Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Αποκαλυπτήρια Γλυπτού “Κουκουβάγια”

Koukouvagia1

Koukouvagia1Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουνίου το απόγευμα, τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού ¨Κουκουβάγια¨, έργο του  Θόδωρου Βασιλείου, στο 2ο Δημοτικό του Νέου Ψυχικού.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, με μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχτηκε ένα εξαιρετικό έργο το οποίο είναι δωρεά της οικογένειας,  εις μνήμην του καταξιωμένου γλύπτη, Θόδωρου Βασιλείου.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε θερμά την Ηλέκτρα Βασιλείου, σύζυγο του γλύπτη, για την προσφορά της και στην σύντομη ομιλία του τόνισε ότι :

Koukouvagia3«Για μας, ο πολιτισμός δεν ήταν και δεν είναι μια πολυτέλεια δευτερεύουσας σημασίας.

  • Αντίθετα, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
  • Είναι στοιχείο που προσδίδει ποιότητα και προστιθέμενη αξία στη ζωή μας.

Ειδικά σήμερα, σε μια δύσκολη για όλους περίοδο, ο πολιτισμός όχι μόνο δεν περισσεύει, αλλά αντίθετα αποτελεί ανάγκη.

  • Γιατί έχει τη δύναμη να εμπνέει.
  • Έχει τη δύναμη να ανοίγει νέους δρόμους σκέψης και θεώρησης της πραγματικότητας.

Κι αυτή ακριβώς την ευκαιρία μας δίνει η επαφή με το έργο καλλιτεχνών, όπως ο Θόδωρος Βασιλείου».

Η γλυπτική στην οικογένεια του Βασιλείου αποτελεί παράδοση. Ο πάππος του από την μητέρα του, Ιωάννης Λαμπαδίτης, ήταν Τήνιος γλυπτής. Ο πατέρας του που καταγόταν από την Εύβοια, είχε βιοτεχνία μαρμάρων και ήταν και ο ίδιος μαρμαρογλύπτης. Έτσι δεν είναι διόλου περίεργο γιατί κι’ αυτός ακολούθησε την τέχνη του γλύπτη. 

Από τότε που γεννήθηκε, το 1917 στην Αθήνα και μέχρι την ημέρα του θανάτου του, έζησε κοντά στο μάρμαρο, σ’ αυτό το ευγενικό αλλά και σκληρό υλικό, είδε και γνώρισε τις δυσκολίες του, συναδελφώθηκε όμως μαζί του μια και ήταν ο μοναδικός του φίλος στα παιδικά του όνειρα.Koukouvagia2

Τον Δεκέμβριο, που συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του, ο Δήμος θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τις δημιουργίες του μεγάλου μας γλύπτη, γνωρίζοντας από κοντά το έργο του.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μαζί με τους γονείς τους.

Επίσης στην εκδήλωση παραβρεθήκαν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Παπαχρόνης και Βύρων Σαμαρόπουλος, καθώς και η Πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α. κα Νέλλη Λάβδα.

 

Πηγή Ενημέρωσης: Γραφείο Δημάρχου

Τελευταία Νέα