Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Σε 25 στάσεις λεωφορείων ο χάρτης του Δήμου μας με χρώματα και υπέροχα σχέδια των μικρών μαθητών του Δημοτικού

Ο Χάρτης του Δήμου μας που ζωγράφισαν και σχεδίασαν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού στολίζει 25 στάσεις λεωφορείων μέσα στο Προάστιο μας και στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Ένα αυθεντικό έργο τέχνης με κάθε δρόμο του προαστίου σε διαφορετικό χρώμα, κομμάτια που συνθέτουν το κολάζ των οικοδομικών τετραγώνων δημιουργώντας τον ωραιότερο χάρτη . Τα διαφημιστικά panels των στάσεων της Φιλοθέης και του Ψυχικού που διαμορφώνουν τον αστικό ιστό της πόλης μας ,δημιουργούν μια εικαστική παρέμβαση η οποία δίνει χρώμα στους δρόμους.

Η πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη προς τα παιδιά και τους δασκάλους αφού έγινε πραγματικότητα και τοποθετήθηκε μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στη συνέχεια σε πολλαπλά αντίτυπα κοσμεί τα στέγαστρα των Bus Stop Panels .

Το ιστορικό της πρότασης του Δημάρχου στους μικρούς μαθητές για τη δημιουργία ενός πολύχρωμου και πρωτότυπου χάρτη των δρόμων του προαστίου μας

Όταν τον Φεβρουάριο του 2021 ο Δήμαρχος Ψυχικού-Φιλοθέης Δημήτρης Γαλάνης υποδέχτηκε τους μαθητές στο γραφείο του, δεν ήταν γνωστό ότι σύντομα το σχολείο, το 1ο Δημοτικό Ψυχικού, θα έκλεινε για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας.

Τότε, του είχαν προσφέρει με χαρά και καμάρι το ημερολόγιο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά με την επίβλεψη του δασκάλου εικαστικών Χρήστου Γάκα.

Ήταν ένα ιδιαίτερο πόνημα, με σχέδια στο ύφος των μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα -Matisse, Yayoi Kusama, Joan Miró, Αλέξη Ακριθάκη, Wassily Kandinsky- στο έργο των οποίων τα παιδιά είχαν μυηθεί την προηγούμενη χρονιά. 

Η επίσκεψη αυτή όμως έφερε και μια νέα έμπνευση στον εικαστικό τομέα: Ο δήμαρχος πρότεινε να σχεδιάσουν τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο τον χάρτη του δήμου μας, με τον οποίο στη συνέχεια θα διακοσμούσε το δημαρχείο.

Μετά το παρατεταμένο lockdown, δάσκαλος, μαθητές και μαθήτριες, έβαλαν τα δυνατά τους, το έργο ολοκληρώθηκε και επέστρεψε εκεί που ανήκει , ανανεωμένο και πολύχρωμο.

«Λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας, τα παιδιά δούλεψαν με την τεχνική του κολάζ, ανά οικοδομικό τετράγωνο δηλαδή, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι δρόμοι του προαστίου και να είναι σαφή τα περιγράμματα» εξηγεί ο Χρήστος Γάκας, συμπληρώνοντας ότι κάποια εμπνεύστηκαν από τους καλλιτέχνες που γνώρισαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ άλλα ακολούθησαν τους δρόμους της φαντασίας τους.  Το κυριότερο είναι ότι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τόσο στο ημερολόγιο όσο και στον χάρτη του δήμου, τα παιδιά κατάφεραν να δουλέψουν ως ομάδα, και να δημιουργήσουν έργα συλλογικά, προσθέτοντας το καθένα τη δική του ματιά σε μια ενιαία τελικά σύνθεση, ενώ άλλα ακολούθησαν τους δρόμους της φαντασίας τους.

Τελικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης βρέθηκε στο χώρο του σχολείου για να παραλάβει το έργο.  Ευχαρίστησε τα παιδιά, τους μίλησε για τη σημαντικότητα της τέχνης και της δημιουργικότητας στη ζωή μας και τους ανακοίνωσε πως το έργο τους (φτιαγμένο από όλους τους μαθητές του σχολείου), θα κοσμεί την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τελευταία Νέα