Search
Search

Εκδηλώσεις

Tο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού ανοίγει ανανεωμένο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους!

Το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Σάββατο 5 Ιουνίου, ανανεωμένο σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές, 29 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του και την εντυπωσιακή για πολλά χρόνια πορεία του.

Στη φθορά και την εγκατάλειψη του πολυβραβευμένου Πάρκου τα τελευταία 10 χρόνια, απάντησαν η Δημοτική αρχή και η Προέδρος του ΔΗΚΕΦΙΨ, Παυλίνα Πανταζή που ανέλαβαν να του δώσουν νέα πνοή.

Μέσα απο συνεργασίες με τις πιο έγκριτες εταιρείες για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Μετά την επιδιόρθωση και συντήρηση στο τρενάκι, το συντριβάνι και τον καταρράκτη, ξεκινά μια νέα σελίδα για το στολίδι του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης που έθεσε ως στόχο απο την πρώτη στιγμή της θητείας του την πλήρη επαναλειτουργία του Οικολογικού Πάρκου τόνισε :
«Ξαναδώσαμε ζωή σε ένα σπουδαίο έργο που είχε παρακμάσει, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς και δουλέψαμε εντατικά με συνέργιες, ώστε να παραδώσουμε σήμερα το νέο κλειδί στο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου μας.
Ηταν κρίμα να αφεθεί στη τύχη του ένας πρωτοποριακός χώρος που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης, τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία και μέσα από το παιχνίδι τα εκπαιδεύει στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σήμερα τιμάμε και τον αείμνηστο Θάνο Βεζυργιάννη, η διορατικότητα του οποίου τον οδήγησε σε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκο – αριστούργημα .
Όλα τα έργα όμως απαιτούν συντήρηση, εκσυγχρονισμό, αναστόχευση και αναβάθμιση.
Ήταν θέμα τιμής για εμένα να ολοκληρώσω αυτή την όαση της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον του Προαστίου μας .
Με το καλό να σας υποδεχτούμε όλους, μικρούς και μεγάλους»

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε με τα παιδιά σας στη γιορτή του Οικολογικού Πάρκου μας με ενα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κατασκευές κολάζ, χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά παιχνίδια.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για ένα μέγιστο αριθμό 150 ατόμων και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας απο τον COVID -19.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα γιορταστεί στο Οικολογικό Πάρκο και στο Δήμο μας, απο τις 10:00 το πρωί εως τις 3:00μ.μ με:

  • Πρόγραμμα «Νερό» όπου θα ενημερωθούμε για τη σπουδαιότητα του νερού, και θα παίξουμε σε ολιγομελή γκρουπάκια.
  • Πρόγραμμα «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του δάσους.
  • Πρόγραμμα «Ενέργεια», με πειράματα όπου θα μάθουμε τι είναι ενέργεια και πως πετυχαίνουμε την αειφόρο ανάπτυξη.
  • Πρόγραμμα «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση» όπου θα ενημερωθούμε σχετικά με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση υλικών.
  • Γωνία κατασκευών όπου θα δημιουργήσουμε με ανακυκλωμένα υλικά.
  • Διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον από την εικαστικό Ελένη Παναγιωτοπούλου.
  • Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα ζωγραφικής της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ. με την εικαστικό Άντα Τσιροπούλου.

 

Θα σας υποδέχεται ο «Πέρι»’ η μασκότ της μεγάλης εκδήλωσης μας, ενώ σε κάθε επισκέπτη θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα με τσάντες ανακυκλωμένες, σημειωματάριο από ανακυκλωμένα υλικά και θα υπάρχουν κεράσματα σε ατομικές συσκευασίες.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ μας διαθέτει τους κάδους ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών και εκπρόσωπος της θα είναι παρών και θα σας ενημερώνει.

Είναι μια ευκαιρία να σας θυμίσουμε οτι στο Δήμο μαζεύουμε πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, τα οποία μπορείτε και εσείς να φέρετε τα δικά σας για ανακύκλωση.

Ακόμη θα υπάρχουν δύο στήλες -προσφορά από την ΑΦΗΣ- για συλλογή φορητών συσσωρευτών-μπαταριών αλλά και ενημερωτικό υλικό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ:

Το project είχε δημιουργηθεί επί Δημαρχίας του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη με στόχο την εκμάθηση της αξίας της Ανακύκλωσης, μέσα από το παιχνίδι, αλλά και στην ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής.

Το πρόγραμμα είχε μεταξύ άλλων βραβευθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ Habitat 2 to 1996 και το Νέο Ψυχικό πήρε την 200η θέση –ανάμεσα σε 12.000 πόλεις!

Το 1992 –που ξεκίνησε το Οικολογικό Πάρκο- η ιδέα της Ανακύκλωσης βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Για να εξυπηρετήσει λοιπόν το σκοπό, δημιουργεί έναν εξαιρετικό χώρο στην πίσω πλευρά του Πενταγώνου και στο στενόμακρο κομμάτι που γειτνιάζει με την οδό Μακρυγιάννη.

Άφθονα δένδρα, σιντριβάνια, καταρράκτης, κανάλια, μικρό θεατράκι, το τρενάκι -φυσικά, 4.000 είδη φυτών με τα ταμπελάκια τους –γραμμένα στην καθομιλουμένη και στα λατινικά, βαγόνι που χρησιμοποιούταν σαν καντίνα αλλά και σαν εκθετήριο, παγκάκια, πέργκολες, κιόσκια και υπαίθρια σκακιέρα όπου γινόντουσαν σκακιστικές διοργανώσεις σιμουλτανέ. Και φυσικά μια πλούσια πανίδα από πανέμορφα πουλιά που φώλιαζαν στην ασφάλεια του Πάρκου.

Τότε, 150 με 200 παιδιά επισκέπτονταν καθημερινά το Πάρκο, κρατώντας το καθένα από ένα ανακυκλώσιμο υλικό -αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί- που ήταν και το εισιτήριό τους για μια βόλτα με το μαγικό τρενάκι!

Σχολεία από όλη την Αττική έκλειναν επισκέψεις ενώ υπήρχε ακόμα και λίστα αναμονής.

Εκεί γιορτάζονταν επίσης, με πανηγυρικό τρόπο και πολύ μεγάλη συμμετοχή δημοτών, κατοίκων και πολιτών από όμορους Δήμους, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Σας περιμένουμε όλους!

*Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων, η βόλτα με το τρενάκι του πάρκου δεν επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας.

Τελευταίες Εκδηλώσεις