέχει το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια.
  • Δεν είναι μήπως οραματικό έργο το Δίκτυο Ομβρίων της Φιλοθέης; Είναι η πρώτη φορά που για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης παίρνουμε ειδικό σύμβουλο, που θα μας κατευθύνει για το πώς πρέπει να καταγραφούν τα πάντα, για να εμφανιστούν σοβαροί μελετητές!
  • Η διαμόρφωση της Παλιάς Αγοράς είναι έργο βιτρίνας; Σύντομα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου θα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων!
  • Δεν είναι οραματικό έργο η Παιδική Χαρά Μακεδονίας που θα είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα;
Απαντώντας στη συνέχεια στον κύριο Χαροκόπο για το κτήριο Βαλλιάδη και στην κυρία Σουμπασάκη για το πατάρι του Δημαρχείου του Νέου Ψυχικού προσέθεσε:
 
«η τελευταία μελέτη που υπάρχει είναι αυτή του 2003. Έκτοτε τα δεδομένα του κτηριοδομικού κανονισμού έχουν αλλάξει. Πλέον χρειαζόμαστε επικαιροποίηση μελέτης συν επιπλέον μελέτες, όπως περιβαλλοντική μελέτη, μελέτες ήχου φωτισμού και κυρίως μελέτη εφαρμογής που θα οδηγήσει στα τεύχη δημοπράτησης. Όσο για το πατάρι του Δημαρχείου το ποσόν που μπήκε δίπλα αστον κωδικό είναι το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσουμε για την πολεοδομική τακτοποίηση  του αυθαιρέτου!».
 
 
Πηγή ενημέρωσης: Το άρθρο αποτελεί μερική αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τοπικά Νέα Φιλοθέης-Ψυχικού”. Διαβάστε το άρθρο στο συνολό του εδώ.

Τελευταία Νέα