Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Απολογισμός Πεπραγμένων 2011

apologismos11

apologismos11Σε ειδική δημόσια συνεδρίαση στις 15 Οκτωβρίου, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημόσιος Απολογισμός του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού για το έτος 2011.

Ειδικά για το Δήμο μας, που είναι Καλλικρατικός, ο απολογισμός του 2011 είναι ουσιαστικά ο πρώτος απολογισμός της Νέας Διοίκησης, αφού για τον απολογισμό του 2010 υπόλογες ήταν οι Διοικήσεις των τριών Δήμων που συνενώθηκαν.

Δείτε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού στην συνεδρίαση και ενημερωθείτε από τα συνημμένα στοιχεία που παρουσιάζονται στον Οικονομικό Απολογισμό.

Χαιρετισμός Δημάρχου Φιλοθέης- Ψυχικού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 Όπως προβλέπει ο Κώδικας Λειτουργίας των ΟΤΑ , σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση και με μοναδικό θέμα, ο Δημόσιος Απολογισμός του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού για το έτος 2011.

 Ο Δημόσιος Απολογισμός αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη Δημοτική Αρχή, αφενός γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Τύπου  αλλά και των συμπολιτών μας που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις , το έργο και τις δράσεις που ανέλαβε μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Ενώ στη συνέχεια, μετά την παρουσίαση του απολογισμού, έχουν τη δυνατότητα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν συνολικά πάνω στον απολογισμό αυτό και να παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις.

 Ειδικά για το Δήμο μας, που είναι Καλλικρατικός, ο απολογισμός του 2011 είναι ουσιαστικά ο πρώτος απολογισμός της Νέας Διοίκησης, αφού για τον απολογισμό του 2010 υπόλογες ήταν οι Διοικήσεις των τριών Δήμων που συνενώθηκαν.

Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου που είχαμε την ευθύνη άσκησης πολιτικής και διοίκησης, είμαστε εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα μας. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Δημόσιος Απολογισμός αποτελεί μια κορυφαία πολιτική διαδικασία, γιατί σε αυτόν αποτυπώνονται

 • οι βασικές πολιτικές επιλογές της Διοίκησης,
 • οι στόχοι και προτεραιότητες της,
 • τα έργα και οι πρωτοβουλίες της.

Αποτυπώνονται επίσης οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθειά μας. Χωρίς αρχές και αξίες, που αποτελούν ισχυρά θεμέλια άσκησης πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει έργο, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

 Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι άξονες της  δημοτικής πολιτικής, η λειτουργία ενός Δήμου, το έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, επηρεάζονται άμεσα από την ευρύτερη πολιτική , οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σε μια σχέση άμεσης αλληλεξάρτησης. Ο Δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

ds apologismos Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Καλλικράτη. Τη χρόνια αυτή κληθήκαμε ως ένας νέος, ενιαίος Δήμος, να λειτουργήσουμε κάτω από ένα νέο καθεστώς. Όλα όσα έγιναν το 2011 σε επίπεδο νέας οργάνωσης των υπηρεσιών και του μοντέλου λειτουργίας μας, δεν έγιναν αντιληπτά από τους συμπολίτες μας.

 Αλλά όσοι συμμετείχαμε ενεργά στο εγχείρημα αντιληφθήκαμε καλά πως η  συνένωση τριών Δήμων με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας, καθώς και η προσαρμογή στα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο σε μέγεθος εγχείρημα.

 Το γεγονός ότι η συνένωση αυτή έγινε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έκανε το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο. Πετύχαμε όμως χάρη στη σκληρή προσπάθεια τόσο της Διοίκησης, όσο και των εργαζομένων μας, να γίνει η συνένωση χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων των τριών πρώην Δήμων, Φιλοθέης, Νέου Ψυχικού και Ψυχικού.

 • Δημιουργήσαμε νέες δομές ,
 • Φτιάξαμε από την αρχή νέες διευθύνσεις και υπηρεσίες που μέχρι «χθες» δεν υπήρχαν,
 • Συστήσαμε νέα Νομικά Πρόσωπα

Κι όλα αυτά έγιναν σε ένα περιβάλλον βαθιάς οικονομικής ύφεσης και με το βάρος που δημιούργησε η υπο-χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία.

