Search
Search

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Πολεοδομική Ανασυγκρότηση

YgiisPoli
YgiisPoliΟ δήμος βρίσκεται μπροστά σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης, στην πορεία για την «Υγιή Πόλη» του αύριο.
 
Ποιότητα ζωής, σε ένα περιβάλλον φιλικό γι όλους μας! Με ηπιότερες χρήσεις, προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και με τις υποδομές τις πόλης μας αναβαθμισμένες, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά!
 
Στo πλαίσιo της ένταξης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο Παγκόσμιο Δίκτυο Υγιών Πόλεων, η Δημοτική Διοίκηση εκπονήσει ένα Ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που καταφέρνει να ξεπερνά το πλαίσιο ενός απλού Δημοτικού Τεχνικού Προγράμματος.
 
Στόχος : Τα προάστιά μας να συνεχίσουν να πρωτοπορούν. Ο σκοπός μας δεν είναι άλλος παρά η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, σε ένα περιβάλλον που θα αποδειχθεί φιλικότερο για όλους μας: με ηπιότερες χρήσεις, προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και με ακόμα πιο αναβαθμισμένες – αισθητικά και λειτουργικά – τις υποδομές της πόλης μας.
 
Στην τεχνική του διάσταση το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κεντρικές δράσεις :
  1. «Πολεοδομική Ανασυγκρότηση» και
  2. «Αναβάθμιση Δημοτικών Υποδομών».
YgiisPoli2Πρόγραμμα: «Πολεοδομική Ανασυγκρότηση»
 
1.1 Θέσπιση και δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας
Θεσπίζονται ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας όλοι οι δρόμοι του Δήμου με πλάτος μεταξύ ρυμοτομικών λιγότερο των 6.00 μέτρων και μερικοί ακόμη, φαρδύτεροι, όταν το απαιτούν οι τοπικές συνθήκες. Το σύνθημα γι΄αυτήν την παρέμβαση είναι : «οι δρόμοι πρέπει να είναι σχεδιασμένοι πρωτίστως για τον άνθρωπο και δευτερευόντως για το αυτοκίνητο».
 
Για τη διαμόρφωσή τους (ενοποίηση πεζοδρομίων με οδοτάπητα, κηποτεχνική διαμόρφωση, φωτισμός) θα απαιτηθούν ειδικές μελέτες εφαρμογής για κάθε δρόμο ξεχωριστά, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιομορφίες. Κύριο μέλημα των αναπλάσεων αυτών είναι στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας να δίδεται προτεραιότητα στον πεζό και υλικά ανάπλασης φιλικά στο περιβάλλον. Οι ολοκληρωμένες μελέτες θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος από εξωγενείς πηγές χρηματοδότησης αστικών αναπλάσεων.
 
1.2 Δημιουργία διαδρομών χωρίς εμπόδια
Στα τρία προάστια του Δήμου μας θα επιλεγούν, θα σχεδιαστούν και θα δημιουργηθούν άξονες – διαδρομές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι οποίοι θα προσφέρουν απρόσκοπτη διάβαση σε όλους τους πεζούς. Εδώ υπάγεται ως ειδική περίπτωση ο άξονας της οδού Ολυμπιονικών, στο Ν. Ψυχικό λόγω της ιδιαιτέρως αυξημένης κίνησης που έχει από τη φύση του ως δρόμος με πολλές εμπορικές χρήσεις.
 
1.3 Τοπικές κυκλοφοριακές επεμβάσεις
Δρομολογούνται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών σε κρίσιμες περιοχές των προαστίων του Δήμου μας και η θεσμική τακτοποίηση όλων των δημοτικών θέσεων στάθμευσης που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί από τις Δημοτικές Διοικήσεις.
 
1.4 Ποδηλατόδρομοι
Σχεδιάζεται η επαναθεώρηση των ήδη κατασκευασμένων ποδηλατόδρομων αλλά και η ολοκλήρωση του σχετικού δικτύου.
 
1.5 Τακτοποίηση Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Ν. Ψυχικού
Περιλαμβάνει τον επαναχαρακτηρισμό των χρήσεων γης με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον περιορισμό κάποιων χρήσεων σε ιδιαιτέρως φορτισμένες περιοχές.
 
YgiisPoli2Πρόγραμμα : «Αναβάθμιση Δημοτικών Υποδομών»
 
Αφορά στην πολεοδομική τακτοποίηση και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, των Δημοτικών Κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια και για τη διευκόλυνση ατόμων με ειδικές κινητικές ανάγκες.
 
2.1 Προβλέπεται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών του Δήμου και η προσαρμογή τους στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφάλειας με την απόκτηση των σχετικών πιστοποιητικών Ασφαλείας.
 
2.2 Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σύμφωνο Δημάρχων» -SEAP 50.000 +1, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση-βελτίωση του Δημοτικού Φωτισμού παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Στόχος: Η μείωση της κατανάλωσης κατά 20% (Συμφωνία Κιότο) με αντίκτυπο και στα δημοτικά τέλη.
 
2.3 Ακόμη προβλέπεται η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων και των αύλειων χώρων τους (σε συνεργασία πάντα με τις Σχολικές Επιτροπές και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).
 
2.4 Για τις οργανωμένες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται η βελτίωση του κλειστού κολυμβητηρίου Νέου Ψυχικού και η δημιουργία κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης σε αυτό. Για το Γυμναστήριο της Φιλοθέης σχεδιάζεται η βελτίωση των κερκίδων και του στίβου.
 
Με τις Δράσεις – Προγράμματα «Πολεοδομική Αναβάθμιση» και «Αναβάθμιση Δημοτικών Υποδομών» είμαστε σίγουροι οτι θα δοθεί μια σημαντική ώθηση στη αναβάθμιση των προαστίων μας αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής … Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα προγράμματα που εκτείνονται σε βάθος χρόνου και η εφαρμογή τους περνάει από … «χίλια- μύρια κύματα». Και απαιτούν ιδιαίτερη προσήλωση στους στόχους, επιμονή και υπομονή. Κυρίως…

 

Πηγή ενημέρωσης: κ. Αλέξανδρος Καριώτης, Αντιδήμαρχος του Τεχνικού τομέα από το περιοδικό Παράθυρο

Τελευταία Νέα