Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

SKarapanagiotis
SKarapanagiotisΠανελλήνια διάκριση για το 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού του οποίου μαθητής βραβεύτηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.
 
Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου στο 1ο Λύκειο Νέου Ψυχικού Στράτος Καραπαναγιώτης, έχει ένα χόμπι. Να μελετάει τα άστρα. Όσο όμως περνάνε τα χρόνια, η μελέτη πάνω στο αντικείμενο αλλά και η γνώση που απαιτείται, αυξάνεται.  Ο Στράτος όμως δεν την φοβάται. Το αντίθετο. Την αποζητά. 
 
Στις αρχές του Οκτωβρίου, έλαβε τιμητική διάκριση στον 19ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό από την Ελληνική Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος. Ένας έπαινος που αντανακλά όχι μόνο στον ίδιο τον μαθητή, αλλά και στο σχολείο που φοιτά, στους καθηγητές του και βέβαια στην οικογένεια του.
 
Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Νέου Ψυχικού κ. Ιωάννης Περλεπές, μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον Στράτο. Σημαιοφόρος των παρελάσεων, άριστος μαθητής μα πάνω από όλα ήσυχος και άρτιος χαρακτήρας. Μας παραχώρησε μάλιστα και το γραφείο του ώστε να πραγματοποιηθεί η σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη που ακολουθεί.

Ερώτηση Τοπικά Νέα: Πώς δόθηκε το έναυσμα για να ασχοληθείς με την αστρονομία; 

 
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι η νονά μου με ρώτησε κάποτε τι δώρο θέλω για την γιορτή μου. Την ευχαρίστησα και απάντησα ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα πάρω δώρο ή όχι. Την επόμενη ημέρα μου έφερε ένα βιβλίο που έδειχνε πλανήτες, και έμεινα εκστασιασμένος από αυτά που είδα. Για εμένα ήταν ένας άγνωστος κόσμος που ήθελα να τον εξερευνήσω. Από τότε, μου έκανε δώρο παρόμοια βιβλία τα οποία είναι τα αγαπημένα μου. Αργότερα  πήγα στο πλανητάριο με το σχολείο και κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι.

SKarapanagiotis2Ερώτηση Τοπικά Νέα: Ο διευθυντής σου μου είπε ότι είσαι άριστος μαθητής ιδιαίτερα στην φυσική και τα μαθηματικά. Πόσο βοηθάει αυτό στην γνώση του αντικειμένου που ασχολείσαι; 

 
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την πρώτη Λυκείου δεν ήμουν τόσο καλός (ο Στράτος μας μίλησε για βαθμολογία 18!). Απλά μελετούσα για να περνάω το μάθημα στις εξετάσεις. Μετά όμως κατάλαβα ότι δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσω τα μεγάλα μεγέθη του σύμπαντος αν δεν γνωρίζω φυσική και μαθηματικά. Με πολύ βοήθεια από το σχολείο και εντατικό διάβασμα, νομίζω ότι έχω καταφέρει να φτάσω σε κάποιο επιθυμητό επίπεδο που όμως είναι μόνο η αρχή.

Ερώτηση Τοπικά Νέα: Πώς αισθάνεσαι για τον έπαινο που έλαβες από την Εταιρία Αστρονομίας  και Διαστήματος τον περασμένο Οκτώβριο στον Βόλο; 

 
Είναι μεγάλη τιμή να σε βραβεύσει μία Εταιρία με χιλιάδες μέλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτή η βράβευση μου δίνει την ώθηση να ασχοληθώ και να μελετήσω ακόμα πιο πολύ. Να μάθω περισσότερα. Χωρίς όμως άγχος καθώς η αστρονομία η αστροφυσική και η κοσμολογία είναι για εμένα πρωτίστως χόμπι. Χαίρομαι όμως πολύ που ο έπαινος αφορά και το σχολείο μου. Είναι μια δικαίωση και για τους καθηγητές μου που με βοηθάνε ακόμα και σε ώρες εκτός σχολείου.

Ερώτηση Τοπικά Νέα: Πριν αρχίσουμε την συνέντευξη, ανέφερες ότι ασχολείσαι με την αστρονομία μόνο για χόμπι. Τώρα το επανέλαβες. Έχεις σκεφτεί ότι το χόμπι σου μπορείς να το εξασκήσεις και σαν επάγγελμα ή δεν σε ενδιαφέρει; 

 
Είμαι ρεαλιστής. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις σπουδές μου ή την εργασία μου. Προς το παρόν όμως η αστροφυσική είναι η δεύτερη μου επιλογή. Η πρώτη μου επιλογή παραμένει το Πολυτεχνείο. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ή ναυπηγός. Ακόμα όμως και έτσι, ίσως μπορέσω να κάνω μεταπτυχιακό στην αστροφυσική.

Ερώτηση Τοπικά Νέα: Υποθέτω ότι έχεις δικό σου τηλεσκόπιο. Τι είναι αυτό που σου αρέσει να βλέπεις στον ουρανό;   

 
Έχω συνεχή ενημέρωση για τα φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύμπαν. Και πάντα αρχίζω την παρατήρηση μου από αυτά. Στο τέλος όμως πάντα γυρνάω στα δύο πιο αγαπημένα μου. Τον Κρόνο με το δαχτυλίδι του και το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Εμείς ευχόμαστε στον Στράτο ότι καλύτερο για το μέλλον του.

 
Πηγή ενημέρωσης: Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τοπικά Νέα Φιλοθέης-Ψυχικού” (Δεκέμβριος 2014).

Τελευταία Νέα