 1. Το 2011 είδαμε να μειώνεται  κατακόρυφα η Κρατική Χρηματοδότηση.
 2. Πάνω από 57%, σε σχέση με το 2009.
 3. Τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία σήμερα μόλις και μετά βίας φτάνουν στο ύψος των 1,4 δις ευρώ, όταν το 2009 η κρατική χρηματοδότηση ήταν 3,2 δις ευρώ.
 4. Σήμερα οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από την κόκκινη γραμμή, δηλαδή κάτω από το ελάχιστο ποσό των 1,5 δις ευρώ που απαιτείται για την πληρωμή μόνον των λειτουργικών τους εξόδων.
 5. Ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τίποτε από όσα προέβλεπε ο Καλλικράτης για τη χρηματοδότηση των νέων Δήμων δεν έγινε πράξη, αφού κανένας από τους πόρους που προβλέπονταν για τη στήριξη του εγχειρήματος, τελικά δεν μας αποδόθηκε.
 6. Κι όχι μόνον δεν αποδόθηκε, αλλά μας έγιναν και περικοπές σε όσα ήδη μας έδιναν, ενώ μας φορτώθηκαν πάνω από 80 νέες αρμοδιότητες που πριν δεν τις είχαμε.
 7. Επιπλέον, δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ τα προγράμματα χρηματοδότησης τοπικών έργων, μετά το κλείσιμο του ΘΗΣΕΑ, το ΕΣΠΑ ήταν παγωμένο, ενώ είδαμε να μας αφαιρούνται και οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, που αρχικά προβλεπόταν να δοθούν κατά 50% στην Αυτοδιοίκηση αλλά τελικά θα διατεθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

ds apolog.symparastatisΠαρά τη δυσμενή συγκυρία, το 2011 όχι μόνον τα καταφέραμε, αλλά πετύχαμε  να είμαστε ο μόνος Δήμος στο Λεκανοπέδιο, που αποφάσισε όχι μόνο να μην αυξήσει τα τέλη που εισπράττει από τους πολίτες, αλλά και να τα μειώσει δύο φορές, 3% την πρώτη και άλλο 3% τη δεύτερη. Στο ποσοστό αυτό, αν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, η μείωση φτάνει το 14%.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για μας και μια σημαντική ελάφρυνση για τους συμπολίτες μας, που ήδη βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες που επιφέρει στη φορολόγηση της περιουσίας τους, η αδικαιολόγητα υψηλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο ζήτημα αυτό η δική μας Διοίκηση ανέλαβε το 2011 πολλές πρωτοβουλίες, κυρίως νομικές αλλά και πολιτικές, ασκώντας πίεση προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η νομική και πολιτική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 για να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των κατοίκων του Δήμου μας, θα έχει αίσιο τέλος. Να επικρατήσει η λογική σε βάρος του φθηνού λαϊκισμού που σε συνδυασμό με το φόβο του πολιτικού κόστους εμποδίζει μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

 Κυρίες και κύριοι,

Πρέπει όλοι να γνωρίζετε πως για όλα όσα έγιναν το 2011 στο Δήμο μας, σε όλους τους τομείς, αλλά για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, παρά την άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ο Δήμος μας εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, αυτό οφείλεται στις ισχυρές βάσεις που είχαμε βάλει τα προηγούμενα χρόνια.

Στα πλεονάσματα του παρελθόντος και στο αποτελεσματικό και διαφανές μοντέλο λειτουργίας μας. Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να προσαρμοστούμε ευκολότερα στα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, αλλά και να ανήκουμε στην ολιγομελή ομάδα Δήμων που δεν αντιμετώπιζαν χρέη , ούτε ήταν φορτωμένοι με υπέρογκα δάνεια. Έτσι καταφέραμε το 2011 αλλά και τη χρονιά που διανύουμε, να αποτελέσει ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού μια ασφαλή νησίδα σε ένα ταραγμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρέχοντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που μας χρειάστηκαν.

Αργότερα, κατά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου, θα σας παρουσιάσω τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών μας το 2011. Θα σας δώσω τώρα μόνον ένα νούμερο, που αποδεικνύει την οικονομική υγεία και ευρωστία του Οργανισμού που λέγεται Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού.

 • Είναι το ύψος του πλεονάσματος που κλείσαμε το 2011, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 3.000.000 ευρώ περίπου. Όμως πέρα από τους αριθμούς, με την πολιτική μας, με τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας, με τα έργα μας, αποδείξαμε ότι το 2011 δώσαμε ως Διοίκηση το στίγμα πως για μας μεγαλύτερη αξία από τα ψυχρά νούμερα είχαν οι άνθρωποι. 

Και το 2011 ήμασταν χρήσιμοι.

ds apologismos2Παρά τη μείωση του προσωπικού μας συνολικά κατά 15%, και ειδικά στην υπηρεσία Καθαριότητας κατά 30%, 40 -70 εργαζόμενοι λιγότεροι στη συγκεκριμένη υπηρεσία σε σχέση με το παρελθόν, ανάλογα την περίοδο, πετύχαμε να διατηρήσουμε στο μέτρο του δυνατού την πόλη μας καθαρή και όμορφη. Καθημερινά 13 απορριμματοφόρα συλλέγουν τα απορρίμματα της πόλης, ενώ 10 ανοιχτά φορτηγά συλλέγουν τα κλαδιά και τα κηπαία απορρίμματα , που ο όγκος τους στο προάστιο μας είναι τεράστιος.

