Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Kinitikotita

KinitikotitaΤην Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Νεότητας του Δήμου σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο”.

Από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται και φέτος η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», κορύφωση των εκδηλώσεων της οποίας αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Από το 2002 η γιορτή έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα αυτό είναι:

  • η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και,
  • η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Ο ρόλος του ΥΠΑΠΕΝ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι καταλυτικός, συντονίζοντας και διαχέοντας την πληροφορία στους Δήμους της χώρας, καθώς και συνεισφέροντας στο σχεδιασμό διαφόρων δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αποτελεί ο συνδυασμός των τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό και στην προτροπή του κοινού σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής ενώ δίνεται έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως:

  1. το ποδήλατο,
  2. το βάδισμα,
  3. τα μέσα μεταφοράς καθώς και
  4. ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή.

Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε. Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή.

Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε:

  • εξοικονομούμε χρήματα,
  • βελτιώνουμε την υγεία μας και
  • βοηθάμε το περιβάλλον.
  • Video: do the right mix

Πηγή ενημέρωσης:  Γραφείο Δημάρχου

Τελευταία Νέα