Κι αν δεν υπήρχαν μια σειρά από κινητοποιήσεις και απεργίες την προηγούμενη χρονιά, αν δεν έκλεινε 75 μέρες μέσα στο χρόνο ο ΧΥΤΑ, αν κάποιοι συμπολίτες μας ήταν λίγο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι ως προς τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια να διατηρήσουμε καθαρό το προάστιο μας, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.  Ασφαλώς μπορούμε περισσότερα να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και θα τα κάνουμε.

Στον τομέα του Πρασίνου, πέρα από τη συντήρηση του υφιστάμενου πρασίνου και των πάρκων, για τα οποία είμαστε περήφανοι όσοι ζούμε στο όμορφο προάστιο μας, φυτεύθηκαν 90 νέα δένδρα, 2000 πολυετή ποώδη, θάμνοι και περίπου 9000 εποχιακά λουλούδια .

Το 2011 βρίσκονταν σε εξέλιξη ή πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις. Αναφέρω μεταξύ άλλων:

 1. Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πλατείας Χρυσοχόου.
 2. Η δημιουργία νέων Δημοτικών Ιατρείων στο Νέο Ψυχικό.
 3. Η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Φιλοθέης, στο χώρο των πρώην ΕΛΤΑ.
 4. Τις διαδικασίες για την έναρξη του σημαντικότατου έργου που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία του Ψυχικού, με την κατασκευή αγωγού ομβρίων, προυπολογισμού 5300000 ευρώ.
 5. Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εργολαβία των ασφαλτοστρώσεων, σε όλο το Δήμο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
 6. Την ολοκλήρωση της μελέτης και την υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια , μέσω ΕΣΠΑ, της κατασκευής ενός νέου Βρεφονηπαικού Σταθμού στο Νέο Ψυχικό, στο οικόπεδο που βρίσκεται ο παλιός σταθμός της Α. Βαρβάρας.
 7. Τις εργασίες συντήρησης σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2011 ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού απέδειξε στην πράξη ότι είναι ένας Δήμος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

 • Στηρίξαμε την εργαζόμενη μητέρα, τις οικογένειες της πόλης μας, με τη λειτουργία 5 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στα οποία φιλοξενήθηκαν 300 παιδιά οικογενειών του προαστίου μας..
 • 200 συμπολίτες μας, οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν και στους οποίους οφείλουμε την αγάπη και το σεβασμό μας, είχαν την ευκαιρία στα 3 ΚΑΠΗ του Δήμου μας  και στην ομάδα δημιουργικής ωριμότητας να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
 • Στον τομέα της Υγείας, τα Δημοτικά μας Ιατρεία παρείχαν υπηρεσίες υγείας σε 100 τουλάχιστον συμπολίτες μας κάθε εβδομάδα.
 • Πετύχαμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ, εξυπηρετώντας 100 συμπολίτες μας.
 • Στον τομέα του Αθλητισμού , ο Δήμος προσέφερε στους συμπολίτες μας πολλές και ποιοτικές επιλογές άθλησης. Μέσα από τους αθλητικούς χώρους της πόλης , 2.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν στα δεκάδες προγράμματα που προσφέραμε. Ενώ περίπου 800 παιδιά συμμετείχαν στο καλοκαιρινό αθλητικό κάμπ που διοργανώσαμε.
 • Σημαντικές και ποιοτικές επιλογές προσφέραμε σε εκατοντάδες δημότες  και στον τομέα του πολιτισμού και της αναψυχής, αξιοποιώντας τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που διαθέτει το προάστιο μας.

 

dsΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αυτά που έγιναν το 2011, όσα βρίσκονται σε εξέλιξη το 2012 κι όσα προγραμματίζουμε για το μέλλον, αποτελούν εγγύηση πως ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού παρά την κρίση, θα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Βάζουμε ως στόχο να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση των σχολικών μας υποδομών.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας, συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα.

Έχουμε έτοιμες τις μελέτες που θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε έργα που είναι απαραίτητα στην πόλη.

 Ενώ θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε στο μέτρο των δυνάμεων μας και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομική υγεία του Δήμου, την όποια επιβάρυνση των συμπολιτών μας, εφαρμόζοντας και στο μέλλον μια κοινωνική πολιτική ανταποδοτικών τελών.

Όλα όσα έγιναν το 2011, όλα όσα θα γίνουν στο μέλλον, ένα στόχο υπηρετούν, ότι θα παραμείνουμε ένας Δήμος χρήσιμος στους πολίτες, ότι θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Ότι θα εξακολουθούμε να ζούμε σε ένα προάστιο αντάξιο των υψηλών προσδοκιών μας.

Σας ευχαριστώ

Παντελής Ξυριδάκης

 

Πηγή ενημέρωσης: Γραμματεία Δημάρχου, 16 Οκτωβρίου 2012

Τελευταία Νέα